Dr. Eray Güçlüer Türk savunma şirketleri ve Suudi Arabistan arasında yapılan silah anlaşmalarının sonucunda Türkiye'nin hem siyasal güç kazandığını hem de bölgeye huzur ve barışın geleceğini belirtti. 

Haber7 Güvenlik Analisti Dr. Eray Güçlüer şunları söyledi: 

Biz daha düne kadar Mısır ve Suudi Arabistan ile iyi değildik.  Özellikle seçimlerden sonra Türkiye'nin milli muktedir iktidara 'evet' istikrarsızlığa 'hayır' demesinden sonra bu süreçler bir anda hızlandı.  Bir ülkede siyasi istikrar var ise her türlü sorunun önü açılır.  Amerika ve Avrupa üçüncü küresel kapışmaya doğru sürüklenen dünyamızda Asya-Pasifik'e güç kaydırmak zorunda kaldılar. Şu an Amerikan deniz gücünün %80'i Asya-Pasifik'te. Büyük küresel kapışmanın finali orada olacakmış gibi duruyor.  Ukrayna ile başladı. Fakat bu Asya-Pasifik'e kayacak gibi duruyor.  Bu güç boşluğunu doldurabilecek bir ülke var, o da Türkiye.  Bu boşlukları dolduranlar önemli çıkarlar elde eder.  Ama bunları doldurmak içinde milli güç kapasitenizin yeterli olması lazım.   

"SİYASİ GÜCÜMÜZ ARTTI, BÖLGEYE HUZUR VE BARIŞ GELECEK"

Bu noktada Türkiye tarihi bir adım attı. Suudi Arabistan ile Baykar firmasının yaptığı anlaşma birkaç milyar doların üzerinde.  Katar ve BAE ile yapılan anlaşmalar da bunlara yakın. Bunun bir sonraki adımı da Altay tankı olacak. Altay tankı ile görüşmeler yapılıyor.  Suudiler Altay tankının çöl ortamında modifike edilmesini istedi. Çöldeki diğer ülkelerde talep ediliyor. Tabii bizim şuan önümüz açılmış durumda.  Önümüz açılınca sadece para kazanmıyoruz, siyasi gücümüz de artıyor.  Türkiye İsrail ve ABD'ye rağmen Suudi Arabistan, İran ve diğer Körfez ülkeleri ile güçlü ekonimik ilişkilere dayanan güçlü siyasal ilişikiler kurar ise bölgede Türk hakimiyetinin ve Türk nüfuzunun artması söz konusu alacaktır.  Aynı zamanda barış ve huzur geliyor.  Türkiye her zaman insani bir bakış açısına sahip oldu.  Dini değerlere de inançlar arasında her zaman saygılı oldu.  

"SUUDİLER İLE BAŞKA GÖRÜŞMELER DE VAR"

İnşaat firmalarımız Suudi Arabistan Türkiye'den kendi petrol tesislerini hem Suudi Arabistan'da hem de Suudi Arabistan'ın diğer ülkelerdeki petrol tesislerini yapmak için İstanbul'da milyar dolarlık görüşmeler yapıyorlar.  Bu anlamda Türkiye'nin Ortadoğu'daki politikalarındaki açılım ivme kazanmış ve somut hale gelmiştir.  Bu anlaşmanın Türkiye'ye farklı açılardan da katkısı var.  Silahı biz sağlıyoruz. Aslında güvenliğini biz sağlıyoruz demektir.  Yemen'den Husilerin Arabistan'a olan salrılarını ABD silahları engelleyemedi.  Bu yüzden Arabistan bizden S/İHA talep ediyor. Çünkü biz o saldııları önleyecek kapasiteye sahibiz.  Bu noktada Amerika'ya karşı Ortadoğu'da asimetrik üstünlüğümüz var. 

Yorumlar 20 Yorum Var
  • Vatandas 13.08.2023 12:30
    Araplar bedava para verecekler. Bekleyin biraz.
  • Paşşa 11.08.2023 17:47
    Bir taşla üç pelikan mı vurmuşlar hadi inşallah
  • GERÇEK 11.08.2023 16:40
    özal 1 koyup 3 alacağız demişti üçün birini almıştık buda öyle olmasın anlaşmaları özenle yapın f35 anlaşması gibi auta çıkmayalım
  • Gider 11.08.2023 16:09
    Ulan onlarda telno kafa olsaydı bu durumdamı olurlardı onlarda hazır yeme kafası var. Vercek olsa Özal Demirel Ecevit başbuğ erbakan hoca verirdi siz bu kafayla üç değil beş kuş olup vurulursunuz üç kuruşa
  • Faruk 11.08.2023 14:50
    Kafan basmadığı için sana ne anlatsam boş.
Daha fazla yorum görüntüle