Ramazan Haberleri
RAMAZAN GÜNDEMİ
AYET-İ KERÎME

Tevbe Sûresinin 112 . Ayetinde

Bunlar, tövbe edenler, ibâdet edenler, hamdedenler, oruç tutanlar, rükû’ ve secde edenler, iyiliği emredip kötülükten alıkoyanlar ve Allah’ın koyduğu sınırları hakkıyla koruyanlardır. Mü’minleri müjdele.

HADİS-İ ŞERİF

Peygamberimiz buyuruyor ki: Ebû Atiyye şöyle demiştir: (Bir gün) Mesruk ile beraber Hz. Âişe'nin yanına girdik. Mesruk: "Resûl-i Ekrem'in Ashâbından iyilik yapmakta kusur etmeyen iki kişi vardır. Bunlardan birisi akşam namazı ve iftar vakti gelince acele ediyor, diğeri geriye bırakıyor." dedi. Hz. Âişe: "Akşam namazında ve iftarda acele davranan kimdir?" diye sordu. Mesruk: "Abdullah İbn-i Mes'ûd'dur." dedi. Bunun üzerine Hz. Âişe: "Allah'ın Resûlü de öyle yapardı." dedi. BUHÂRİ VE MÜSLİM
ESMA-ÜL HÜSNA

Muksit
Adaletle hükmeden Cenab-ı Hak buyuruyor: "Allah, hakimlerin hakimi değil midir?" (Tin, 8) "O hakimlerin en iyisidir." (Araf, 87) Kul, verdiği ve vereceği hükümlerde adaletli olmak amacıyla bu isme ihtiyaç duyar. Muksit, mazlum olanları zalimlerin elinden alan demektir. Allah, hakimlerin hakimi, hükümdarların hükümdarı değil mi? Hakimler, hükümdarlar isyan edenlere ceza; itaat edenlere, iş görenlere ecir ve ödül verir bir "din" demek olan ceza ve sorumluluk kanunlarını uygularlar da, onların hepsinin üzerinde hakim olan yüce Allah hükmünü yerine getirmez, ceza ve ödül vermez, dinini yürütmez olur mu? Elbette olmaz. Hiç kuşku yok ki insanı o en güzel biçim ile yaratan Allah, hakimlerin hakimidir. Onun dini her dinden üstün hak dindir. O dinini yürütecek, güzel ile çirkini, yalancıyı doğruyu ayıracak, iman edip samimiyet ve ihlasla güzel güzel ameller yapan müminlere mükafat verecek; kâfirleri, dinsizleri de aşağıların aşağısına yuvarlıyacaktır. O halde insan olan, dine yalan dememeli, cezayı inkâr etmemeli, insan kuvvetli olunca haklı olur, her yaptığı kalır, ceza görmez, ceza kanunu acizlere özgüdür sanmamalı; hakim, hükmünde kendi kuvvetine aldanıp da hak ve adaletten ayrılmamalı, o hakimler hakiminin hüküm ve kudretinden korkmalı, aşağıların aşağısına yuvarlanmaktan sakınmalı, onun dinine girmeli, ona iman edip Allah'ın kullarına karşı adalet ve âlemin düzelmesine hizmet ile o tükenmez ecir ve mükafata ermelidir. Yoksa insanı o en güzel biçimde yaratan Allah'ı, hakimlerin hakimi değildir zanneden kendine yazık etmiş olur. Bu durumda bu âyet kâfirlere tehdit, müminlere müjdedir.

Namaz Vakitleri

İmsak Güneş Öğle İkindi Akşam Yatsı
Mekke Canlı Yayın
Mekke Canlı Yayın
Medine Canlı Yayın
Nokta Elektronik Medya A.Ş. Copyright © 2003 - 2024 Kullanım Şartları Yayın İlkeleri Reklam Künye İletişim