Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de, Macar mevkidaşı Katalin Novak ile bir araya geldi.Kalabalık bir heyetle Macaristan'a giden Başkan Erdoğan'ın ülkedeki temaslarını Haber7 Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli Budapeşte'den bildirdi...

Osman Ateşli’nin Ülke TV'deki açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

Cumhurbaşkanımızın çok yoğun bir programı var burada. Program çok hızlı başladı. Sayın Cumhurbaşkanımıza ‘Macar Atı’ hediye edildi. Sonrasında Macaristan Cumhurbaşkanı Novak’a Togg otomobili hediye edildi.

Çok kritik bir dönemde kalabalık heyet ile yapılan ziyaret söz konusu. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş,  Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kültür Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, İletişim Başkanı Fahrettin Altun katılıyor. Ayrıca MHP Milletvekili Cumali Yüce de heyete eşlik eden isimler arasında.

Bugün Amerika ile Finlandiya arasında önemli bire anlaşma yapılıyor. Üslerin ABD’ye açılması ile alakalı. Onun dışında AB ile ilgili çok önemli toplantı vardı. Bu toplantının arkasından bu temasın gelmesi çok önemli.

Bir taraftan Gazze gündemi devam ediyor. Macaristan’ın BM Genel Kurulu’nda çekimser oy kullandığını biliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız Gazze diplomasisi yapıyor. Yoğun temas devam ediyor. Macaristan’ın Ukrayna ile ilgili AB’ye üye olmasıyla ilgili müzakerelere başlama sürecine itirazı söz konusuydu. Bunun yanında Gürcistan’ın AB üyeliğiyle ilgili bir şerhi vardı...

Cumhurbaşkanı’nın temasları devam ediyor. Macar Başbakan Viktor Orban ile görüşmesi planlanıyor. 8 Türk bakan bu kritik ziyareti takip ediyorlar. İki ülke arasında 16 belgenin imzalanması öngörülüyor. İki ülke arasında 2013’ten bu yana yüksek düzeyli stratejik işbirliği söz konusu. Bu yönde çalışmalar yürütülüyor. Özellikle ekonomi, ticaret, savunma sanayisi, kültü ve enerji alanlarında yoğun bir işbirliği var.

18 Aralık 1923’te iki ülke arasında imzalanan dostluk anlaşması söz konusuydu. Bu anlaşmanın 100. yıldönümünde yapılıyor bu görüşmeler. Bu yönüyle de ziyaretin anlamlı bir yanı var.

2024 Türkiye-Macaristan Kültür Yılı’nın açılış ev sahipliği yapılacak.

Aynı zamanda 2024 yılı Macaristan’ın AB Dönem Başkanlığına denk geliyor. Türkiye’nin müzakere süreciyle ilgili Macaristan’ın kilit bir rolü söz konusu.

Macaristan’ın Türk Devletleri Teşkilatı’nda da gözlemci üye sıfatıyla önemli bir yeri söz konusuydu. Cumhurbaşkanının yine Türk Devletleri Teşkilatı’nda Macaristan’ın asil üye olması için çalışma yürütülmesi söz konusu olabilir.

Yorumlar 8 Yorum Var
  • Polat 19.12.2023 09:14
    Haydi macaristana togg verdin, kassam tugaylarınada füze, siha ve ağır silah verin
  • Bro 18.12.2023 23:35
    orbanda bir at hediye etmis
  • Leyla 18.12.2023 22:40
    Togg hediye edildiyse, belki de çok büyük ticari anlaşmalar yapılmış olabilir. Hayrlısı.
  • Samsun 18.12.2023 21:57
    Gurur duydum başkanım bazı kafalardan çok karşıt sözler çıkıcam ama herzaman işini bilirsin güveniriz sana yolun açık olsun
  • C☆ Emirhan ### 18.12.2023 20:43
    Filistinli kardeşlerimiz El Kassam Tugaylarına da SİHA hediye etseniz Sayın Cumhurbaşkanım. Bugün 73. gün ve resmi olarak 20 binden fazla şehidimiz bulunmakta,bugüne kadar yapılan açıklamalardan bişey çıkmadı.Artık gaza vaktidir.Sana olan güvenimiz gün geçtikçe sarsılmadan Osmanlı Devletinin torunlarının kim olduğunu gösterelim terörist israile.
Daha fazla yorum görüntüle