Akhisar, zeytin üretim merkezi oluyor

Bir dönem Türkiye'nin tütün üretimiyle anılan Manisa'nın Akhisar ilçesi, ülkedeki zeytin üretiminin yüzde 50'sini gerçekleştirerek ''zeytin üretim merkezi'' olma yolunda ilerliyor.

Akhisar, zeytin üretim merkezi oluyor
Akhisar, zeytin üretim merkezi oluyor
GİRİŞ 07.10.2012 12:42 GÜNCELLEME 07.10.2012 21:11

Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mehmet Ulusoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir dönem Türkiye'nin tütün üretim merkezi halinde olan ilçelerinin bu ürüne getirilen kotalardan sonra zeytine yöneldiğini anlattı.

İlçenin, 13 milyona yakın zeytin ağacı sayısıyla Türkiye'nin en fazla zeytin ağacı varlığı sıralamasında Aydın'dan sonra ikinci sırada bulunduğunu belirten Ulusoy, buna paralel olarak Süleymanlı kasabasına Zeytin-Zeytinyağı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulacağını bildirdi.

Bölgenin kurulması için Çevre Etki Değerlendirme raporlarının alındığını, parselasyon çalışmalarına başlandığını dile getiren Ulusoy, 900 dönüm alanda kurulacak OSB'de 70-80 parselin bulunacağını söyledi.

Ulusoy, altyapı yatırımlarının 2013 yılı başında yapılacak bölgenin henüz kuruluş aşamasında olmasına karşın, 80'e yakın yatırımcının OSB'den yer almak için talepte bulunduğuna dikkati çekti.

-''İlçede 35 zeytinyağı fabrikası var''-

Sofralık zeytin üretiminde Türkiye'nin nabzının Akhisar'da attığını, ilçede üretilen zeytinin yüzde 80'inin sofralık, yüzde 20'sinin de yağlık olduğunu vurgulayan Ulusoy, şöyle konuştu:

''Geçmişte tütünle anılıyorduk. Şimdi Türkiye'nin zeytin üretim merkezi olduk. Zeytinde marka olduk. Türkiye zeytin üretiminin yüzde 50'sini gerçekleştiriyoruz. Tütünü bırakan Akhisar ekonomisinin lokomotifi zeytin ve zeytinyağı oldu. Eskiden tütün piyasası Akhisar'da açılıyordu. Şimdi tütün fiyatı gibi zeytin fiyatı da Akhisar'da açıklanacak.

İlçede 262 zeytin üretim işletmesi, 35 zeytinyağı fabrikası faaliyet gösteriyor. Akhisar'da üretilen zeytinler büyük marketlerde Gemlik ve Ayvalık etiketiyle satılıyor. Bizden dökme olarak alınan ürünler ambalaja girince başka bölgenin adıyla anılıyor. Bunun önüne geçmek için coğrafi işaret başvurusunda bulunduk. ''Akhisar Uslu'', ''Akhisar Domat'' ve ''Akhisar Gemlik'' zeytin çeşitleriyle domat ve uslu türlerinden üretilen zeytinyağı için ayrı ayrı coğrafi işaret başvurusu yaptık. Uslu ve domat zeytinyağının işaretini aldık. Domat türü sofralık zeytinin yüzde 80'i bizde üretiliyor.''

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL