Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı 2019'da katıldığı bir televizyon programında Türkçe’nin Arap harfleriyle yazılmış hali olan Osmanlıca’nın ‘Harf Devrimi’ ile kaldırılıp yerine Latin alfabesinin getirilmesini "soykırım" olarak nitelemişti.

TV Net'te yayınlanan 'Tartışma' programına katılan Duralı TBMM'nin 1 Kasım 1928'de 1353 Sayılı Yasayı kabul ederek gerçekleştirdiği harf inkılabının 91. yılına ilişkin şu ifadeleri kullanmıştı;

Biz soykırıma uğramış bir milletiz. Kültürü soykırımı. Hafızası gitmiş. Benim gözümde en büyük felaketi Bursa ve İstanbul yaşadı. Duyarlılık halmadı. Alzaymır olmuş bir milletiz. Gemiş unutuldu. Bunun en önemli müsebbibi yazının katlidir. Peyami Safa'nın müthiş bir lafı var. 'Milli kütüphanesine giripte tek kelime okuyamadan çıkan biricik nesil.' Harf inkılâbı soykırımdır...

Yorumlar 18 Yorum Var
  • aslında 08.12.2021 15:20
    Biz göçebe halkız diyen tarih okusun. Karız bölgesinde sulama kanallarını okusun. Hayvancılık ile uğraşanlar bitki örtüsü zayıflayacağı için bir yerde kalamaz. Ona uygun mobil teknoloji mevcut. At sırtında yarım günde gittiğimiz mesafeyi 3 gün yayan gider avrupa o devirde. Kaldıki kurganlarda metal işlemeciliği ve yazıtlar çok şey anlatıyor. Geniş alanlarda hüküm sürmek devlet teşkilatı gerektiren bir şey aynı zamanda. Hayvancılıkla uğraşanlar aynı zamanda ticari olarak tarım yapanlar arasında kervan görevi de görmekte. Belgeselde italyan biz araplardan öğrendik sulamayı diyor. Orhun yazıtları alfabemiz var. Destanları, Dede Korkut'u bulunan eserleri makaleleri oku.
  • Mehmet 08.12.2021 13:41
    Yüzyıllarca anavatanimiz olan Balkanlardan Türkleri sürdüler. Türk sürgünün de milyonlarca insan öldü. Soykırım sayılmıyor mu.
  • MEHMET 07.12.2021 23:14
    Rabbim rahmetiyle muamele eylesin Mekanı cennetü ala olsun inşallah
  • yaz 07.12.2021 22:12
    Allah rahmet eylesin. Ama harf devrimi çoktan yapılmıştı. Osmanlıca alfabe ile fransız aksanına göre latin alfabe beraber kullanılıyordu Abdülhamit Hanın son yıllarında bile. Osmanlıca alfabe türkçeye çok uygun değildi. Türkçede çok fazla sesli harf var ve sesli harf yazılmazsa karıştırılan kelimeler var. Bu yüzden birinci dünya savaşında enver paşa enveriye alfabesini türetmiş latin harflarinden. Ya arap alfabesine sesli harfler için bir çözüm getirilmesi gerekiyordu ya da latin harflerle bir alfabe yapılması gerekiyordu.
  • vatandaş 07.12.2021 19:57
    sonuna kadar doğru söylemiş adam...yalanmı ..
Daha fazla yorum görüntüle