TRT 1 ekranlarında bu sezonun en çok merak edilen, Osmanlı tarihinin en ihtişamlı hükümdarlarından Fatih Sultan Mehmed'in hayatına ışık tutacak olan "Mehmed: Fetihler Sultanı" ilk bölümüyle dün akşam izleyicisiyle buluştu. Tüm dünyaca beklenen, tanıtımları uluslararası boyutta izleyicilerin yoğun ilgisini çeken dev prodüksiyonlu dizinin ilk bölüm izlemesi TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı'nın ev sahipliğinde gerçekleşti.

Bu sezonun en çok merak edilen dizilerinden olan, Osmanlı tarihinin en ihtişamlı hükümdarlarından Fatih Sultan Mehmed'in hayatının ele alınacağı TRT 1'in yeni dizisi "Mehmed: Fetihler Sultanı", ilk bölümüyle dün akşam ekran yolcuğuna başladı. TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı ev sahipliğinde İstanbul'da düzenlenen dizinin ilk bölüm izlemesine Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, TRT Yönetimi, dizinin yapımcısı Eyüp Gökhan Özekin, yönetmeni Şafak Bal ve dizinin başrol oyuncularından Serkan Çayoğlu, Selim Bayraktar, Fikret Kuşkan, Tuba Ünsal, Sinan Albayrak ve Seçkin Özdemir katıldı.

DİZİ İÇİN HAZIRLIKLAR BÜYÜK BİR ÖZENLE YÜRÜTÜLÜYOR

TRT Uluslararası Film Platoları'nda çekimleri devam eden dizide bir çok tarihi yapı aslına uygun biçimde yeniden inşa edildi. Çekimlerde kullanılmak üzere; Edirne Sarayı, Bursa Sarayı, Manisa Sarayı, Edirne Top Döküm Atölyesi, harem, harem bahçesi, Macar ve Sırp kaleleri gibi birçok dekor inşa edildi. Ayrıca, Mora kalesi ile birlikte birçok diğer yapı ve mekân da bu listeye eklendi.

Öte yandan merakla beklenen dizinin ilk bölümü için İran'ın en görkemli film platosu olan ve asr-ı saadet projeleri için özel hazırlanan Nour Cinema City'de 10 gün boyunca çekim yapıldı. Dizide, Fatih Sultan Mehmed'in hikayesine paralel olarak ekranlara yansıyacak Eyüb El Ensari karakteri için Cennet'in Krallığı ve Karayip Korsanları filmleriyle izleyicilerin gönlüne taht kuran dünyaca ünlü Hollywood yıldızı Gassan Mesud kamera karşısına geçti.

DİZİ İÇİN HAZIRLIKLAR BÜYÜK BİR ÖZENLE YÜRÜTÜLÜYOR

Yaklaşık 3.500 yardımcı oyuncunun görev aldığı ilk bölüm için farklı sekanslarda 600 stunt görev yaptı. 30 gün süren ilk bölüm çekimleri için sanat ve kreatif ekipler altı ay hazırlık yaptı. Hali hazırda dört yüz personelin kalıcı olarak istihdam edildiği proje için 20.000 parça kostüm üretildi. 500 adet Osmanlı kılıcı ve 500 adet Bizans kılıcı da dahil olmak üzere, dev prodüksiyonda toplam 1000 adet özel tasarlanmış kılıç imal edildi. Aksesuarlar arasında mızraklar, silahlar, hançerler, oklar, yaylar, tüfekler, kalkanlar, gürzler, baltalar ve diğer silahlar da yer alıyor. Bu aksesuarlar, dönemin danışmanları eşliğinde yeniden tasarlandı ve Osmanlı, Sırp, Macar ve Bizans tarzlarını yansıtan dekorlarla birlikte kullanıldı.

DEVASA ŞAHİN TOPLARI GELİYOR

İstanbul'un fethini yeniden canlandırmak için 50 adet Osmanlı şahin topu, 50 adet Macar topu ve 50 adet gemi topu özel olarak yapıldı. Ayrıca, 100 adet şakaloz tüfeği ve ateşleme mekanizmaları da döneme uygun olarak tasarlandı ve üretildi. 1000 adet Osmanlı ve Haçlı zırhı, özel tasarımcılar ve danışmanlar eşliğinde aslına uygun malzemeler kullanılarak yeniden imal edildi. At eyerleri de döneme uygun şekilde tasarlanarak at zırhlarıyla ve başlıklarıyla birlikte yeniden üretildi.

TÜRKİYE’DE BİR İLK

Proje kapsamında dekor için 10.000 metre kumaş, 3 ton boya, 1.000 metreküp kereste ve 10.000 metre demir profil kullanıldı. Ayrıca, 500 kişilik dev sanat ekibi, dekorları inşa etmek için çalıştı. Türkiye'de bir ilki gerçekleştiren proje, dekor ve aksesuar tasarımlarını üç boyutlu olarak modelleyip aslına uygun malzemelerden üretti.

Dizideki oyuncu kadrosu ise tarihi karakterleri canlandırmak için seçilmiş ünlü isimlerden oluşuyor. Başrolde Serkan Çayoğlu yer alırken, Selim Bayraktar, Fikret Kuşkan, Tuba Ünsal, Sinan Albayrak, Kenan Çoban, Bülent Alkış, Savaş Özdemir, Esila Umut, Ali Nuri Türkoğlu gibi usta oyuncuların yer aldığı yapımda, her sahne adeta bir tarih dersi niteliğinde.

"Mehmed: Fetihler Sultanı" 2. bölümüyle 5 Mart Salı akşamı saat 20.00'de TRT 1'de.

Yorumlar 9 Yorum Var
  • AKSARAYLI 68 29.02.2024 09:18
    Mehmet Fetihler Sultanı Dizisi güzel ve kaliteli bir dizi olmuş emeği geçenlere çok çok teşekkür ederim ama diziyi izlerken iki sahne varki beni hayal kırıklığına uğrattı. Sizlerden isteğim bu konuda daha hassas ve duyarlı olunması 1. Sultan Mehmet'in savaş esnasında kaskını çıkarıp yere attı çok üzüldüm çünkü kaskında ALLAH yazıyor Rabbimin ismi yerde olmamali
  • asıl yorum 28.02.2024 20:32
    Biraz da halk nasıl yaşıyor o dönem onu işleyin.
  • Orhan 28.02.2024 20:18
    7 yaş ve altı için uygundur.
  • H R O 28.02.2024 19:21
    İnşaellah diğer diziler gibi aynı sahneler, aynı kurgular ve bol bol aşk hikayeleri içermez.
  • Adem 28.02.2024 18:46
    Ayrıntılı işlenmiş. Oyuncularda yerinde oynamış, oturmuş rolüne. Emek verenlere sağlık, tebrikler.
Daha fazla yorum görüntüle