İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Mustafa Kumral, Erzincan'da meydana gelen toprak kaymasını değerlendirdi. tv100'de yayınlanan programda konuşan Kumral, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın talimat verdiğini söyleyerek "Halkı şeffaf, doğru bir şekilde bilinçlendirecek ne gerekiyorsa yapalım." dediğini aktardı.

İTÜ Maden Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kumral'ın açıklamaları şöyle:

"SİYANÜR ALTIN ARAMASINDA KULLANILMAZ"

"Bazı yanlış bilgilendirmeler oluyor. Siyanür öyle ucuz bir malzeme değil. Siyanür altın aramasında kullanılmaz.

"SİYANÜR ATMOSFERDE ÇOK KOLAY ŞEKİLDE AYRIŞAN BİR MADDE"

Siyanür atmosferde karıştığında çok kolay bir şekilde ayrışabilen bir malzemedir. O yüzden atmosferle karışıp asit yağmurlarına dönüşecek diye bir şey yok.

"KONUYA EL ATTIK VE GEREKLİ TEDBİRLERİN ALINMASI KONUSUNDA BURADA ŞU ANDA KRİZ MASASINDAYIZ"

Üniversitemiz olarak 11 tane profesör hocamızla buraya geldik. Konuya el attık ve gerekli tedbirlerin alınması konusunda burada şu anda kriz masasındayız." dedi.

KAYAN TOPRAKTA SİYANÜR VAR MI?

"Kayan toprağın içinde siyanür yok mu?" sorusuna da yanıt veren Kumral, "Toprakta siyanür vardır ama bu siyanür öyle çok yoğun bir konsantrasyonlarda olan bir siyanür değil. Minimize edilmiş son derece az." şeklinde konuştu.

"İÇİŞLERİ BAKANI TALİMAT VERDİ!"

Prof. Dr. Mustafa Kumral sözlerine şöyle devam etti: 

"Sayın İçişleri Bakanımız Ali Yerlikaya ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank'ın bize bir talimatı oldu. Son derece şeffaf bir şekilde, halkı doğru şekilde bilinçlendirecek ne gerekiyorsa yapalım. Yani hiçbir şeyi es geçmeyelim. Doğru neyse onu yapalım. Doğru neyse halka onu bilgilendirelim. Bu çok kıymetli birşey. Yani burada sürecin son derece şeffaf işlediğini sizler göreceksiniz. Hem üniversitemiz tarafından yapılan çalışmların şeffaf olduğunu, hem de devletimiz tarafından yapılan çalışmaların ne kadar şeffaf olduğunu sizler de göreceksiniz. Bakın; gönlümüz böyle şeylerin olmasını istemiyor ama madencilik olması gereken bir sektördür. Bu tür tehlikeleri zaman zaman barındırıyor. Tedbirler alınmalı, burada ihmali olanlar cezalandırılmalı. Bu sadece maden kazaları için değil ülkemizde hangi felaket yaşanıyorsa bütün felaketler için cezalandırılmalı."

 

Yorumlar 18 Yorum Var
  • Halil Gürsoy 16.02.2024 11:41
    Siyanürle işleme tabi tutulmuş, yıkanmış bir toprakta bir miktar impurite kalır....! Şuna açıkça kirlenme kalır diye söylesenize...
  • mstf 15.02.2024 14:16
    iç Hastalıkları Uzmanı Ayça Kaya konu ile ilgili şu bilgileri veriyor: “Aslında şeftali ve acıbadem çekirdekleri en fazla siyanür içeren çekirdeklerdir. bir günde 20-25 adet kayısı çekirdeği yiyen bir çocukta siyanür zehirlenmesi ve buna bağlı koma tablosuna rastlamak mümkün.
  • TC.Kılınç 15.02.2024 12:29
    Devletimize ve yetkililere çok teşekkürler.Kolay gelsin...
  • Mert 15.02.2024 11:51
    İTÜ Maden Mühendisliği Dekanı: "Siyanür ucuz bir şey değil" "Minimize oranda kalıyor" falan diye "Siyanür Zehri" güzellemesi yapıyor ama; ABD, Kanada, Alaska ve Avrupa'da "Siyanür Zehri Kullanarak Altın Üretmek Yasak" Birileri para kazanacak diye, elin gavuruna topraklarımızı ve sularımızı kirlettirmeye kimsenin hakkı yok.
  • ALLAH dostu 15.02.2024 10:28
    M İ T.... ÇOK ACİL. netanyahu ya, SUİKAST YAPMALI
Daha fazla yorum görüntüle