Coca-Cola bilgilerini sızdıran sekreter suçlu bulundu

Coca-Cola'nın piyasaya yeni sürmeye hazırlandığı bir ürünün gizli formülleri, en büyük rakibi olan Pepsi'ye sızdırılmak istendi. Global Marklar Müdürü'nün eski sekreteri Williams'ı bakın kim ele verdi?

Coca-Cola bilgilerini sızdıran sekreter suçlu bulundu
Coca-Cola bilgilerini sızdıran sekreter suçlu bulundu
GİRİŞ 04.02.2007 07:30 GÜNCELLEME 04.02.2007 07:30

Coca Cola’nın piyasaya sürmeye hazırlandığı yeni ürünlerine ait gizli formülleri en büyük rakibi olan Pepsi’ye satmaya çalışırken, Pepsi’nin haber vermesiyle yakalanan Coca Cola Global Markalar Müdürü’nün eski sekreteri Joya Williams, Atlanta mahkemelerince suçlu bulundu.

Çalıştığı firmaya ait gizli bilgileri pazarladığı gerekçesiyle yargılanan Williams’ın alacağı hapis cezasının en az 10 yılı, para cezasının da 250 bin doları bulabileceği konuşuluyor.

SUÇU ORTAKLARINA ATTI: 41 yaşındaki Williams ise suçlamalarla ilgili olarak, aynı suçtan birlikte yargılandığı ve ekim ayında mahkemenin suçlu bulduğu Ibrahim Dimson ve Edmund Duhaney tarafından dolandırıldığını iddia ediyor. İşle ilgili evrakların fotokopisini sık sık eve götürdüğünü itiraf eden Williams, 'Bu döküman ve formülleri rakiplerle paylaşmak gibi bir amacım yoktu' diyor. Buna karşın, FBI’ın araştırmaları şirketin sırlarını çalan Williams’ın bu sırları pazarlamak konusunda Ibrahim Dimson ve Edmund Duhaney’den yardım aldığını ortaya koyuyor.

1.5 MİLYON DOLARA SATACAKTI: Williams’ın yakalanabilmesi için eski erkek arkadaşı ve bir FBI ajanının Coca Cola firmasına yardımcı olduğuna dikkat çekiliyor. Geçtiğimiz hafta gerçekleşen duruşmada Williams’ın eski müdürü olan Coca Cola yöneticisinin de ifadesinin alındığı belirtiliyor. Williams’ın satmayı planladığı 14 sayfalık formüllerin yanısıra, bu formüllere ait ürün örneklerini de pazarladığı öne sürülüyor. Williams’ın tüm bu gizli bilgi ve örnekler için Pepsi’den talep ettiği bedelin de 1.5 milyon doları aştığına dikkat çekiliyor.

İLK SUÇU DEĞİL: Avukatı, herhangi bir sabıka kaydı bulunmadığına dikkat çekse de Williams’ın daha önce de sigorta firmasını dolandırmak, hırsızlık ve yalancı şahitlik nedeniyle yargılanıp hapis yattığı belirtiliyor. Williams ve suçlu bulunan diğer iki ortağının cezalarının karara bağlanacağı bir sonraki duruşmaya Coca Cola üst düzey yetkililerinin de şirket sırlarının açıklanmamasını sağlamak amacıyla katılıp gözcülük yapması bekleniyor.

7X FORMÜLÜNÜN SIRRI: Dünyanın dört bir yanında 80 ayrı dilde satılan Coca-Cola’nın 7X adlı formülü dünyanın en büyük ticari sırları arasında yer alıyor. Bu formülü ele geçiren 3 ortağın Pepsi’ye 'Dirk' imzalı bir mektup yazarak pazarlamaya çalıştığı belirtiliyor. Mektupta, 'Coca-Cola’da yüksek bir pozisyonda çalıştığını belirten şahıs, Pepsi’ye çok gizli ve ayrıntılı bir bilgi verebileceğini' belirtiyor. Pepsi yetkilileri FBI’ı uyarmalarını: 'Her sorumlu grubun yapacağını yaptık. Rekabet çetin olabilir, ancak her zaman adil ve meşru olmalı' diyerek açıklıyor.