SpaceX'in dünyanın en güçlü roketi Starship'i ilk kez başarıyla fırlattı. Gerçekleşen bu an için "tarihin yazıldığı andır" denildi.

Uzay aracı yerel saatle Cumartesi günü (18 Kasım) erken saatlerde Teksas'tan havalandı. Nisan ayında yapılan bir önceki denemede roketin fırlatıldıktan kısa bir süre sonra patlamasının ardından SpaceX'in Starship'i fırlatmaya yönelik ikinci denemesi oldu.

Uzay aracını yörüngeye doğru taşıyan itici güç, ana uzay aracından ayrıldıktan sonra patladı ancak geminin ana kısmı uzayın sınırına doğru başarıyla ilerleyebildi.

Test görevinin yaklaşık sekizinci dakikasında, Starship güçlendiricisini izleyen bir kamera görüntüsü, aracın o sırada başarısız olduğunu düşündürecek bir patlama gösterdi. Roketin irtifası 91 mil (148 km) idi.

"8 DAKİKA SONRA BAĞLANTI KESİLDİ"

Fırlatma, kalkıştan yaklaşık dört dakika sonra başarısızlıkla sonuçlanan Nisan ayındaki denemenin ardından, Starship'i yüksek Super Heavy roket güçlendiricisinin üzerine monte ederek uçurmak için yapılan ikinci girişimdi. Fırlatma başarılı olsa da 8 dakika sonra uzay aracıyla iletişimin kesildiği belirtildi.

Şirketin web yayınında: SpaceX’in baş entegrasyon mühendisi John Insprucker, ”İkinci aşamadaki verileri kaybettik... şu anda ikinci aşamadaki Otomatik Uçuş Sonlandırma Sisteminin yangını çok geç tetiklediğine inanıyoruz” dedi.

NASA TEBRİK ETTİ

NASA Yöneticisi Bill Nelson, şirketi “bugünün uçuş testinde ilerleme kaydettiği” için tebrik etti.

İLK FIRLATMADA KONTROLLÜ OLARAK PATLATMIŞLARDI

SpaceX, ilk Starship'ini 20 Nisan'da fırlatmış, ancak roket aşamalarının planlandığı gibi ayrılamaması üzerine kasıtlı olarak patlatılmıştı.

Yorumlar 10 Yorum Var
  • şifre 15.03.2024 12:56
    maşallah
  • İzmirli. 20.11.2023 10:34
    Tarihin doğduğu an, Nur-u Muhammedi'nin (S.A.S.) yaratıldığı andır.
  • fehmi20 19.11.2023 11:12
    Yalanın daniskası uyutun bakalım turist lazım uzaya enayi turizmi
  • mişmiş 18.11.2023 23:35
    Gör ki dünyanın başına ne işler açacak hayır olum sen araba üreten bir kişisin. Senin roket ile uydu ile ne işin var.
  • Dumrul 18.11.2023 20:24
    Amerikalılar şanslı orada chpkk gibi milletine düşman parti yok yoksa musk ı bitirmişlerdi mallarına el koyup şirketlerinin kapısına kilit vururlardı
Daha fazla yorum görüntüle