Asrın felaketi olarak isimlendirilen depremlerin üzerinden 1 yıl geçti ancak acılar ilk gün gibi taze. 6 Şubat 2023'te saat 04.17'yi gösterdiği sırada yaşanan depremlerin ardından 11 ilde  7,7'lik ve ardından öğlen 7,6'lık depremler ile hayat adeta durdu. Asrın felaketinin tanıkları deprem anlarında neler yaşadıklarını Haber7'ye anlattılar.

DEPREMİN TANIKLARI ANLATIYOR... 

Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan deprem sabahını şöyle anlattı; “Depremi sabaha karşı gelen telefon ile öğrendim. İlk aklımıza gelen ‘bölge ile nasıl iletişime geçeriz’ oldu. Anadolu Yayıncılar Federasyonu olarak bölgede medya ayağımız güçlüydü. Depremzedelerin sesini daha çok duyurmak, ses olmak için ulusal medya ile deprem bölgesindeki yerel medya arasında köprü olduk. Gazetecilik refleksi ile hareket ettik.”

Deprem anını anlatan Çorum İHH Arama Kurtarma Ekip Lideri; “Depreme Malatya’da yakalandık. Çok şükür sağ çıktıktan sonra ailemi güvenli bir yere yerleştirdim. AFAD’dan aldığım koordinatlar doğrultusunda enkaza intikal ettim. İkinci büyük depreme enkazın çıkışında yakalandım. Arkadaki bina üstümüze yıkılmıştı. Benim o noktada çalıştığımı bilen askerler bizi çıkardı."

Depreme Kahramanmaraş’ta evinde yakalanan depremzede Selahattin Sevmez o anları şu sözlerle anlattı; “Şiddetli sarsıntıyla uyandık ve yerimizden kalkamadık. Odadaki çocuklarımızın dahi yanına gidemedik. Binada bir can pazarı oluşmuştu. Aşağıya tam bir kıyamet sahnesiydi. Ailemi güvenli bir yere geçirdikten sonra enkaz altında kalanlara yardım etmeye gittik. Yollar kapalıydı, araçlarımızda mazot yoktu, aletimiz yoktu. Her şeyimiz varken bir anda her şeyimizi kaybettik. Profesyonel ekipler gelene kadar kardeşlerimize elimizden geldiğince yardım ettik."

Depremin ilk anlarında bölgeye giden ilk uzman ekiplerden olan İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kumral o anları anlattı, “İnşaat mühendisi arkadaşlarımız şehir bölge planlamadaki hocalarımızla beraber konteyner kentlerin kurulacağı yerlerin belirlenmesinde, kalıcı deprem konutlarının yapılmasıyla alakalı yerlerde incelemelerde bulundular. Ticari hayatın tekrar aktif hale getirilmesi gerekiyordu. Çünkü insanlarımızın her şeyden önce daha fazla çalışmaya, normal haline dönmeye ihtiyaçları vardı.”

İHH Arama Kurtarma Ekip Lideri Ömer Ünal arama kurtarma çalışmalarını şu sözlerle anlattı; “Sabaha karşı haberi alır almaz 150 kişilik bir ekiple Kahramanmaraş’a yola çıktık. 14 gün boyunca enkazlarda arama kurtarma çalışmaları yaptık. İkinci depremi orada yaşadık. Her enkazdan ses geldiği için artık ilk duyduğumuz sese odaklanmak zorunda kalıyorduk. Daha sonra Hatay’a geçtim. 23. Gün ben çalışmalarıma son vermek durumunda kaldım."

Depreme Malatya’da evinde yakalanan depremzede ve gazeteci Necdet Akboğa deprem anında yaşadıklarını şöyle anlattı; “Şiddetli bir sarsıntı ile uyandık ve ben telsizimi açtım. Feryatları duyunca endişelendim. Durumun vahim olduğunu biliyordum. Ekip arkadaşlarım, kameraman kardeşlerim ile birlikte sokağa çıktık. Binalar yıkılmıştı, kar yağıyordu. Sabah olmasını bekledik.”

Yorumlar 0 Yorum Var