Haber7 Güvenlik Analisti Dr. Eray Güçlüer Haber7 muhabiri Yavuz Selvi'ye yaptığı açıklamalarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Putin ile yaptığı görüşmeyi ve Suriye'deki son durumu değerlendirdi

"TÜRKİYESİ BİR DENKLEM KURULAMAZ"

Haber7 Güvenlik Analisti Dr. Eray Güçlüer şunları söyledi:

Batı hayal kırıklığı yaşadı.  Çünkü bu Tahıl Koridoru'nun Türkiye'nin araya girerek işleyeceğini ve Ukrayna'nın da tahılını rahatıkla göndereceğini ve geçen yıl olduğu gibi Ukrayna'nın swiftten parasını alabileceğini düşünüyorlardı.  Geçen yıl 33 milyon ton tahılın sadece %3'ü Afrika'ya gtimiş.  Rusya TÜrkiye'siz bu işi götüremeyeceğinin farkında.  Rusya istese bir milyon tonu kendi kıta sahanlığından ve Türkiye kıta sahanlığından geçirerek gönderebilirdi.  Ama neden gönderemedi? Birincisi analdığımız kadarıyla bir milyon tonda kalmayacak.  Rusya bu satışı tek başına yapıp karşılığını alamaz.  Türkiye'ye ihtiyacı var. İkinci olarak Türkiye'siz bölgede denklem kuramazsınız.

"TÜRKİYE TAHIL MERKEZİ HALİNE GELECEK"

 Bu gönderilen tahıl arttığı müddetçe Ukrayna'da benden de tahılı alın diye talep edecek.  Türkiye bir tahıl merkezi haline gelecek.  Yapılan projeksiyonlara göre, Türkiye'nin enerjide 5 yıl içinde  kendi kendine yeteceği bir hale gelmesi bekleniyor. Akkuyu Nükleer Santrali önümüzdeki yıl tamamlandığında Türkiye'nin enerji ihtiyacını %10'unu karşılıyor.  %10'ununu da 5 yıl içerisinde yapılmadı bekleniyor.  Geriye kaldı %80.  Abdülhamid Han'dan haber bekliyoruz.  Bu 120 milyar dolar demektir.  Yakın zamanda Avrupa bir enerji krizine girmek üzere.  Trakya'da çok büyük depolar inşa ediliyor, edilecek.  Şuan Trakya'da enerjimizin %10'unu depolayabiliyoruz. Bu %50'lere çıktığı zaman Türkiye, Azerbaycan, Rusya, İran ve muhtemel İsrail ile Mısır doğalgazı da gelecek.  ve bunlar KKTC kıta sahanlığından geçecek.  Bunlar gerçekleştiğinde çok enterasan bir jeopolitik açılım olacak. 

"TÜRKİYE SURİYE'DE YENİ BİR OPERASYON YAPABİLİR"

Arap aşiretlerinin yaptığı bir özgürlük mücadelesididr. Bu kollektif bir mücadeleye dönüştü. PKK zayıflıyor. Bölgede artık üçüncü bir güç denklemin içerisine girmiş durumda.  Rusya'nın desteği çekilince rejim artık sallanmaya başladı.  Esed kendini dayayacak bir yer aramaya başladı. Amerikalılar ile görüşüyorlar.  Esed inisiyatifi Amerikalılara kaptırdı.  Amerika'nın yeni planı rejimin el değiştimesidir.  2011 yılında rejime muhalif başbakanı başa getirmek istiyorlar. Esed çöküyor. PKK ise Arap aşiretleri ve Türkiye arasına sıkışmış durumda. Bu giderek bir imha hareketine dönecek.  Arap aşiretlerinin terörle mücadelesi gelişirse sıkışmaya bağlı olarak Türkiye fırsatı değerlendirir ve operasyon yapar. 

Yorumlar 31 Yorum Var
  • Cascada. Turcoica 02.10.2023 07:54
    Süper ileri görüşler ve çözümler Sağolunuz Paşam
  • Alp 08.09.2023 15:28
    Arap aşiretler desteklenmeli
  • Cascada Turcoica 08.09.2023 12:41
    Süper görüş mükemmel değerlendirme
  • Türkoğlu 08.09.2023 11:44
    Rusya suriyede türkiyenin karşısına çıkmakla hayatının hatasını yaptı. esad abd ile anlaşırsa rusları bir gün bile orada durdurmazlar.Putinde pılısını pırtısını toplayıp ordan çıkmak zorunda kalır. Ne hava üssü ne deniz üssünü kullandırmazlar putine. Ah putin ah. Türkiyede Tayyip Erdoğan gibi batı karşıtı bir lider buldun ama kıymetini bilemedin.
  • İbrahim Alkılıç 08.09.2023 10:27
    Herkesin bir planı var C. Allah'ın da (cc) bir planı var. Depremi veren Allah gazı, petrolü de veriyor. Yani gam yok, Allah var!
Daha fazla yorum görüntüle