Elon Musk yönetimindeki SpaceX, dünyanın en büyük roketinin fırlatışını uçuşa 40 saniye kala iptal etti.

Elon Musk yönetimindeki SpaceX tarafından fırlatılan dünyanın en güçlü roketi test fırlatışı sırasında havada infilak etti. Kalkışın sorunsuz yapıldığı fırlatmada her şey iyi giderken kısa bir süre sonra nedeni belli olmadan havada parçalara ayrıldı.

İPTAL EDİLMİŞTİ

Dünyanın en büyük roketi Starship yörünge uçuş Testi:SpaceX'in Starship'inin fırlatılması için 150 dakikalık bir test aralığı olacak. Fırlatma Teksas'taki Starbase'den sabah 8:00'de (16:00 Türkiye Saati ile) gerçekleşecekti ancak iptal edilmişti.

Bu, SpaceX'in tamamen entegre Starship uzay aracı ve Super Heavy roketinin ilk yörünge uçuş testi olarak biliniyor. Starship, yörüngesel görevler için tasarlanmış dünyanın ilk ticari uzay limanlarından biri olan Starbase'de istiflenmiştir.

SpaceX ayrıca Starship'in ilk aşaması ya da Super Heavy roketi için de çeşitli testler gerçekleştirmiştir. Bu testler arasında Şubat 2023'te tam süreli 31-Raptor motor testiyle sonuçlanan karmaşık statik ateşlemeler de yer almaktadır. SpaceX, tarihteki en fazla sayıda eşzamanlı roket motoru ateşlemesi için bir rekor kırdı.

YILDIZ GEMİSİNİN ÖZELLİKLERİ

Fırlatma ve yakalama kulesi 146 metre yüksekliğindedir ve araç entegrasyonunu, Super Heavy roketinin fırlatılmasını ve yakalanmasını destekleyebilmektedir.

Yıldız Gemisi sistemi 120 metre boyunda, 9 metre çapındadır ve 100 ila 150 metrik ton yük taşıma kapasitesine sahiptir. Tamamen yeniden kullanılabilir 150 metrik tona kadar ve harcanabilir 250 metrik ton taşıyabilir, yani 250 ton ekstra ağırlık taşıyabileceği anlamına geliyor.

Starship fırlatma sisteminin ilk aşaması Super Heavy olarak adlandırılmaktadır ve tamamen yeniden kullanılabilir olup, alt soğutmalı sıvı metan ve sıvı oksijen kullanan 33 Raptor motoru tarafından desteklenmektedir. Fırlatma alanına geri inmek üzere Dünya'nın atmosferine yeniden girecektir.

Super Heavy 69 metre boyunda, dokuz metre çapında ve 3.400 ton itici gaz kapasitesine sahip.

100 KİŞİYE KADAR İNSAN TAŞIYABİLİR!

SpaceX'e göre Starship sistemi en güçlü fırlatma sistemidir ve uzun süreli, gezegenler arası uçuşlarda 100 kişiye kadar insan taşıyabiliyor.

SpaceX'in Starship uzay fırlatması, kalkıştan yaklaşık 45 dakika öncesinden itibaren SpaceX'te canlı olarak yayınlanacak.

İnsanlar fırlatmayı SpaceX'in resmi YouTube kanalından veya SpaceX web sitesinden çevrimiçi olarak izleyebilecekler.

FIRLATIŞA 40 SANİYE KALA İPTAL EDİLDİ

Ay'a ve Mars'a insan taşımak için üretilmiş olan dünyanın en büyük roketi Super Heavy, fırlatışa 40 saniye kala bir basınç valfi donması nedeniyle iptal edildi.

SpaceX fırlatmanın iptal olduğunu Elon Musk'ın "Bir basınç valfi donmuş gibi görünüyor, bu yüzden yakında çalışmaya başlamazsa, bugün fırlatma yok" şeklinde paylaştığı tweeti, retweet ederek fırlatmanın iptal olduğunu belirtti.

Yorumlar 26 Yorum Var
  • Vanlı 21.04.2023 15:00
    Adamın 3 milyar dolarlık roketi havada patlamış adamlar yinede seviniyor. Bizim Kızılelma jet gibi ucuyor ama bizdekiler kulp takmaya uğraşıyor. Teknoloji anlayış bakışı bu olsa gerek. Kemal ABD ye gidip teknoloji öğreneceğine adamların teknoloji anlayışını öğrenseydi. Yap olmadı yine yap dene dene ama sonunda yap.
  • Kartal 21.04.2023 10:30
    Duam kabul oldu hamdolsun peki bunlar kimi alkışlıyo
  • send işçi 21.04.2023 07:30
    elon amca cuma çıkışı camiiye 10 tl yardım etmezsen böyle çakılır işte. haftaya cuma'da görüşürüz.
  • Ethem etik 21.04.2023 04:13
    Seçimden önce şu chPKK lilari he bide ip partisi vardı doldururduk içine hepsini sonra patlasaydi tüh tüh
  • emre19 21.04.2023 02:09
    Gayet normal, bunu yapanlar zaten bu olayın olmasına da hazirliklilar. Tecrübe ancak fırlatma yapılınca kazanılıyor. Bir sonraki göndermede bu hatayı bir daha yapmazlar. Dunyani sonuda değil ki.
Daha fazla yorum görüntüle