Haber7-Özel

Bu yıl 5.’si düzenlenen Engelsiz Mikrofon Radyo Ödülleri sahiplerini buldu. Yılın En İyi Konuşan Radyosu ödülü Radyo7’ye layık görüldü. Radyo 7 adına ödül alan Serda Doğru haber7.com muhabiri Müge Çakmak’ın sorularını yanıtladı. Doğru, Radyo 7’nin herkesin ruhuna dokunabilen bir radyo olduğunu belirterek ekip arkadaşlarıyla kuvvetli bir bağlarının olduğunun altını çizdi.

İşte Serda Doğru ile gerçekleştirdiğimiz o röportaj;

Radyoda haber spikerliği maceranız nasıl başladı?

1994 yılında henüz ortaokul öğrencisiyken o dönem Bosna-Hersek’te çok ciddi bir insanlık dramı yaşanıyordu. Çok kıymetli bir öğretmenim beni kolumdan tutup radyoya götürdü. Adıyaman’daydık yanlış hatırlamıyorsam o dönem 2 radyo vardı. Birine biz öğretmenimle birlikte gittik. Orada Bosna-Hersek’te yaşanan dramla ilgili metin okudum. O metinle aslında radyo ile tanışmış oldum. Kendisinin de buradan ismini zikretmek istiyorum çok kıymetli hocam Sinan Temel. Onun verdiği cesaretle başladım aslında.

Radyoda haberliği yapmak ile televizyonda haber spikerliği yapmak arasında benzerlik olsa da ayrıldığı noktalar hakkında neler söyleme istersiniz?

Radyo haberciliği çok farklı olmalı benim gözümde. Radyoda siz haberi vatandaşa en yakından ilgilendiren konuları sıralayarak kısa bir zaman dilimi içerisinde, doğru bir Türkçe ile aktarmak durumundasınız. Zaten haber spikeri bir şekilde hem doğru Türkçe kullanmalı hem de hızlı bir şekilde bu haberi okuyor ve dinleyicisine aktarıyor olmalı.

HABERE HEP HAZIRIZ

Yayına hazırlık süreciniz nasıl oluyor?

Aslında biz habere hep hazırız. Burada olmadığımız zamanlarda bile gündemi takip ediyoruz. Neler yaşandı, son bilgiler neler hepsine hâkim olmamız gerekiyor. Ama buraya geldikten sonra haberimizi hazırlamaya başlıyoruz. Saat başı bültenlerimizde o haberleri dinleyicilerimize aktarıyoruz. Bu bir devam eden hazırlık süreci aslında. Son dakika gelişmesi olduğunda yayını bölüp araya da girebiliriz. Her an hazır olmak zorundayız.

RADYO 7 HERKESİN RUHUNA DOKUNABİLİYOR

Radyo 7 ile yollarınız nasıl kesişti?

Radyo 7’de 7’nci senem oldu. Çok da güzel bir tevafuk oldu. Radyo 7 bence ciddi kitlelere ulaşabilen, kendisini en ücra köşelere duyurabilen bir radyo. Her duygudan her düşünceden insanın ruhuna dokunabilen bir radyodur. Radyo 7 bir radyodan daha fazlasıdır aslında. Çünkü biz sosyal medyada da ciddi anlamda varlık gösteriyoruz. Sosyal sorumluluk projelerinde, tüm dünyayı etkileyen toplumsal gelişmelerde birçok insana ulaşıyoruz.

HİÇBİR RADYODA GÖREMEYECEĞİNİZ PRODÜKSİYON EKİBİ VAR

Radyo 7 Türkiye’de en çok dinlenen 3 radyo arasında. Radyo 7’nin bu başarısını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ekip çalışması söz konusu ve bu ekibi kurmak bu ekibin devamlılığını sağlamak kolay değil. İşte bizde bu noktada çok şanslıyız çünkü kıymetli bir genel yayın yönetmenimiz var. Sayın Serhat Karasu bizi sürekli motive eder ve huzurla çalışmamızı sağlar. Çok kıymetli arkadaşlarım var burada. Hiçbir radyoda göremeyeceğiniz prodüksiyon ekibi var. Gece-gündüz demeden ciddi emek vererek yayınların mükemmel olmasını sağlayan arkadaşlarımız var. Bu bir bütün aslında..

Üniversitelerde radyo-sinema-televizyon ya da gazetecilik okuyan arkadaşlara ne gibi önerilerde bulunursunuz?

Ben daha önce İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesinde doğru Türkçe ve hitabet dersleri verdim. Orada gördüm ki gerçekten kapasitesi ve hevesli olanlar bir yere gelebiliyor. O gün ders verdiğim o öğrencilerimin birçoğu şuan farklı televizyon kanallarında farklı mecralarda çok güzel yerlere geldiler. İnsan ilk önce kendini bilecek, kapasitesinin farkında olacak bu sadece kuru bir özgüven ile yapılacak iş değil. Her şeyden önemlisi doğru Türkçe konuşmaya özen gösterecek. Bir insanın hamurunda varsa vardır, yoksa olmuyorsa da zorlamanın açıkçası anlamı yok. Bu işi yapmak istiyorsanız çok okumak gerekiyor çok çalışmak gerekiyor algılarınızın açık olması gerekiyor.

Radyo 7’nin sizin hayatınızdaki yeri ve önemi nedir?

Huzurla çalıştığım bir ortamdayım. Ekip arkadaşlarımız ile çok kuvvetli bir bağımız var. Birlikte çok güzel projelere imza atabiliyoruz. Benim için Kanal 7 Medya grubu çatısı altında çalışmak gurur verici.

Yorumlar 5 Yorum Var
  • Aleyna Ceyhan 01.03.2024 23:32
    Çok keyifli bir röportaj olmuş.
  • Akif 29.02.2024 20:45
    Adıyaman'da radyo 7 yayını yok! Yayın olursa mutlu oluruz.
  • Sinan Temel 29.02.2024 18:17
    Çok gurur duydum... Değerli öğrencimle gurur duyuyorum. Tebrik ediyor başarılarının devamını diliyor, kadirşinas davranışı için teşekkür ediyorum...
  • DENİZ 29.02.2024 17:42
    Hep merak etmiştim
  • eyşan 29.02.2024 17:36
    Gerçekten keyifli bir söyleşiydi...