Piyasada sıcak para 11 kat arttı

Yabancıların Türkiye’deki portföy yatırımlarının toplam hacmi geçen yıl yüzde 63.4 oranında ve 41.6 milyar dolar büyüyerek 107 milyar doları aştı

Piyasada sıcak para 11 kat arttı
Piyasada sıcak para 11 kat arttı
GİRİŞ 14.01.2008 08:22 GÜNCELLEME 14.01.2008 08:22
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

2002 sonunda 8.9 milyar dolar düzeyinde bulunan toplam hacimde, son beş yılda 11 kat büyüme yaşandı. 2007 yılında yabancı yatırımcıların İMKB’deki hisse senedi portföyünün değeri yüzde 100’den fazla büyüyerek 70.3 milyar dolara ulaşırken, İMKB’deki hisse senedi adedinin yüzde 59’una sahip yabancılar piyasa değeri itibariyle ise yüzde 72.4 paya ulaştılar.

2007 sonu itibariyle yabancıların Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) portföyü 5.6 milyar, mevduatları da yaklaşık 5 milyar dolar oldu. 2006 sonunda 65 milyar 426 milyon dolar olan sıcak para hacmi geçen yıl temmuz sonuna kadar hızlı ve sürekli artış göstererek 95 milyar 940 milyon dolara ulaştı.

İç ve dış piyasalarda yaşanan olumsuzlukların da etkisiyle ağustosta 90 milyar 570 milyon dolara gerileyen hacim, yeniden artarak eylülde 103 milyar 35 milyon, ekim sonunda da 107 milyar 559 milyon dolarla, ay sonları itibariyle şu ana kadarki en yüksek düzeyine ulaştı. Sıcak para hacmi kasım ayında da benzer nedenlerle yaşanan çıkışların etkisiyle 5 milyar dolar dolayında küçülerek 102 milyar 580 milyon dolara gerilerken, aralık ayında bu tutara yakın oranda büyüyerek yeniden 107 milyar doların üzerine çıktı.

YORUMLAR 8
  • ali yılmaz 16 yıl önce Şikayet Et
    EKONOMİ IYI YOLDAYMIŞ. Ekonomi ıyı yolda deniliyo reel hiç bir gösterge bunu desteklemiyo.işsizlikte en ufak olumlu bi gelişme yok,cari açık hergün buyuyo,döviz fiyatları vatandaş için çok ıyı gidiyo ama durum yanıltıcı hiç bir ülke ulusal parasının bu kadar değerlenmesini istemez bunun sakıncaları belli.zaten kürşat tüzmende daha birkaç gün önce dolar en az 1.80 ytl olması gerekiyo dedi.yani dövizde bi kontrol söz konusu değil.hedefler bi türlü tutturulamıyo.çünkü ekonomi sıcak parayla ayakta ve devamlı döviz girişi söz konusu..
    Cevapla
  • ali yılmaz 16 yıl önce Şikayet Et
    BALON ŞİŞMEYE DEVAM EDİYO. Sn rte işi çok ıyı bilyo,ımf ve abd nin uzun vadeli emellerine evet diyo ve onlardan gelen sıcak parayla günü kurtarıyo ama nereye kadar. 2008 yılı bütçesi yapılırken faiz ödemeleri için yaklaşık 56 milyar ytl lik ödenek öngörldü.buda yaklaşk 47 milyar dolar yapıyo.biz ımf den 3-5 milyr için olmadk tavizlr verirken batıllar faiz cennetnde yattkları yerde kazanyorlr.sn rte sermye girişinden bahsdiyo,varmı bunlarn ülkenin herhngi bir yerine çaktıkları çivi,ama çivini daha buyuğu kazık her yerde,borsa,bankalr
    Cevapla
  • musta aydın 16 yıl önce Şikayet Et
    Cumhuri. Sktürk TV de pazarları saat 20 10 da yalçın küçük ün programını seyerdin.Cumhuriyeti yıkmak için çalışanları anlayın.
    Cevapla
  • zeynel malkoç 16 yıl önce Şikayet Et
    . Türkiyeye giren sıcak para faiz ve borsaya yatırılıyor.yani anlayacağınız adamlar 1 koyup 3 alırken memleketimize bir çivi çakmıyorlar. Çok Değerli hükümetimiz de bu sermaye akışını çok iyi bir şeymiş gibi övünerek anlatıyor. Allah bu milletin gözünü açsın
    Cevapla
  • Yavuz Yıldırım 16 yıl önce Şikayet Et
    Haberi çarpıtarak tehlikeyi başarı olarak göstermeyin. Ülkemiz döviz ve ticaret açıkları için bulunan formül sıcak para formülüdür. Ülkemizdeki sıcak para miktarı da 100 milyar doları aşmıştır. Bu kadar yüksek sıcak para artık bağımsızlığımızı tehdit eder boyuttadır. Yerli sanayimizi çökertmiş, büyümeyi dışa bağımlı hale getirmiş ve işsizliğin artmasına sebep olmuştur. Zaten 2007 yılının ikinci çeyreği için açıklanan yüzde 3.9’luk büyüme oranı, son beş yılın ikinci çeyreklerinin en düşük büyüme oranıdır. Bu rakam da sanayinin bittiğinin bir başka göstergesidir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle