​DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, eğitimde anadilin anayasal güvenceye kavuşturulması gerektiğini söyledi. Babacan'ın bu çıkışı Kürtçe'yi anadil olarak anayasaya koymak istediği iddialarını gündeme getirdi.

Babacan, DEVA Partisi Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısıyla partisinin 21’inci eylem planı olan Temel Haklar Eylem Planı’nı kamuoyuna duyurdu.

Türkiye'de daha kapsayıcı ve daha kuşatıcı yeni bir vatandaşlık anlayışının geliştirilmesi gerektiğini savunduklarını hatırlatan Babacan, şöyle devam etti:

"Ülkede hiç kimsenin ayrımcılığa maruz kalmamasının temel dayanaklarından biri, güçlü bir vatandaşlık anlayışıdır. Bu kapsamda, Anayasamızın 66. maddesini, çağımızın gereği olarak, kapsayıcı bir anlayışla yeniden ele almayı teklif ediyoruz.

Ayrıca bu topraklarda konuşulan tüm diller, bizim dilimizdir. Biz bütün bu dillere aynı yakınlıktayız. 'Eşit mesafedeyiz' demiyorum, 'aynı yakınlıktayız' diyorum. Anayasamızın 42. maddesinin bu doğrultuda değiştirilmesini öneriyoruz. Ortak ve resmi dilimiz Türkçeye ek olarak, eğitim ve öğretimde 'anadilinin kullanılması ve geliştirilmesi hakkı'nın anayasal güvenceye kavuşturulması gerektiğini ifade ediyoruz. Anadilinde eğitimin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini söylüyoruz. Yerelden gelen talepler doğrultusunda, yerleşim yerlerinin isimlerinin aslına döndürülmesinin de önemli bir hedef olarak önümüzde durması gerektiğini ifade ediyoruz."

Yorumlar 29 Yorum Var
  • Mgl 11.01.2023 07:07
    Teröristlerin buülkede nereden cesaret aldıkları belli oldu.
  • Sereflikochisarli 04.01.2023 16:15
    lan babayin malini verirgibi hak vermeye kalkma bu millet seni sandiga gömer oy icin yapmayacaginiz yok
  • Kerimoğlu 03.01.2023 14:14
    Kürtçe ders verecek öğretmenleri atamaya başlar teörist çoğalır.
  • sancar 03.01.2023 14:09
    Anayasa ya ikinci bir millet adı giremez,Anadilde eğitim olamaz,Özerklik imkansız..Bu Türk devletinin bitişi olur ki ,meşru müdafa hakkımız doğar..
  • aksaray 03.01.2023 14:04
    sizlerin neden akp den ihraç edildiğinizi şimdi daha iyi anlıyoruz.
Daha fazla yorum görüntüle