Rus krizindeki turizmcilerin son umudu

Rusya'daki kriz yüzünden panik içerisindeki Türk turizmciler umudunu Ocak ayında düzenlenecek olan EMITT Fuarına bağladı.

Rus krizindeki turizmcilerin son umudu
Rus krizindeki turizmcilerin son umudu
GİRİŞ 26.12.2014 11:08 GÜNCELLEME 26.12.2014 15:06

1997 yılında ilk kez düzenlenen ve o yıldan itibaren her yıl düzenli bir şekilde gerçekleştirilen EMITT- Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı yeniden ziyaretçileri ile buluşmaya hazırlanıyor.

Ulusal ve uluslararası alanda çok yoğun ilgi gören ve dünyanın 5. büyük turizm fuarı unvanına sahip olması nedeniyle Türkiye’nin fuarcılık alanında göğsünü kabartan EMITT’in 22-25 Ocak'ta TUYAP'ta 19’ncusu düzenlenecek olan etkinliği diğerlerinden farklı olarak çok daha büyük önem arz ediyor.

TURİZMCİLER ENDİŞELİ

Çünkü petrol fiyatlarında yaşanan düşüşler sonrası krizde bulunan Rusya yüzünden, Türk turizmciler endişeli. Yetkililerden açıklanan rakamlara göre Eylül-Kasım döneminde Rus turist sayısında yüzde 35'lik bir düşüş var. O yüzden yılda yaklaşık 5 milyon kişi ile Türkiye'ye en fazla turistin geldiği ülke olan Rusya yüzünden endişeli günler geçiren turizmciler bu yıl düzenlenen EMITT’e büyük umut bağlamış durumda.

MÜŞTERİ AVINA ÇIKACAKLAR

Sektör temsilcileri yaşanan bu kriz ortamında, dünyanın 70 farklı ülkesinden EMITT'e gelecek olan 4 binin üzerindeki katılımcı ve yüz binlerce ziyaretçiye ürünlerini tanıtacak ve zorlu geçmesi beklenen bu yılı atlatmak için adeta müşteri avına çıkacak.

Turizm sektörü açısından kritik bir öneme sahip olan fuarla ilgili EMITT Fuar Direktörü Hacer Aydın yapılan çalışmalarla ilgili haber7’den Gizem Özçelik'e konuştu…

EMITT’e ilgi nasıl?


Yurt içinden ve dışından çok yoğun bir ilgi var. Artık EMITT adı geçtiğinde çok ciddi bir algı oluştu. İş öyle bir hale geldi ki artık insanlar haber vermeden Çin’den Japonya’dan Avrupa’dan kalkıp kendileri geliyorlar ve fuarı ziyaret ediyorlar. Bu da hem bizler açısından hem de Türkiye için çok ciddi bir prestij oluyor.

1 AY KALA NEREDEYSE YÜZDE 100 DOLDU

Bir takım ülkelerde ciddi anlamda hem politik hem de ekonomik krizler var. Buna rağmen doluluk oranı nasıl? Yaşanan gelişmeler sizi de etkiledi mi?

Biz biliyorsunuz ki düzenlediğimiz her etkinlikte doluluk oranımız ile de övgüye tabi tutuluyoruz. Geçen yıl düzenlenen etkinlikte TÜYAP’taki 11 salonun tamamını da doldurduk. Bu sene sizinde dile getirdiğiniz gibi ciddi krizler yaşayan ülkeler var. Ama çok net bir şekilde söyleyebilirim bu sene de yüzde 100 doluluk oranına ulaşmış durumdayız.  Şu an bir nevi kapalı gişe oynuyoruz.

Başarınızın sırrı ne?

Öncelikle yaptığımız işi çok seviyoruz ve işimize dört elle sarılıp büyük bir özen gösteriyoruz. Bu temel çerçevesinde sektörlerle ilgili trendleri çok yakından takip ediyoruz. Dünyayı çok güzel izliyoruz. Türkiye’yi çok güzel izliyoruz. Dünya da her sene yaklaşık 10-15 tane fuara gidiyoruz. Ve bütün o eğilimleri ekonomik krizleri nereye nasıl yöneleceğini hangi pazarların ön plana çıkacağını hangi pazarların geriye düştüğünü eğer fuarın belli bir yerinde düşüş varsa ne ile kompase edeceğimizi yeni eğilimleri yeni ürünleri çok iyi takip ediyoruz ve EMIT’i de ona göre yönlendiriyoruz. Yenilikleri EMITT’e adapte ederek herkese hitap edecek kendini ifade edeceği kendini bulabileceği yeni alanlar açıyor ve bunu farklı şekillerde kurguluyoruz.

''SON İKİ AY KABUS GİBİ GEÇİYOR''

Ocak ayında düzenlenecek fuarla ilgili nasıl bir çalışma içerisindesiniz?

Bu işin perde arkasına baktığınızda aslında bu bir senelik bir çalışma. Bir senedir kocaman bir ekip büyük bir özveri ile çalışıyor. Son iki ayımız ise adeta kâbus gibi geçiyor. Çünkü çok yoğun bir tempo içerisinde geceli gündüzlü çalışıp, sabahladığımız zamanlar oluyor.  Yurt dışından davet ettiğimiz protokolün ağırlanmasından tutun da bu işin teknik organizasyonuna kadar olağanüstü ince detayların böyle uç uça geldiği bir süreci yönetiyoruz. Fuar zamanında 4 gün çalışıyoruz şayet 4 günde en ufak bir iş aksaması olması halinde bir senenin çöpe gitmesi anlamına geliyor.

''YENİ BÖLÜMLER AÇIYORUZ''

Peki eğilimler çerçevesinde bu sene açacağınız yeni bölümler var mı?

Son 4-5 senedir sağlık turizmi diye bir bölüm açmıştık. Bu sene kış turizmine özel olarak tahsis edecekleri dev salonda, geçen yıldan farklı olarak outdoor ve doğa sporlarına da geniş kapsamlı yer vereceğiz. Yani eğilim nereye ise oraya farklı alanlara yöneliyoruz mesela bir alanda düşüş var ise bunu yeni trendlerle kompanse ediyoruz.



Tanıtım noktasında neler yapıyorsunuz?

Tüm tanıtım dosyalarımızı ve broşürlerimizi hazırladık. Bunları yurt içi ve yurt dışındaki tüm ilgili kurumlara, temsilciliklere, derneklere, bakanlıklara ve yerel yönetimlere gönderiyoruz.

''OLAĞANÜSTÜ  DESTEK GÖRÜYORUZ''

Ülke adına da ciddi bir değer olan süreci yönetiyorsunuz. Bu noktada ilgili kurumların size yaklaşımı nasıl oluyor?

İşin aslına bakarsanız biz bu noktada kendimizi çok şanslı görüyoruz. Çünkü bakanlıklardan valiliklerden, belediyelerden ve devletin tüm ilgili birimlerinden destek görüyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı’mızın bize olağanüstü destekleri oluyor. O kadar sahiplendiler ki bizi,  EMITT fuarı söz konusu olduğunda hiçbir şeyden çekinmiyor ve bize her türlü desteği sunuyorlar.  EMITT’i tanıtmak için yurt dışı fuarlarına 15-20 bin dolarlık bir masraf oluyor bunu bakanlığımız kendi bünyesinden karşılıyor.

HARİTA ÜZERİNDE ŞEHİRLER ARASI YOLCULUK GİBİ

Fuarda ziyaretçiler neler görüyor?

Fuara katılan ziyaretçiler adeta bir harita üzerinde şehirler arası yolculuk yapıyor. Açılan stantlarda farklı kültürleri görebiliyor, gitmeyi düşündüğü yerlerle ilgili daha geniş fikir sahibi olabiliyor, gidecekleri bölgelerle ilgili ne yenir ne içilir bunu bire bir bölgeden gelen kişilerin sunumları ile deneyimleyebiliyor. Tabi bunları şehirlerin öne çıkan simge sembollerinin maketleri eşliğinde gözlemleyebiliyorlar.  Akılların da olmayan bir ile, bir ülkeye,gitmeyi kafalarına koyabiliyorlar.  Örneğin Brezilya’ya gitmek belki çok uzak gibi gelir insanlara aslında o kadar uzak değil gibi görünmeye başlıyor bu fuarda. İşin aslı görecekleri şeyler anlatılmaz yaşanır.

TATİL PLANI YAPANLARA YÜZDE 20 İNDİRİM İMKANI

Fuara katılan ziyaretçilere her hangi bir fırsat sunuluyor mu?

Tabiki de sunuluyor… Fuara gelen ziyaretçiler gezdikleri stantlarda uygun fiyatlar görme şansını yakalıyor. Tabi daha da önemlisi %5, %10, hatta %20’lere varan indirimleri de sıcağı sıcağına orada alabiliyorlar. Şansları yaver giderse şayet yapılan çekilişlerden tatillerini bedavaya getirme imkânını dahi elde edebiliyorlar.

''NE YAPACAKLARINI BİLMİYORLAR''

Rakiplerinizde durum ne?

Gurur duyarak söylüyorum EMITT 19 yaşına giriyor EMITT’en 15 sene önce hayata geçmiş turizm fuarlarına bakıldığında mesela İspanya ve Yunanistan’daki fuarlar inanılmaz inişler içerisindeler. Ne yapacaklarını bilmiyorlar. EMITT onların tersine her yıl gelişerek büyüyor.

''UCUZ TATİL İLE TANIŞTIRDIK''

EMITT’ın Türk ziyaretçilerine katkısı ne oldu?

EMITT yerli tüketicide tatil bilincinin oluşmasına katkı sundu. Çünkü tatilcilerimizin şöyle bir sorusu oluyordu;  ‘’Türklere pahalı yabancılara ise niye ucuz tatil yapıyorlar’’ diye  çok da  haklı bir soru fakat bunun nedeni artık gayet açık ve malum. O da erken rezervasyon…  Tatil tüketicisi bunun farkına varmış oldu dolayısıyla son 5-6 senedir tatilciler artık erken rezervasyon yaptırarak daha indirimli tatil paketleri almaya başladılar Böylece belli bir düzeyin üzerinde olan insanlar değil aynı zamanda orta gelir düzeyinde olan insanlarda çok uygun fiyatlara 3-4 günlüğüne bir haftalığına tatile gitmeye başladılar. Bunda EMITT’in katkısı son derece fazladır.

TÜRKİYE PARLAYAN YILDIZ

Türk turizm sektörünü nasıl görüyorsunuz?

Avrupa’da mali bir kriz var, Ortadoğu’da ciddi politik bir kriz ve savaş var. Bütün bunlar düşünüldüğünde hepsinin rakamlarında ciddi düşüşler var. Avrupa’nın öncelikli pazar diye düşündüğü kimi ülkeler  ki bunlar fuar bölgeleri hepsi döküldüğü için alternatif pazar arayışı içindeler. O yüzden Türkiye turizm açısından bakıldığında gerçekten parlayan bir yıldız. Bundan dolayı da herkesin gözünü diktiği bir Pazar haline dönüştü. Türkiye’de turizm denilince akla gelen deniz, kum ve güneşten ibaret yaz tatili anlayışının son yıllarda artık geride kaldı. Doğru değerlendirme, planlama ve tanıtım çalışmalarıyla Türkiye’nin bulunduğu konumdan çok daha hızlı bir yükseliş ivmesi yakalaması mümkün.

KAYNAK: HABER7