DİSK'ten asgari ücret protestosu

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, barınma, ısınma, eğitim ve sağlık gibi tüm ihtiyaçların karşılandığı, insan onuruna yakışan bir ücretin bugünkü asgari ücretin 4 katından bile fazla olduğunu bildirdi.

DİSK'ten asgari ücret protestosu
DİSK'ten asgari ücret protestosu
GİRİŞ 26.12.2013 13:36 GÜNCELLEME 26.12.2013 13:36

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde toplanan bir grup DİSK üyesi, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 2014'te geçerli olacak asgari ücretle ilgili toplantısını protesto etti.

Grup adına konuşan Beko, işçileri ilgilendiren 2014 asgari ücretin bugün yapılan toplantıyla belirlendiğini ileri sürdü.

Beko, hükümet programı doğrultusunda işçinin günlük çalışma ücretine yaklaşık 1 liralık bir zam öngörüldüğünü bildirdi. DİSK'in hesaplamalarına göre, 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının bin 121 lira olduğunu kaydeden Beko, şunları kaydetti:

"İşçi, ailesiyle tüm gelirini beslenmeye ayırdığında bugünkü asgari ücret, asgari gıda ihtiyacının bile yüzde 75'ini karşılayabilmektedir. Barınma, ısınma, eğitim ve sağlık gibi tüm ihtiyaçların karşılandığı insan onuruna yakışan bir ücret, bugünkü asgari ücretin 4 katından bile fazladır. Ekonomik büyüme ve kişi başına düşen milli gelir artışı yansısa asgari ücretin bin 634 lira olması gerekiyor. Bu ülkede 16 milyon ücretli çalışanın yüzde 44'ü asgari ücretle çalışmaktadır. Komisyonda işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan 15 kişi vardır ama işçi temsilcileri de dahil tek bir asgari ücretli yoktur. Konfederasyonumuz bu sefaletin son bulması için mücadeleye devam edecektir."

Grup, açıklamanın ardından hükümeti protesto etmek için ayakkabı kutularında bulunan simitleri yedi.