İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Haliç Kongre Merkezi'nde vaatlerini açıkladı. Kurum'un vaatlerinde öne çıkan kısım ise 'Afete Dirençli İstanbul' başlığı oldu. Kurum projelerini açıklarken salonda Pof. Dr. Naci Görür'ün de olması dikkatlerden kaçmadı. Daha sonra alınan bilgiye göre projeler hazırlanırken Görür'ün de fikirleri alınmış. Peki süreçte neler oldu, Naci Görür Kurum'un projeleri hakkında neler düşünüyor ilk kez Haber7 muhabiri Yavuz Selvi'ye anlattı.

Pof. Dr. Naci Görür'ün açıklamalarının satır başları:

Sayın Kurum benimle geçen sene görüştü. Bana İstanbul'un depreme hazırlanması konusunda görüşlerimi sordu. Bende görüşlerimi açıkladım. Benim bir tutumum var.  Ben depremi siyaset üstü gören ve halkı da siyasete, partiye bağımlı olmadan bulunduğu kenti depreme hazırlayacak siyasilerle onlardan talep ederek, gerekeni yapmalarını istemelerini istiyoruz. Amacımız insanımız ölmesin. Deprem öyle bir olay ki göçük altında insanları partilerine göre kurtarmıyorsun.  Ölen insanlar hepimizin insanları. 

Hatta yakında da bir kampanya başlatmıştım. 'Deprem dirençli yerleşim alanlarını oluşturmamız lazım. Yerel seçimler yaklaşıyor, hangi partiden olursa olsun bulunduğunuz kenti depreme karşı dirençli hale getirmeyi hedefleyen partilileri ön plana çıkartın.  İstediğiniz partiye oy verin ama o partiden de depreme karşı bilinçli kenti isteyin' dedim.

Ben Murat Kurum, Ekrem İmamoğlu, Ali Babacan ve diğer partilerle de görüştüm. Derdimi anlattım.  Çünkü siyasetçiler yapı stokunu ön plana alarak çeşitli projeler yaparak, kenti bir bütüncül olarak depreme hazırlamıyorlar.

Benim görüşmelerimde eğer Murat Kurum, önerilerimi uygun görmüş ve projelerimden bir ölçüde yararlanmışsa bu benim gerçekten isteyeceğim bir şeydir. Çok emnun olurum.  Kendisine de çok teşekkür ederim.

"SAYIN KURUM'UN ÖNERİLERİNİN ÖNEMLİ BİR KISMINI YARARLI BULUYORUM"

Ben bütüncül olarak afete hazırladığını söyleyemem. Çünkü bir kenti bütüncül olarak depreme hazırlamak için halk bileşeni var. Halkın deprem konusunda eğitilmesi var. Hiçbir şekilde imara-iskana uygun olmayan yerlerde mesken yapmamaları, bu binaları doğru olmasını sağlamaları yönünde eğitilmeleri gerekir.

İkinci nokta olarak altyapı. Altyapıların depreme karşı dirençli olması için o yapıların incelenmesi gerekir.

Yapı stokunun elden geçirilmesi var. Çevre ve ekosistem var. İstanbul'un çevresi güçlendirilmeli ve ekonomisi çökmemeli. Bir bütüncül oalrak bunlar yapılırsa İstanbul depreme hazırlanabilir. Sayın Kurum'u önerilerinin önemli bir kısmının çok yararlı olduğunu, bizim söylemlerimizle örtüştüğünü elbette ki düşünüyorum. Ama diğer konuları da zaman içerisinde herhalde dile getireceklerdir. Bu sevindirici bir şey. İnşallah İstanbul'u depreme hazırlayacak şekilde bu işi yürütür.

KURUM'UN SİZE BİR TEKLİFİ OLDU MU?

Bana bir teklifi oldu. İsterseniz ona danışmanlıkta diyebilirsiniz. Ancak ben kendisine şunu arz ettim; "ben partiler üstü kalmak arzusundayım. Öyle de olmam gerekiyor. Ben deprem farkındalığını kendi insanlarıma anlatacaksam, bilimsel olarak onları aydınlatacaksam herhangi bir partinin adamı olmamam gerekiyor. Sesimi her partili insana duyurmam gerekiyor. Ben partiler üstü kalırsam hizmet ederim" dedim. Kendisi de bunu son derece olumlu karşıladı, kabul etti.

Yorumlar 11 Yorum Var
  • Veysel 27.01.2024 11:40
    Böyle ideolojik sinsi süreti haktan görünmeye çalışıpta chp zihniyetli sözde adamları niye konuşturuyorsunuz..
  • Mehmet 27.01.2024 09:26
    Ekrem İnce kim ?
  • Turgay 27.01.2024 08:31
    Hadi oradan chp liyim diyemiyor partiler üstü kalayım diyor sözüne güvenmediğim birisi
  • Vatan 37 27.01.2024 02:21
    Naci görür chp medyasına çıkınca chp ağzı ile kentsel dönüşümü rant kapısı olarak lanse eder, murat kuruma gelince partiler üstü lafı eder. İkiyüzlü münafıklar.
  • Bir Türk 27.01.2024 00:46
    Şu herifi uzman diye söylemeyin, meteorolojinin tahmini tutuyorsa, o kadar imkan ve eğitim alıyorlar depremi bilmiyorlar , deprem bölgesinde deprem bekliyoruz lafı için anca bu türk gösteri amaçlı ekrana çıkanlar söyler, fen cahili...
Daha fazla yorum görüntüle