Savaş uçağı alımında dev rekabet

Türk Hava Kuvvetleri’nin ihtiyacı olan yaklaşık 120 savaş uçağı alımı için öngörülen 10 milyar dolarlık dev pazar, Avrupa ve ABD’li uçak şirketlerinin kıyasıya rekabetine sahne oluyor.

Savaş uçağı alımında dev rekabet
Savaş uçağı alımında dev rekabet
GİRİŞ 05.12.2006 17:45 GÜNCELLEME 05.12.2006 17:45

Türk Hava Kuvvetleri’nin vurucu gücünün belkemiğini oluşturan F-16 savaş uçaklarından sonra envantere girecek dördüncü nesil savaş uçağı için karar aşamasına gelindi. 12 Aralık’ta yapılacak Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısında Türkiye’nin hangi programa dahil olacağına ilişkin bir karara varılması bekleniyor.

120 uçağa kadar çıkacağı belirtilen ve yaklaşık 10 milyar dolarlık pazar için Avrupalı ve Amerikalı uçak şirketleriyle yürütülen pazarlıklarda da kıyasıya bir rekabet yaşanıyor.

ABD’li Lockheed firmasının liderliğinde yürütülen geleceğin savaş uçağı projesine aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 9 ülke katılıyor. Türk firmalarının alacağı iş payı için yürütülen müzakerelerde 5 milyar doları aşan bir taahhüt alınmış durumda. Ancak Ankara bunu 6 milyar dolara çıkarmak istiyor. Bu pazarlıktaki sorun ise ABD’nin, uçakların yazılım kodlarını vermeye yanaşmaması.

Eurofighter konsorsiyumu ise Typhoon savaş uçağı için bastırıyor. Konsorsiyum, Amerikalıların iş payı restini gördü ve 120 uçak için Türk firmalarına 9 milyar dolarlık iş verebileceğini taahhüt etti.

Konsorsiyum ayrıca bilgisayarların kaynak kodları da dahil olmak üzere sınırsız bir işbirliği önerisi de getirmiş durumda. Ancak bu pazarlıktaki en önemli sorun uçağın birim fiyatının neredeyse 150 milyon doları bulması. Konsorsiyum üyesi bazı ülkelerin, Türkiye’nin AB sürecini uçak alımı için koz olarak kullandıkları da gelen haberler arasında...