Anne Kruger'den Türkiye'ye uyarı

Eski IMF 1. Başkan Yardımcısı Anne Krueger, Türkiye konusunda iyimser olduğunu belirterek, "Geçtiğimiz 5 yıl Türkiye için sadece bir başlangıçtı" dedi.

Anne Kruger'den Türkiye'ye uyarı
Anne Kruger'den Türkiye'ye uyarı
GİRİŞ 14.12.2006 00:17 GÜNCELLEME 14.12.2006 00:17

Krueger, CNBC-e'nin "İş Dünyasının En İyileri" ödül törenine özel konuşmacı olarak katıldı.

Krueger, büyüyen ekonomilerde girişimciliğin önemine işaret ederek, İş Dünyasının En İyileri ödüllerine layık görülen iş dünyası temsilcilerini kutladı. Türkiye'de özel sektörün iyi işler hale gelmesinin önemine değinen Krueger, bunun büyüme hızını doğrudan etkileyen bir unsur olduğunu anlattı.

Anne Krueger, Türk ekonomisinin, dünya ekonomisinin sunduğu fırsatlardan yararlandığını, küresel ekonomiden pay almaya çalıştığını söyledi. Makro ekonomik politikaların yürütülmesinin önemine işaret eden Krueger, Türkiye'nin de bu konuya dikkat etmesi gerektiğini kaydetti. Dünyada artık çift haneli enflasyona sahip ülke sayısının azalmaya başladığı ifade eden Anne Krueger, ülkelerin kamu açığında daha istikrarlı seviyelere geldiğini söyledi. Krueger, "Güçlü, iyi düzenlenmiş finans sektörüne sahipseniz daha hızlı büyüme kaydedebilirsiniz" dedi.
Uluslararası rekabete kapıları açmanın şart olduğunu da belirten Krueger, Rusya, Çin, Hindistan gibi ülkelerin yaptıkları reform çalışmalarına değindi. Krueger, son 3 yılda dünyanın en büyük büyüme rakamlarına ulaştığını, sanılanın aksine büyümenin gelişmiş ülkelerde de devam edeceğini anlattı. Küresel dengesizliğin ABD'nin cari açığından kaynaklandığını dile getiren Krueger, cari açığın genel üretkenliği ne kadar etkilediğinin tartışıldığını söyledi. Anne Krueger, gelecekte çok daha sağlıklı büyümeye tanık olunacağını kaydetti.

-TÜRK EKONOMİSİNİN BAŞARISI-

"5 yıl önce kimse Türk ekonomisinin başarısını tahmin edemiyordu" diyen Anne Krueger, enflasyon ve faiz oranlarındaki gerilemeyi hatırlattı. Türkiye'nin yakaladığı başarı ile OECD ülkeleri arasında iyi bir konuma geldiğini dile getiren Krueger, ülkede ekonomik faaliyetin canlandığını söyledi. Türkiye gibi krizler yaşayan ülkelerin, en ufak sorunda telaş ve panikten etkilenip yeni bir krizle karşılaşabildiğini belirten Krueger, "Türkiye bugün hassas bir noktada. Bu hassasiyet azaltılmalı. Hükümet bu konuda elinden geleni yapıyor" dedi. Türkiye'nin yakaladığı büyüme oranları konusunda iyimser olduğunu ifade eden Krueger, "Ama Türkiye çok daha iyisini yapabilecek potansiyele sahip" diye konuştu.

Girişimci ruh ve genç nüfusunun Türkiye'nin büyümesinde önemli bir güç olduğunu anlatan Krueger, şöyle devam etti: "Türkiye'nin önünde iki senaryo var. 1. senaryoya göre reformlar devam eder, sistem işler hale gelir, Türkiye yüzde 4-5 büyüme sağlar. Daha iyi senaryolar da mümkün. Bunun için daha fazla reform yapmak gerekir. Reform listesi ise çok uzun. Ancak öncelikle eğitimli iş gücü, kayıt dışı ekonomi gibi konular üzerinde durulmalı. Kayıtlı ekonominin verimliliğinin artırılması gerekiyor. İşçinin işverene maliyeti çok yüksek. Bu konuda da düzenleme yapılmalı. Emeklilik sistemi de reform gerektiriyor. İşletme açmanın önündeki bürokrasinin de azaltılması gerekiyor."

-"TÜRKİYE KONUSUNDA İYİMSERİM"-

Reformların hızlı bir şekilde yapılması halinde 10 yıl içinde OECD ülkelerinin gelir seviyesine ulaşılabileceğini anlatan Krueger, reformların devam etmesi halinde ekonomideki hassasiyetin de azaltılabileceğini söyledi. Reformların yanı sıra tamamlayıcı tedbirlerin de alınması gerektiğinin altını çizen Krueger, şunları kaydetti: "Türkiye konusunda iyimserim. Geçtiğimiz 5 yıl Türkiye için sadece bir başlangıçtı diye düşünüyorum. Özel sektör önemli bir güç.

Türkiye kesinlikle daha hızlı büyüyebilir. 10 yıl sonra yine bu törende daha iyi noktalara gelindiği görülebilir." Törene, Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Alarko Holding Üst Yöneticisi Ayhan Yavrucu, Microsoft Türkiye Genel Müdürü Çağlayan Arkan, Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Osman Birsen'in de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.