Tek taşsız kadın bırakmayacak

Günde 1 YTL taksitle pırlanta alma imkanı sunan Atasay, kuruluşunun 70'inci yılı dolayısıyla "Tek Taşsız Kadın Kalmayacak" sloganıyla tek taş pırlanta kampanyası başlattı.

Tek taşsız kadın bırakmayacak
Tek taşsız kadın bırakmayacak
GİRİŞ 03.02.2007 00:02 GÜNCELLEME 03.02.2007 00:02

Atasay Kuyumculuk Üst Yöneticisi (CEO) Cihan Kamer, ihracatlarını dört kat artırarak 125 milyon dolardan 2017 yılında 500 milyon dolara, cirolarını da 178 milyon dolardan 714 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

Kampanya, sıfır faizle 12 ay, Atasay'a özel vade koşullarıyla da 36 aya varan taksit uygulamasını içeriyor. Kampanyanın tanıtımı dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuşan Kamer, Atasay'ın serüveninin 1937 yılında Denizli'nin Çivril kazasında dedesi Sarraf Hacı Mustafa adıyla başladığını anlattı. Dedesi ve babasının en zor olanı yaptığını ifade eden Kamer, Atasay'ı Türkiye kuyum sektörünün lider markası haline getirdiklerini, kendisine ve ekibine düşen görevin, Atasay'ı dünyada nihai tüketici bazında bir marka yapmak olduğunu vurguladı.

Kamer, Atasay'ın 70 yıllık geçmişine bakıldığında Türkiye'nin 500 büyük sanayi kuruluşu arasında 258'inci sırada olduğunu, farklı tarz ve ayarda 50 binden fazla ürün ürettiğini ve 115 milyon doları aşan ihracatı ile Türkiye'nin toplam altın takı ihracatının yüzde 15'ini gerçekleştirerek son beş yılın sektörel ihracat lideri konumuna ulaştığını bildirdi.

Atasay'ın son beş yılın sektörel vergi şampiyonu olduğunu da aktaran Kamer, 20 ton altın takı üretim kapasitesi ile bütün üretim tekniklerini bir arada bulunduran dünyanın en büyük üç fabrikasından birine sahip olduklarını ve Çin'de 4 bin metre karelik bir fabrikayla rekabete dayalı üretim gerçekleştirdiklerini söyledi.

Kamer, şunları kaydetti: "Vizyonumuzu, şirketimizi dünyadaki belli başlı üretici firmalardan biri olmanın ötesine, uluslararası bir marka konumuna taşımayı arzu ediyoruz. 2008 yılı sonuna kadar New York, Milano, Tokyo, Moskova ve Şangay gibi dünya moda merkezlerinde 'flagship' olarak adlandırılan beş öncü örnek mağaza açacağız. Bu mağazalaşma atağımızı, ardından dünyanın birçok noktasında açacağımız mağazalarımızla devam ettireceğiz. 2017 yılı sonuna kadar yurt dışında açacağımız kendi mağazalarımızın sayısı 50'ye ulaşacak."

-"KAMPANYADA TOPLAM 50 BİN ADET SATIŞ BEKLİYORUZ"-

Cihan Kamer, Turquality kapsamına Atasay'ın da dahil olduğuna değinerek, dünya kuyum sektöründe marka olabilmenin yolunun pırlantada da var olmaktan geçtiğini ve Nisan 2005 itibarıyla Atasay'ın pırlanta sektörüne girdiğini hatırlattı. İhracat ve ciro hedeflerini de aktaran Kamer, "İhracatımızı dört kat artırarak 2007 yılında 125 milyon dolardan 2017 yılında 500 milyon dolara, ciromuzu da 2007 yıl sonu itibarıyla 178 milyon dolara, yine 2017'de 714 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kamer, Türk halkına tek taş pırlanta kampanyası ile "şu kadarcık" bir katkıda bulunmaktan mutluluk duyduklarını dile getirerek, mücevher sektöründe peşin fiyatına 12 ay, yüzde 10 vade farkıyla 24 ay ve yüzde 20 vade farkıyla 36 ay taksit sunmanın kolay olmadığını, günde 1 YTL ile erkeklerin eşlerine hediye alma imkanına kavuştuğunu söyledi. Kamer, 5 Şubat'ta başlayıp yıl sonuna kadar sürecek kampanyada fiyat aralığının 500 YTL'den başlayıp 10 bin YTL'ye kadar çıktığını, toplam 50 bin adet satış beklediklerini ve bunun parasal karşılığının 40 milyon YTL civarında olduğunu bildirdi.

-"ALTIN FİYATLARI 2003'TEN BERİ İKİ KAT ARTTI"-

2003 yılından beri altın fiyatlarının iki kat yükseldiğini, bundan dolayı tüm dünyada altın takı talebinin düştüğünü belirten Kamer, "Atasay, aynı oranda etkilenmedi. İç pazarda düşüklük yaşamadı, ancak hedeflediği büyüklüğü yakalayamadı. Ama 2007'de bunun telafi edileceğini düşünüyorum" dedi. Kamer, pırlanta talebinde bir artış olduğunu vurgulayarak, "Türk ekonomisinin son 4-5 yıldır iyiye gitmesi, Türkiye'de bu artışın dünyaya göre daha fazla olmasını sağlamıştır. Atasay, bu konuda kısa sürede liderliği yakalayacaktır, diye düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Özel günlerde dünyada olduğu gibi Türkiye'de de alışveriş oranlarının artmaya başladığını vurgulayan Kamer, geçen yıl altın sektöründe bir gerileme olduğunu, altın takı ihracatı yükselse de adet bazında düşüş meydana geldiğini, bu yıl daha oynak bir fiyat yapısı oluşmayacağını, talebin yükseleceğini ve sektörün ihracatını geçen yıldan daha kötü beklemediği söyledi.

Kamer, Atasay'ın rekabete dayalı ürünleri Çin'de, model tasarım ve zanaata dayalı üretimi ise Türkiye'de gerçekleştirdiğini kaydederek, geçen yıl 117 milyon dolar ihracat ve 150 milyon dolar ciro elde ettiklerini, şu anda yurt dışında bulunan mağaza sayılarının da üç olduğunu kaydetti.

-PIRLANTA SATIŞLARININ ARTMASINDA EKONOMİNİN İYİ GİTMESİNİN ETKİSİ-

Atasay Pırlanta-Mücevher Genel Müdür Yardımcısı Haldun Ulutürk de son yıllarda kuyum sektöründe takı satışlarının özellikle pırlantalı mücevher üzerinde yoğunlaştığını ve pırlantalı mücevher satışlarının hızla arttığını belirterek, pırlantalı mücevher pazarının dünyada 68 milyar dolarlık bir hacme sahip olduğunu ve 2005 yılında 90 milyon parça pırlantalı mücevher satın alındığını bildirdi.

Ulutürk, pırlantanın Türkiye'de daha hızlı büyüdüğünü ifade ederek, şunları kaydetti: "Dünyada 25 yılda pırlanta satışları üç kat artarken, Türkiye'de bu artış dört yılda iki kat olarak gerçekleşti. Türkiye, pırlantalı mücevher pazarının perakende satış değerinin 816 milyon dolar olduğu tahmin edilmektedir. 2006 yılı büyüme rakamlarının da yine çift haneli olması bekleniyor.

Ülkemizde pırlanta satışlarının artmasında güven unsurunun yanı sıra ekonomimizin iyi seyir izlemesinin etkisini de yadsımamak lazım." Önümüzdeki üç yıl içerisinde altın ve pırlantadaki satışları eşitlemeyi planladıklarını kaydeden Ulutürk, pırlanta tek taşı Türkiye'deki tüm kadınlara ve erkeklere ulaşılabilir kılmak için söz konusu kampanyayı başlattıklarını söyledi. Toplantıya, Atasay Kuyumculuk Yönetim Kurulu Başkanı Atasay Kamer de katıldı.