ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), bugün ilklere imza atmak üzere yeni bir Ay misyonu başlattı. 1972 yılından sonra ilk kez Ay'a iniş misyonunu gönderen NASA'nın Astrobotic Peregrine adlı iniş aracını taşıyan Vulcan Centaur roketi bugün Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu'ndan fırlatıldı.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) "Ticari Ay Yükü Hizmetleri (CLPS) Programı" kapsamında "Peregrine" isimli aya iniş aracını taşıyan "Vulcan Centaur" roketi, başarıyla uzaya gönderildi.

NASA, internet sitesinden yaptığı açıklamada, Boeing ve Lockheed Martin'in ortak girişimi "United Launch Alliance" (ULA) tarafından geliştirilen roketin, Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay İstasyonu'ndan fırlatıldığını bildirdi.

"Peregrine"i taşıyan "Vulcan Centaur" roketinin, NASA'nın "CLPS" programı çerçevesinde başarıyla uzaya gönderildiği belirtilen açıklamada, "Peregrine"in yaklaşık 46 gün sürmesi öngörülen yolculuğunun ardından Ay'a iniş yapacağı ifade edildi.

Açıklamada, aracın, 10 gün boyunca Ay'ın dış atmosferini, iniş alanındaki toprağı ve yakıt olarak kullanılma ihtimali olan kaynakları inceleyeceği aktarıldı.

NASA Başkanı Bill Nelson, yaptığı açıklamada, Ay'a dönüş hazırlıklarının sürdüğü bir dönemde yapılan bu fırlatmanın "büyük bir adım" olduğunu ifade ederek, söz konusu görevin, Ay ve Güneş Sistemi'nin daha iyi kavranmasına yardımcı olacağını kaydetti.

SORUN ÇIKTI GÜNCELLEME SAĞLANACAK

 ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) "Ticari Ay Yükü Hizmetleri (CLPS) Programı" kapsamında Ay'a iniş için fırlatılan “Peregrine” adlı uzay aracının teknik bir sorunla karşı karşıya kaldığı bildirildi.

Projenin arkasındaki Astrobotic şirketinden yapılan yazılı açıklamada, bu sabahki fırlatmadan sonra Peregrine ile iletişim kurulduğu, tüm sistemlerin açıldığı ve tasarlandığı gibi çalışmaya başladığı belirtildi.

Açıklamada, uzay aracında daha sonra, güneş panellerini sabit şekilde Güneş'e doğrultmasını engelleyen bir "anormallik" meydana geldiği bilgisi paylaşıldı.

Astrobotic mühendislerinin, teknik arızayı gidermek için çalıştığı ve daha fazla bilgi elde edildiğinde güncelleme sağlanacağı aktarıldı.

Uzmanlar, Peregrine uzay aracının, güneş enerjisi ile pilleri şarj etme yeteneği olmadan görevini yerine getirmesinin mümkün olmayacağına, uzay araçlarında benzeri teknik aksaklıklar yaşanmasının alışılmadık bir durum olmadığına ve bunlara karşı hazırlıklı olunduğuna işaret ediyor.

Peregrine uzay aracının da teknik aksaklıklar sırasında kendisini koruyacak güce ve Dünya ile iletişime öncelik verecek şekilde programlandığı belirtiliyor.

- CLPS

"Artemis Programı" çerçevesinde yapılacak mürettebatlı yolculukların yanı sıra NASA'nın, Ay'ın robotlar yardımıyla keşfi için de kapsamlı planları bulunuyor.

NASA, 2024'te, ana amaçlarından biri Ay'daki kaynakları yakıt olarak kullanma olanaklarını araştırmak olan "CLPS Programı" kapsamında Ay'a araçlar gönderecek.

Yorumlar 37 Yorum Var
  • Berk 09.01.2024 09:37
    Aya gidiş yalan eskidende gidilmedi Hollywood çekimleriydi, sözlerinde doğru iseler aydan dünyanın adam akıllı bir videosunu çekip atsınlar. Dünyanın uzaydan hiçbir videosu yok ve fotoğraflar da sanal gerçeklik ile üretilmiş fotoğraflar.
  • Vatandaş 09.01.2024 09:36
    Bizde 2023 de fırlattık, ne yani...
  • Hala bilmeyenlere: 09.01.2024 09:33
    Atari kadar kapasitesi olmayan bilgisayarların buzdolabı büyüklüğünde olduğu senelerde ay'a inmişlerdi hani. Bayrak dalgalanıyordu, 5-6 yönde gölgeler vardı, astronotun kıyafetli haliyle içeri girmesi mümkün olMAyan bir kapsül vardı hani... Öyle mi iniyorsunuz yine?
  • Ay'a inemediler: 09.01.2024 09:30
    Ay'a insan indiği masalı, İngiltere'nin stüdyodaki kafa kesme filmlerinin bir kopyesidir. Uyanın... NASA o resimlerin kaybolduğunu açıkladı, seneler sonra bulundu dedi. Biz değil, ABD'liler anlatıyor...
  • dÜŞÜNÜR 09.01.2024 09:03
    Ay'daseçim mi var acaba,belediye seçimleri..
Daha fazla yorum görüntüle
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Dünya Sağlık Spor Yemek