Vizesiz Avrupa’ tezine Alman hukukçudan onay

Prof. Gümrükçü, Voegeli’nin 21 sayfalık raporunda; vizenin tüm Türkler için kalktığına ve bugüne kadar ödenen vize paraları için de tazminat davaları açılması gerektiğine yer verdiğini duyurdu.

Vizesiz Avrupa’ tezine Alman hukukçudan onay
Vizesiz Avrupa’ tezine Alman hukukçudan onay
GİRİŞ 28.06.2012 13:49 GÜNCELLEME 28.06.2012 13:49
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

'Vizesiz Avrupa' çalışmaları ile tanınan Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Gümrükçü, Avrupa Birliği (AB)’nin güvenilir 10 hukukçusundan Hamburg Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Wolfgang Voegeli’nin, kendi tezini haklı çıkaran bir rapor hazırladığını açıkladı.

Prof. Gümrükçü, Voegeli’nin 21 sayfalık raporunda; vizenin tüm Türkler için kalktığına ve bugüne kadar ödenen vize paraları için de tazminat davaları açılması gerektiğine yer verdiğini duyurdu.

Harun Gümrükçü, AÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şafak Aksoy ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Gümrükçü, Hamburg Üniversitesi’nden Prof. Dr. Wolfgang Voegeli’nin, 'AB Üye Ülkelerine Vizesiz Giriş: Mevcut Durum' başlıklı raporunu kamuoyuyla paylaştı. 21 sayfalık raporu Türkçe’ye çeviren Euromaster öğrencisi Ezgi Erdoğan’ın da hazır bulunduğu toplantıda, Voegeli’yi 'AB konusundaki çalışmalarıyla tanınan Alman hukuk profesörü, AB’nin güvenilir hocaları arasında, Avrupa’daki 10 hocadan biri, bu alanda tanınmış 10 bilim insanından biri' olarak tanıtan Gümrükçü, bu kişinin ‘Vizesiz Avrupa’ konusundaki tezlerini haklı çıkardığını ifade etti.

        Voegeli’nin, Ekim 2011 ile Şubat 2012 arasında Akdeniz Üniversitesi’nde ders verdiğini, raporunu da Antalya’da kaldığı 6 ayda hazırladığını anlatan Gümrükçü, “Raporun iki temel noktası var. Bir, vize şu andaki mahkeme kararları ışığı altında kalkmıştır. AB üye ülkelerinin en yüksek ve en son yargı mercii olan Avrupa Adalet Divanı’nın 11 Mayıs 2000 tarihinden itibaren verdiği kararları teyit etmiştir. İkincisi ve bizim için önemli olanı şu: Bu hakkı hayata geçirmek için tavsiye ettiği yol, diğer AB ülkelerinin de başvurduğu yoldur. Türkiye’nin tazminat davaları açması gerektiği sonucuna varmıştır. Bizim tazminat davaları açarak her yıl ödemiş olduğumuz 12 milyon euroyu bugünden başlayarak geriye dönük almamız mümkün.” diye konuştu.

        TÜBİTAK desteğiyle İngilizce ve Almanca olarak hazırlanıp Türkçe’ye tercüme edilen raporu yayınlayacaklarına değinen Gümrükçü, raporu Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Dışişleri ve Avrupa Birliği bakanlıklarına gönderdiklerini, Avrupa Parlamentosu’na göndereceklerini, isteyen gazetelerde üç dilde yayınlayabileceklerini, talep eden herkesle ve kurumlarla paylaşabileceklerini belirtti. Prof. Gümrükçü, şunları ifade etti: “Biz raporun duyulmasını ve tartışılmasını istiyoruz. Biz raporun iyi ve doğru olduğu, bilimsel kriterlerle hazırlandığı kanaatine vardık.”

        CUMHURBAŞKANLIĞI GERİ DÖNÜŞ YAPTI

        Prof. Dr. Şafak Aksoy ise Türkiye’nin geçen hafta parafe ettiği ‘Geri Kabul Anlaşması’yla ilgili Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Dışişleri ile Avrupa Birliği bakanlıklarına gönderdikleri uyarı yazısına, Cumhurbaşkanlığı’ndan cevap aldıklarını ifade etti. Cumhurbaşkanlığı’ndan gönderilen yazıda, “Başkanlığımız tarafından elektronik postanızda yer alan detay incelenmiş olup, AB’den sorumlu başdanışmanlığa iletilmiştir.” ifadelerine yer verildiğini paylaşan Aksoy, “Bu, Cumhurbaşkanı konuyu izliyor ve ilgi gösteriyor demektir. Biz de bunu büyük memnuniyetle karşıladık.” dedi.

YORUMLAR 1
  • hakan bekmez 11 yıl önce Şikayet Et
    yalandan kim ölmüş.... bir yanda islamafobi adı altında sünnet karşıtlığı, müslümanlara zulüm, zevzek neonazilerin yaptığı türk katliamları bir yanda da alman hukukçu tarafından açılan vize davaları... hiç inandırıcı değilsin almanya...!
    Cevapla