Haber7 Güvenlik Analisti Dr. Eray Güçlüer İsrail-Filistin Savaş'ındaki ateşkesi değerlendirdi. Güçlüer, "İsrail bu ateşkesi yapmak zorunda kaldı. İsrail burada bir bataklığa gömüldü." dedi.

"İSRAİL BATAKLIĞA GÖMÜLDÜ"

Haber7 Güvenlik Analisti Dr. Eray Güçlüer şunları söyledi:

Askeri ve politik olarak İsrail üzerinde önemli bir kırılma. İsrail'in başlangıçtaki niyeti ateşkes filan yapmak değildi.  Gazze'nin ilhakı yönünde fikirleri vardı.  Bekledikeri gibi gitmeyince İsrail üzerinden bir baskı oluştu. Doğru düzgün ele geçirip kontrol ettikleri bir yer de yok. İsrail bu ateşkesi yapmak zorunda kaldı. İsrail burada bir bataklığa gömüldü. Bu ateşkese Hamas'tan ziyade İsrail'in ihtiyacı varmış, bunu gördük. İsrail'in operasyonlara hazırlanması için bir fırsat olarak görüyorlar fakat bu mümkün değil. Yapamayacakları için askeri ve politik kırılmanın da hızlanmasıyla bu süreç yeni anlaşmalara evrilebilir. 


İSRAİL ATEŞKES SONRASI GAZZE'NİN GÜNEYİNE Mİ SALDIRACAK?

Sahadaki gerçekli bunu söylemiyor. Şu anda İsrail ordusunun Gazze özelinde üçüncü bir hal yok. Önce askeri hedefler, sonra da politik hedefler denendi,olmadı. Önceki saldırıdan daha fazla saldıramazlar. Demek ki nasıl bir darbe yedilerse toparlanma ihtiyacı duyuyorlar. Artık İsrail ordusunun bu operasyonu yürütemeyeceği güvenlik bürokrasisi tarafından anlaşılmış durumda. Bu iş tekrar tıkancak ve belki daha uzun süreli ateşkes süreçleri olabilir.  Kuzeyi halletiler mi ki güneye saldırsınlar. Kuzeyi halledemeden güneye yönelirlerse İsrail ordusu bölünür. Bu da Hamas'ın işine gelir. Açılmış ve dağılşmış İsrail birlikleri Hamas için daha kolay hedef haline gelir. 
Hamas 46 günde 200 askeri aracı yoktu. 350'ye ise 55-60 günde ulaşır. Bu da İsrail'in askeri gücünün %10'u demek. İsrail buna ulaşmadan bir çözüm bulmak zorunda.

Yorumlar 22 Yorum Var
  • Misafir 23.11.2023 06:52
    Filistin Gazze katliam ve soykırımından Katil Siyonistler kadar abd batı bazı Arap ülkeleri ve Mahmut Abbas sorumludur çünkü zülme rıza zulümdür cenabı HAK katil İsrail ve yandaşlarını Kahar ismiyle kahrı perişan etsin köklerini kurutsun zülümlerini başlarına yıksın zelil mağlup etsin inşallah masum Filistin ve Gazzedeki masumların yardımlarına gizli ordularını göndersin korusun inşallah amin
  • Adim kalmadi 22.11.2023 23:32
    Israil abdest tazeleyecek 1.5 milyar müslümana secde ettirmek icin Allahim bizleri yahudilerin vede hiristiyanlarin zulmünden koru
  • Talha 22.11.2023 22:18
    el kassam tugaylarını bitirdiklerini sanıyor gerizekalılar bu olaylardan sonra şimdi onlarca kat daha da büyüyecek kassam tugayları. Mücahitler çok büyük işler başarıyorlar . bir sürü yeni video yayınladılar . israil bataklığa girmiştir.
  • Yusuf 22.11.2023 22:18
    Allah'ın yardım ettiğini kimse mağlup edemez. Allah'ın rezil ettiğini kimse güldüremez, Allah'ım İsrail ve ortaklarını Kahhar isminle kahret et.
  • antalya osmanlı 22.11.2023 21:54
    kesinlikle katılmıyorum.. evet israil bocaladı. ama şehrin içinde bocalaması normal. geri çekilib yine soykırıma devam edecektir.. ırak da suriyede mısır da libyada hep aynısı oldu... onlarca insan şehid edildi. tek çare hızlı bir şekilde ekonomik ve teknolejik başarı olmadan adelet olmadan hiç bir şeyde başarı gelemez.. ancak güçlü terör devletlerinden bu şekilde bş edebiliriz
Daha fazla yorum görüntüle