'Akbaba gibi kapıda bekleyen var'

EPDK'ın başlatığı ulusal marker denetimi sonucunda 130 akaryakıt istasyonuna mühür vuruldu. İşin ucunda 5 yıla kadar hapis olduğu için dün bayiler olağanüstü toplandı..

'Akbaba gibi kapıda bekleyen var'
'Akbaba gibi kapıda bekleyen var'
GİRİŞ 29.06.2007 09:18 GÜNCELLEME 29.06.2007 09:18
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Hacer Gemici'nin haberi


Türkiye sınırları içerisinde satılan ve kullanılan akaryakıtın işaretlenmesi anlamına gelen ulusal marker ile ilgili 14 Haziran'da yapılan ilk denetimler sonrasında 130 istasyonun kapısına mühür vuruldu. Bayilerden alınan toplam 26 bin 400 numuneden 22 bininde ulusal marker düzeyi yüzde 99 oranında geçerli çıkarken kalan 4 bin 400 numunede marker seviyesinin yetersiz olduğu görüldü.


Tesislerde geçici mühürleme yapılarak alınan numuneler TÜBİTAK'taki referans cizahlarda da test ediliyor. Burada da marker oranı düşük çıkınca hem idari hem de adli işlem yapılıyor. Yasaya göre ulusal marker oranının akaryakıt içerisinde istenilen seviyede olmaması durumunda mal kaçak sayılıyor ve sorumlular hakkında 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası gündeme gelebiliyor. 130 istasyonun mühürlenmesi, bazı istasyonlarda ise sadece ulusal marker oranın düşük olduğu pompaların mühürlenmesi sektörü ayağa kaldırmış durumda.


Türkiye genelinde 14 bin 800 bayiyi ilgilendiren denetimlerden çıkan mühürleme kararları üzerine akaryakıt bayi temsilcileri dün İstanbul'da acil bir toplantı yaptı. Toplantı sırasında bulup konuştuğumuz Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası Başkanvekili Rasih Arbay, marker oranın düşük çıktığı akaryakıt pompaların Euro dizel ve kurşunsuz benzin gibi sirkülasyonu az ürünler olduğunu işaret ederek, 'Terör suçlusu gibi polis arabaları ve jandarmalar bayiye bir anda giriyor. Yanımda Bakırköy'ün en saygın istasyon sahibi var. Gelip denetim yapıyorlar bir pompasını mühürlüyorlar. 4 saat sonra yanlış yapmışız deyip özür diliyorlar. Dava açmaya hazırlanıyor' diye konuştu.

İSTANBUL'DA 20 BAYİYE KİLİT
Arbay, mühürlenen bayilerin daha çok İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir gibi büyükşehirlerde olduğunu sadece İstanbul'da 20 bayinin bu durumda bulunduğunu dile getirdi. Dün konuyla ilgili bilgi veren Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay ise denetimin doğal bir süreç olduğunu belirterek, 'Çok az kullanılan süper benzinde 2006'dan kalan mal olduğu için marker oranı düşük çıkabilir. Ancak bayi bunu resmi evrakları ile belgelediğinde zaten mühürleme yapılmıyor'dedi.

PO'ya da rafineri izni çıkınca Umutlu köyüne piyango vurdu



EPDK, Çalık Grubu'ndan sonra Petrol Ofisi'ne de Ceyhan'da rafineri kurması için izin çıktı. 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesine sahip olacak olan rafinerinin 3 milyar dolara mal olması bekleniyor. Yumurtalık-Sugözü'ndeki Umutlar köyünde projelendirilen rafineri için kamulaştırma yapılması gerekiyor. Yönetmeliğe göre şirketin lisans için 90 gün içinde ÇED (çevre etki değerlendirme) raporunu getirmesi grekiyor. Yatırım süreci bu lisanstan sonra başlıyor. Ceyhan bölgesinde Turcas-Socar, Çalık-Indian ve Petrol Ofisi'nin (PO) rafineri projelerinin toplam yatırım tutarı 10 milyar doları aşıyor. Bu arada 'Petkim'i alan kişinin burada bir rafineri kurup kuramayacağına' ilişkin soruya Yusuf Günay, 'Uygun yer varsa ki var olduğu görünüyor tabi ki kurabilir. Petrokimya ve rafineri bir çok kurum tarafından birlikte düşünülüyor' yanıtını verdi.



Akbaba gibi kapıda bekleyen var


 Türkiye'de elektrik üretiminde atılmayan adımlardan rahatsızlığını dile getiren EPDK Başkanı Yusuf Günay, 'En azından dağıtımda, kamu santrallerinin rehabilitasyonunda özelleştirmeleri yapmalıydık. Bunlar yapılmadığı için kapıda akbaba gibi, baykuş gibi bekleyenler var. Garantili doğalgaz santrallerine Türkiye'nin muhtaç olmasını bekliyorlar' dedi.


Sabah

YORUMLAR 3
  • cengiz cengizler 16 yıl önce Şikayet Et
    YOLA DEVAM. arkadaşlar daha öncede böyle yolsuzluk uğursuzluk olurdu ama hiç bir şey ortaya çıkmaz yada büyük bunlar der susulurdu şimdi her şey ortaya çıkar oldu her türlü pisliğin üzerine gidilir olundu helal olsun sana başbakanım helal olsun size bu pis işlerin üzerine giden kadro gelde AKP li olma daha ne diyelimki YOLA DEVAM
    Cevapla
  • Emsal Dua 16 yıl önce Şikayet Et
    Evet Akbaba gibileri var.. Yurt disinda kaliyorum.Arabamla bir izin dönüsü adapazarinda depomu doldurup yola devam ettim.Bir depo ile yaklasik 1200 km yol yapiyorum.(Audi 4 tdi)inanin edirneye varamayacagim diye ne dualar ettim.Adapazari-Edirne Arasi belki 600 km var yok.Ben düsünmüstümki trene edirnede biner avusturyada depoyu doldurur ve evime varirim. Edirne girisindeki ilk benzinlige girdim durumu izah etti.Bana cevaben abi bizim dizel avrupaninkini tutmazki oldu. Hersey sahtekarlik üzerine yapilmis ve onun icin sürünüyoruz
    Cevapla
  • İsmail KILINÇ 16 yıl önce Şikayet Et
    yuh yani. euro dizel ve kurşunsuz benzin az kullanılıyormuş vay be kurşunlu benzin satılıyormu ki hala oiyasada yeni dizel araçların hangisi euro dizel yakmıyor veya normal dizeli kullanabiliyor deve kuşu kumpanyasımı düzenliyoruz
    Cevapla