Ülke TV'de Mustafa Yıldız'ın sunumuyla ekrana gelen 'Güncel Konular' programında, İlk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın uzaydaki serüvenini değerlendirildi. Gezeravcı 'Uzayda abdest alıp namaz kılabilir mi? sorusu, Prof. Dr Mustafa Karataş tarafından yanıtlandı.

"SU VAR AMA KULLANMA İMKANI YOKSA YÜK HÜKMÜNDEDİR"

Prof. Dr. Mustafa Karataş, Ülke TV'de soruları cevaplandırdı. Karataş, İlk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın uzayda nasıl namaz kılabileceğini cevapladı. 'Bir Müslüman abdest alacak' diyen Karataş, "Uzaya gittim, abdest nasıl alacağım. Uzaya giden bir insan nasıl banyo yapması yıkanması gerekiyorsa, abdesti de o şekilde alacak. Su kullanma ihtiyacı varsa, suyu kullanacak. Su kullanma ihtiyacı yoksa, teyemmüm yapacak. Su var ama kullanma imkanı yoksa, yok hükmündedir." dedi.

Fıkıh kitaplarımızda namaz vakitlerinin bulunduğunu belirten Karataş, "Mesela kutuplarda, en yakın 5 vakit namaz olan yere kendini ayarlayacaksın. Uzayda da, Kabe'nin vaktini esas alırsın, uzayda saat var, saatiniz yine aynı. Günleri dünyaya göre belirliyorsunuz. Uzayda günleri nasıl hesap ediyorlar. Saatle hesap ediyorlar. Saatini 12.40'a ayarladı. Abdestini halletti. Sonra elbisesiyle nasıl yemek yiyorsa, namaz hareketlerini de ayarlayabilecek bir konuma gelecek. Kendini bir yere sabitler. Dünyaya doğru döner, kıblesi Kabe'dir." ifadelerini kullandı.

 

Yorumlar 29 Yorum Var
  • 421 23.01.2024 13:35
    namazda gözü olmayanın dünyada gözü olmaz..)
  • Asım’ın Nesli 23.01.2024 13:16
    Namaz dinin direğidir farzdır insan kılmak istedikten sonra heryerden kılabilir. Kafadan sallama fetva verilmez .
  • angut 23.01.2024 13:07
    kılmak istemeyene bahane çok. isteyen ayda bile namazını kılar. Allah niyetleri bilendir.
  • İbrahim Alkılıç 23.01.2024 13:02
    Uzaya bi cami yapilsa, chp liler kalp krizi geçirse acaba hidayete gelirler mi?
  • Yusuf 23.01.2024 12:57
    Oruç için seferi sayılabilir belki
Daha fazla yorum görüntüle