Güvenlik Politikaları Uzmanı Abdullah Ağar Rusya'da gerçekleşen saldırıda İsrail detayına dikkat çekti.

Rusya'nın başkenti Moskova'da terör örgütü DEAŞ tarafından gerçekleştirilen saldırıda 143 kişi hayatını kaybetti.

"ARKA PLANDA İSRAİL VAR" İDDİASI

Saldırıyı terör örgütü DAEŞ üstlense de İsrail'in dahil olup olmadığı şüphesi gündem oldu.

Ben bunu yakaladığım zaman çok şaşırmıştım ve televizyonlarda dillendirmiştim. Ruslar dün 'Bunun arkasında israil var' gibi bir takım cümleler kurdu. Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırılarının ardından İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ulusa sesleniş konuşmasında Bialik'ten bir şiir okudu. Bialik'ten okuduğu şiirin muhatabı Ruslardı ve Ruslardan intikam almayı dillendiriyordu şiir. 

Hayyim Nahman Bialik, Rusya'nın Volhynia bölgesindeki Radi'de geleneksel bir Yahudi ailenin çocuğu olarak dünyaya gelir. Bialik Zhitomir'de bir yeşivada eğitim görür. 17 yaşındayken Litvanya'nın Volozhin kentindeki büyük Talmudik akademiye gönderilir ve burada Aydınlanma hareketinden etkilenerek Hovevei Zion grubuna katılır. Bialik yavaş yavaş yeşiva hayatından uzaklaşır.

Ve Bialik, Netenyahu’nun alıntı yaptığı bu şiirini: Çok sayıda Yahudi’nin öldürüldüğü Kişinev Pogromundan sonra 1903’te yazar.

Peki şiire konu olan Yahudileri öldürenler kim?

Kişinev pogromu: Rus İmparatorluğunun Besarabya bölgesinin (bugün Moldova'nın) başkenti Kişinev'de, 6-7 Nisan 1903 tarihinde Yahudilere karşı gerçekleştirdiği, 50 Yahudinin öldürüldüğü 600’ünün yaralandığı ayaklanma.

İşte Netahyahu’nun alıntısı Bialik’in bu olaydan sonra yazdığı bu şiirinden.

Rusların 'Bunun arkasında İsrail var' gibi bir cümle kurmaları ilginç. Ukrayna savaşında Rusların Bibiyar'ı vurmaları, Dinyeper nehri kenarındaki en büyük yahudi yerleşim yerlerini, havraları vurmaları ile beraber Rusya ile yaşanan bir gerginlik var. 

Yorumlar 32 Yorum Var
  • Türk 24.03.2024 08:53
    Rusya bunun intikamını almalı..
  • necmettin 24.03.2024 08:52
    deaş demek ABD ve israil demek
  • İsmail 24.03.2024 04:57
    Filistin ve diğer yerlere çoluk çocuk demeden katleden israil ve yandaşlarını Allaha havale ediyorum.Allahım onları nasıl biliyorsa öyle yapsın inşallah.Aslında ülkemizde İsrail markalı ürünler zorunlu olarak yasaklanmalı hiç kimse almamalıdır. ONUN YERINE MARKALI OLMAYAN ÜRÜN GIDA VB.LER RAFLARA KONULMALI
  • B.Ali 24.03.2024 00:48
    İnşallah Rusya bu siyonistlerin başına musallat olur.
  • Realist 24.03.2024 00:33
    Rusya ABD ve Çin İngiltere , Fransa hepsi terör destekçisi,zalim devletler Gelsin Osmanlı gelsin adalet inşallah
Daha fazla yorum görüntüle