Doğu Karadeniz'de küresel iklim değişikliğinin etkileri ile görülen ani, lokal ve şiddetli yağışlar, özellikle kara yollarının geçtiği sarp yamaçlarda heyelanlara neden oluyor. Heyelanla yamaçtan kopan toprak, taş ve irili ufaklı kaya parçaların kara yoluna akması, sürücülere korku dolu anlar yaşatıyor.

Artvin'de heyelan kaynaklı kaya düşme vakaları geçen yıla oranla 3 kat artarak, 21'e yükseldi. Özellikle kara yoluna akıp, sürücüleri korkutan kaya düşmelerin ilişkin Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nden (RTEÜ) Prof. Dr. Ayberk Kaya, "Son yıllarda küresel ısınmaya bağlı olarak iklimlerde tutarsızlık oluştu. Sular, kaya kütlelerinin içine ve çatlaklara sızarak kaya düşmesine neden oluyor" dedi.

SON 3 HAFTADA 3 KART ARTTI

AFAD verilerine göre Artvin'de, heyelan kaynaklı kaya düşme vakaları geçen yıla oranla daha 2024'ün ilk ayı bitmeden 3 kat artıp, 21'e yükseldi. Kaya düşmelerine karşı devreye alınan endüstriyel dağcılar, yamaçta askıda olan riski kayaları temizlerken, çelik örgü serilen bölgelerde de önlemler arttırılıyor.

2023'TE KAYA DÜŞMESİYLE 7 HEYELAN OLDU

Heyelanlardaki artışı değerlendiren RTEÜ Heyelan Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayberk Kaya, "Son yıllarda küresel ısınmaya bağlı olarak iklimlerde tutarsızlık oluştu. Sular, kaya kütlelerinin içine ve çatlaklara sızarak kaya düşmesine neden oluyor. Yağışların artması ile bu olayların da yoğun şekilde gözlemlenmesi olasıdır. Artvin genelini dikkate alacak olursak; 2023 yılı içerisinde 5'i kaya düşmesiyle 7 heyelan olayı gözlemlenmiştir. Yağışların bu şekilde artması durumunda, bu olaylarında yoğun bir şekilde gözlemlenmesi olasıdır" diye konuştu.

'EN UFAK TAŞ DÜŞMESİ İHBAR EDİLMELİ'

Sürücü ve vatandaşları uyaran Prof. Dr. Kaya, "Vatandaşlarımızı ve sürücülerimizi şu konuda uyarabiliriz. Eğer bir kara yolunda ufak veya büyük çaplı kaya düşmesi olayı gözlemledilerse, hemen ilgili birime ivedilikle haber vermeleri gerekmektedir. Bu olayın akabinde daha büyük kaya düşme riskinin olması muhtemeldir. İlgili kurumlarımız, kaya düşmesi olaylarının gözlemlendiği arazilerde önlemler almaktadırlar. Genellikle çelik hasırlarla kaplama, askıda kalan ve düşme riski olan blokların profesyonel dağcılar tarafından temizlenmesi ya da hidrolik ekipmanlarla tıraşlanması, püskürtme betonlarla desteklenmesi, kaya cıvataları ile sabitlemesi şeklinde gerekli önlemler alınmaktadır" dedi.
 

Yorumlar 11 Yorum Var
  • Misafir 16.01.2024 03:04
    Ecel geldi cihane, baş ağrısı bahane. Millet Covitten ölmeyeyim diye aşıya hücum etti. Şimdi aşıdan ölüyorlar. Kaya düşmesiyle öleceksek ölürüz; kaçış yok. Ha önlem alınmalı tabi; Allah almamızı emrediyor. Kaldı ki bu dünyadan artık giden mi şanslı yoksa kalan mı bilmiyorum!
  • Alim 15.01.2024 14:31
    T E D B İ R L İ ve D İ K K A T L İ OLMAK LAZIM
  • Orhan 14.01.2024 19:54
    O tabiat dediğiniz şeyler ,Her biri sanatı İLAHİYEDİR...
  • Nazlı 14.01.2024 17:03
    Aşırı dik olduğu için ürkütüçü birde kaynak sular toplanmayınca toprağı gevşetiyor her gittiğimde köy biraz daha kayıyor bence suların rastgele akıp toprağın suya doymasından
  • Aliko 6 14.01.2024 16:23
    Doğa değil Tabiat arkadaşlar . Doğa kelimesini türk dil kurumunun başındaki Ermeni doğmak kelimesinde türetti. Aslı alakası olmayan bir kelime
Daha fazla yorum görüntüle