Konutlara özel mini baz istasyon kuracak

Avea, baz istasyonların yetersiz olması nedeniyle ev ya da işyerlerinde cep telefonundan konuşamama dönemini sona erdiren bir sistemi tanıttı. Yasal düzenleme sonrası sistemin ücretsiz de olabileceği söyledi.

Konutlara özel mini baz istasyon kuracak
Konutlara özel mini baz istasyon kuracak
GİRİŞ 09.12.2013 09:14 GÜNCELLEME 09.12.2013 10:00

Avea, baz istasyonlarının yetersiz kaldığı ev ya da işyerlerinde, cep telefonuyla konuşmayı sağlayacak bir sistemi tanıttı. ‘Femto' isimli modem benzeri cihazların ev ve işyerlerinde kullanılmasıyla cep telefonlarındaki büyük bir sorun aşılmış olacak. Avea Regülasyon Direktörü Tolga Kılıç, Femto hizmeti vermek için tüm hazırlıkları tamamladıklarını yasal düzenlemenin çıkması halinde sistemi hemen uygulayabileceklerini söyledi.

Sistem ücretsiz olabilir

Avrupa Rekabetçi Telekomünikasyon Birliği'nin (ECTA) konferansında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıç, sistem için BTK düzenlemesini beklediklerini belirtti. Kılıç, bu cihazın modemlerin yerine kurulacağını, bu sayede cepten konuşma ve internet hizmetinin daha kaliteli alınabileceğini belirtti. Femto cihazı bazı AB ülkelerinde 50 euroya satılıyor. Kılıç, Türkiye'de rekabete bağlı olarak fiyatın daha düşük, hatta ücretsiz olabileceğini kaydetti.

Ancak %10'u konuşur

Kılıç, baz istasyonlarından dünyada 40 birimlik sinyal gücüne izin verilirken Türkiye'de bunun 10 birim olarak uygulandığını söyledi. Baz istasyonların sağlığa olumsuz etkisinin ispatlanamadığına işaret eden Kılıç, "Bunların şehirdışına çıkarılması isteniyor. Bu olursa örneğin Ankara'nın sadece yüzde 10'u telefonla konuşabilir" dedi. Kılıç, yüksek binalar nedeniyle istasyonların toplu konut alanlarında etkisiz kalabildiğini belirtirken, bu tür alanlarda bina duvarlarına küçük, şık ve daha az sinyal gücü yayan baz istasyonları kurulacağını bildirdi.

Tek ülke lisansıyla çok ülkede hizmet imkanı

ECTA Regülasyon Konferansı'nda, GSM operatörlerine tek ülke lisansıyla tüm AB'de hizmet sunmalarının önünü açacak taslak düzenleme tartışıldı. Mayıs 2014'te onaylanması hedeflenen düzenleme örneğin Almanya'daki bir GSM şirketine yeni lisans almadan bir başka AB ülkesinde mobil hizmet verme imkanı sunacak.

Konferansta konuşan Avea Regülasyon Direktörü Kılıç ise Türkiye'de frekansların sınırlı bir kısmının kullanıldığını, bantların dağılımının da dengesiz olduğunu belirtti. Dengenin şirketlerin ayakta kalabilmesi için şart olduğunu ifade eden Kılıç, aksi durumda şirketlerin finansal yapılarının olumsuz etkileneceğini, bunun da rekabeti bozarak tüketici aleyhine bir durum oluşturabileceğine dikkat çekti.