Marmara Denizi'nde, İmralı Adası'nın güneybatısında su alarak batan gemide kayıp 5 denizciyi arama kurtarma çalışmaları sürerken, batan gemiden yeni görüntülere ulaşıldı. Bursa'nın Karacabey ilçesi Kurşunlu Mahallesi açıklarında 51 metre derinlikte denizin tabanına oturduğu görüntüleme cihazlarıyla belirlenen gemiyle ilgili çalışmalarda çok sayıda personel görev alıyor. Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı TCG Akın gemisinde görevli dalgıçlar, 51 metre derinlikte denizin tabanına oturan kargo gemisinin enkazına dün yaptığı iki dalışın ardından bugün tekrar bir dalış gerçekleştirdi.

BATAN GEMİNİN İÇİNDEN GÖRÜNTÜLERE ULAŞILDI

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bağlı TCG Akın gemisinde bulunan dalgıçlar tarafından dipte yapılan arama faaliyetlerine ilişkin görüntüler paylaşıldı. Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, arama çalışmalarının devam ettiğini belirterek, "Gemideki arama faaliyetleri devam ediyor. Dalgıçlarımız, şu anda dalış gerçekleştirdi" dedi.

BEŞİNCİ DALIŞ BAŞLADI

TCG Akın gemisinde görevli dalgıçlar ile Nene Hatun ve Sahil Güvenlik Komutanlığına ait ROV cihazları, arama maksatlı suda faaliyetlerine devam ediyor. Cihazlardan alınan görüntüler ve dalış yapılan bölgedeki bilgiler neticesinde sabahın erken saatlerinde çalışmalar tekrar yoğunlaştı. Dalgıçlar, uygun koşulların sağlanmasının ardından beşinci dalışa başladı. Denizden yapılan çalışmaların yanı sıra karadaki tarama faaliyetlerine de AFAD, JAK, JÖH, Deniz Polisi, NAK, AKUT, ANDA, İHH ve belediyelere ait arama kurtarma ekipleri de destek veriyor.

ZEYNEP'İENAZESI KAPTAN KÖŞKÜNDE BULUNMUŞ

51 metre derinlikteki gemide tespit edilen ve 1’inin Zeynep Kılınç olduğu belirlenen 2 mürettebatın yerinin ise özel cihazlarla belirlendiği öğrenildi. Deniz polislerinin kullandığı ‘Yandan taramalı-SONAR’ cihazı ile su altında ses dalgalarıyla 2 boyutlu görüntü alındıktan sonra, tespit edilen bölgeye ‘ROV-İnsansız Su Altı Görüntüleme Robotu’ indirilerek akustik ses dalgalarıyla görüntüleme yapılıyor. Dalgıçlar da bu cihazlarla tespit edilen bölgeye dalış gerçekleştiriyor.

ARAMA ÇALIŞMALARI KARADAN DA SÜRÜYOR

Öte yandan arama çalışmaları karadan da sürdürülüyor. Geminin battığı bölgeye 7 kilometre mesafede olan Karacabey ilçesi Kurşunlu Mahallesi sahili, arama-kurtarma ekipleri tarafından taranıyor. Polis ve jandarma ekipleri de karadan yürütülen çalışmalara destek veriyor.

KAYIP 5 MÜRETTEBAT, 852 KİŞİ İLE ARANIYOR

Marmara Denizi açıklarında seyir halindeyken Karacabey ilçesinin 4 mil açığında, İmralı Adası’nın güneybatısında batan, 'BATUHAN A' isimli geminin kayıp 5 mürettebatı, çalışmaların 4’üncü gününde 852 personel tarafından aranıyor. Çalışmaları Karacabey ilçesi Kurşunlu Mahallesi’nde kurulan kriz merkezinden koordine eden Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “15 Şubat Perşembe günü Karacabey kuzeyi 4 mil açığında battığı ihbarı alınan BATUHAN A İsimli ticari gemide bulunan kayıp mürettebatı arama kurtarma çalışmaları 4. gününde 852 personelimiz ile havadan ve karadan alan tarama ile denizden arama kurtarma şeklinde aralıksız devam etmektedir” ifadelerine yer verdi.

Bölge hakkında bilgilendirilen jandarma personeli, Kurşunlu Mahallesi sahilini adım adım tararken, dronla da havadan tarama faaliyeti gerçekleştiriliyor. Çalışmalara Jandarma Arama Kurtarma (JAK) timleri de katılıyor.

SORUŞTURMA 4 SAVCI TARAFINDAN YÜRÜTÜLÜYOR

Marmara Denizi açıklarında seyir halindeyken Karacabey ilçesinin 4 mil açığında, İmralı Adası’nın güneybatısında batan, 'BATUHAN A' isimli geminin kayıp 5 mürettebatını arama çalışmaları 4’üncü gününde sürerken, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamada, soruşturmanın, Bursa Cumhuriyet Başsavcı Vekili koordinesinde, Karacabey Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 1 Cumhuriyet Başsavcı Vekili, İlçe Cumhuriyet Başsavcısı ve 2 Cumhuriyet Savcısı tarafından yürütüldüğü kaydedildi. Deniz kaza kırımında yetkin bilirkişi görevlendirildiğine dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“15.02.2024 günü Karacabey İlçesi Kuzeyi (Kurşunlu Mevkii) açıklarında batan ‘Batuhan A’ isimli ticari gemi ile ilgili olarak Karacabey Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında; Karacabey Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı ile yapılan araştırmalar neticesinde ‘Batuhan A’ isimli gemide 6 mürettebatın olduğunun tespit edildiği, geminin enkazının batış noktasında bulunduğu, arama ve kurtarma faaliyetleri neticesinde gemi enkazında Zeynep Kılınç isimli vatandaşımızın cansız bedenine ulaşılmış olup, ölü muayene ve otopsi işlemleri yapılarak ailesine teslim edilmiştir.

Diğer kayıp mürettebatı arama ve kurtarma çalışmalarının devam ettiği, soruşturmanın Bursa Cumhuriyet Başsavcı Vekili koordinesinde Karacabey Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 1 Cumhuriyet Başsavcı Vekili, İlçe Cumhuriyet Başsavcısı ve 2 Cumhuriyet Savcısı tarafından titizlikle yürütüldüğü, olayın aydınlatılması ve varsa sorumlularının tespit edilebilmesi için deniz kaza kırımında yetkin bilirkişi görevlendirildiği, soruşturmanın safahatı ve sonucu hakkında bilgi verileceği hususu, kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Yorumlar 11 Yorum Var
  • Muhsin 18.02.2024 22:01
    MESCİDİ AKSA ve KABE MÜSLÜMANLARIN NAMUSUDUR... adamlar, NAMUSUMUZA SALDIRIYOR...
  • Selim can 18.02.2024 20:04
    Yani basit bir can simidi bile su yüzeyinde kalmalarına yarfımcı olabilirdi.. bu kadar ani bir batma olayı, nasıl olur.!? Bu mutlaka araştırılmalı
  • MK_ 18.02.2024 19:44
    Denizde çalışma ve gemicilik bambaşka bir dünyadır, vapurla boğazda gezmeye de benzemez. Bilgisi olmadan burada fikir üretenlere cevap verecek değilim ama batık neden önemliymiş falan diyenler, önemli çünkü denizcilerimiz kayıp ve devlet ölü ya da diri vatandaşına, insanına sahip çıkmak zorunda.
  • Garip mucit 18.02.2024 18:08
    Bu tür gemilerde neden madencilerin sığınma hücreleri gibi bölümler yok. Geminin güvertesinde olsa su geçirmez bir oda ve bulunduğu kordinantı bildirecek bir sistem gemiciler içine girse kapak kapatılınca su yüzeyinde kalsa çok mu maliyetli günümüz şartların da. Yetkililer mühendis bizuntuları bakalım yapabilecek misiniz.
  • Mys 18.02.2024 16:47
    Rabbim yakinlarina sabır versin.gemi batmadan önce can yeleği simit yokmuydu böyle çok acı bir şekilde geminin batması insanı derinden üzüyor.
Daha fazla yorum görüntüle