Yeni Honda Accord göz kamaştırıyor

Honda Accord, önemli ölçüde artan genişliği ve daha alçak olan yeni tasarımıyla, heyecanlı ve sportif bir motif sağlıyor.

Yeni Honda Accord göz kamaştırıyor
Yeni Honda Accord göz kamaştırıyor
GİRİŞ 28.02.2008 20:09 GÜNCELLEME 28.02.2008 20:09

'Keskin kenarlı' tasarım ve aracın geniş aks aralığını vurgulayan kaslı çamurluklar Accord'a fark yaratan güçlü bir duruş kazandırıyor. Dikkat çekici burun yapısı ve akıcı hatlar, otomobile daha kaslı ve atletik bir görünüm sağlıyor.Tourer modelinde yapılan önemli geliştirmeler ile bir önceki nesil Accord'a göre yük taşıma konusundaki kolaylık daha da belirginleştirildi. Gelişmiş teknoloji daha da dinamik bir biçimde ortaya çıkarılırken, çok yönlülük ve pratiklik vurgusunun da güçlü bir biçimde korunması sağlandı.

Segmentindeki en düşük emisyon oranlarından birine sahip yeni motorlar

Yeni motorlar, Eylül 2009'da yürürlüğe girecek olan Euro 5 emisyon düzenlemelerini karşılayan ilk motor yelpazesi olarak karşımıza çıkıyor . Üst düzey çevre koruma özellikleri ile sürüş keyfinden taviz vermeyen motorlar, daha yüksek performans ve esneklik ile daha fazla yakıt ekonomi sergiliyor.

Alanında standartları tekrar yükselten ödüllü i-CTDi ünitesinin sıra dışı kalitede özellikleri üzerine kurulmuş olan Honda'nın ikinci nesil dizel motorunun lansmanı da bu yıl yapılacak. Dizel motor, gelişmiş teknolojisi ve genel özellikleri ile Accord'un pazardaki en güçlü dinamik performans ve çevre bilinci kombinasyonlarından birini sunuyor olma iddiasının da altını çizmekte.

Accord'un yeni i-DTEC motoru kompakt, hafif ve sessiz olarak tasarlandı. Motor, en yeni piezo-elektrik çok aşamalı yakıt enjeksiyon teknolojisine, daha verimli egzoz gazı tekrar sirkülasyonuna ve önemli ölçüde daha az emisyon sağlayan bir partikül filtresine sahip. Accord'un yeni i-DTEC motorunun hem güç hem de tork seviyeleri daha sportif bir sürüş keyfi sağlayacak şekilde artırıldı. 4000 d/dak'da 150 PS/110 kW seviyesindeki güç öncekine göre 10 PS artarken, maksimum tork ise 2000 d/dak'da 350 Nm seviyesine yükseldi.

2.0 litre i-VTEC motor bir önceki motor ile aynı seviyede performans sağlarken (6300 d/dak'da 156 PS) sınıfında lider bir yakıt tasarrufu sunuyor. Önemli teknolojik değişiklikler arasında artırılmış emme valfi çapı, optimum seviyeye getirilmiş supap açılma ve zamanlaması ile daha yüksek emme ve egzoz hava çıkışı hacimleri bulunuyor.

6 ileri manuel/5 ileri otomatik şanzıman

Her üç motor 6 ileri manuel şanzımana sahipken, benzinli motorlarda 5 ileri otomatik şanzıman bulunuyor.

Manuel modellerde, devir sayacının ortasında bir 'SIL', 'Geçiş Gösterge Lambası' bulunuyor. Sürücüye yakıt tasarrufunu en üst seviyeye çıkartmak için vites değiştirilecek optimum noktayı tavsiye eden 'YUKARI' veya 'AŞAĞI' ifadeleri görüntüleniyor. Honda tarafından yapılan testlere göre yalnızca bu komutlara uyarak yüzde 5 oranında yakıt tasarrufu sağlamak mümkün.

'P R N D S' geçişlerine sahip 5 ileri otomatik şanzıman 'S' modundayken direksiyonda bulunan kulakçıklar sayesinde manuel kullanıma olanak sağlıyor.

Çevik, güvenli yol tutuş

Sportif sürücüler Accord'un yeni kullanımını çok beğenecekler. Alçaltılmış ağırlık merkezi, daha geniş aks aralığı, tamamen yenilenen önde çift salıncaklı ve arkada çok noktadan bağlantılı süspansiyonlar ile daha rijit karoser sayesinde Accord sürücüsünün hareketlerine daha hızlı yanıt veriyor.

Tüm modellerde standart olan hıza duyarlı elektrikli direksiyon sistemi daha hızlı tepkiler verirken, yüksek süratlerde mükemmel bir yönlendirme sağlayan düşük ataletli motor daha fazla denge ve güven sunuyor. Daha tepkili direksiyon, Accord'un çevik şasi özelliklerine de uyum sağlıyor.

Daha kapsamlı güvenlik paketi

Accord, daha fazla güvenlik sağlayan dinamik sistemlerden oluşan pasif güvenlik zırhına da sahip. Araç Denge Güvenlik Sistemi (VSA), tüm yelpazede standartken; sistem, gereken durumlarda sağ ya da sol tekerleğe frenleme uygulayarak ve motor torkunu gerekli şekilde düzenleyerek virajların dönülmesi, hızlanma ve ani manevralar sırasında sürücüye destek oluyor.

Harekete Duyarlı Elektrikli Direksiyon (EPS)

Yeni Accord aynı zamanda VSA ve aracın elektrikli direksiyonunun olanaklarının bir arada kullanıldığı yenilikçi bir sisteme sahip. Harekete Duyarlı EPS adı verilen sistem, kaygan koşullarda virajların dönülmesi ve frenleme sırasında kayma durumlarını algılıyor ve direksiyonun uygun yöne çevrilmesi konusunda sürücüyü uyarmaya yönelik direksiyon hareketini başlatıyor.

Kayma durumlarında direksiyona sistem tarafından verilen yönlendirme sürücü tarafından belli belirsiz fark ediliyor ve direksiyonun kontrolü her zaman sürücüde kalıyor. Ancak bu destekleyici direksiyon torku sürücünün algısını tetikleyip doğru direksiyon hareketini yapması için yeterli bir reaksiyon oluşturuyor. Sürücünün verdiği bu reaksiyon, dengenin tekrar sağlanması ya da fren mesafesinin kısaltılması, böylece kontrolün tekrar kurulması için yeterli oluyor.


Gelişmiş Uyumluluk Teknolojisi (ACE) Gövde Yapısı

Tüm Honda modellerine daha önce eklenmiş olan Gelişmiş Uyumluluk Teknolojisi (ACE) Gövde Yapısı, bir dizi gerçek çarpışma koşulunda geliştirilerek önemli ölçüde gelişmiş yolcu koruması sağlamaktadır.

Ön tarafa monte edilmiş poligon ana şasi, çarpışma gücünü çeşitli yük yatağı yoluna dağıtarak ve yolcu bölmesinden uzaklaştırarak kabinin deforme olmasını engellemek amacıyla tasarlandı. Özellikle farklı yükseklik, ağırlık ve şasi yapısına sahip araçların önden çarpışması durumunda önemli bir etken olarak gösteriliyor.

Yandan gelen darbelere karşı en üst düzeyde güvenlik sağlamaya yönelik olarak Honda mühendisleri, , aracın ağırlığını artırmadan şasinin yan kesitini güçlendirerek kritik alanlarda istenen sertlik ve sağlamlık seviyesini elde etmek amacıyla daha farklı özelliklere sahip malzemeler kullandılar.

Yeni Accord aynı zamanda darbe durumunda çıkan ön cam silecekleri, enerjiyi emen ön kaput montaj donanımı ve deformasyon için daha fazla kesintisiz bir alan sağlayan kaput menteşeleri gibi daha önceki Honda modellerinden tanınan birçok yaya güvenliği özelliğine de sahip.

Dikkatle seçilmiş malzemelerin kullanıldığı, mükemmel bir uyuma sahip premium iç mekan

Sportif bir his yansıtan göstergelerin bulunduğu kokpit sürücü ve ön yolcu için daha fazla kişisel alan sağlıyor. Sıradışı gümüş çerçeve gösterge paneli boyunca her iki taraftan içeriye doğru kıvrılıyor ve aşağıya, orta konsola doğru devam ediyor. Şık ve sağlam ön koltuklar daha büyük yastıklara ve titreşim aktarımını azaltan bir iç yapıya sahip.

Gümüş kaplamalı siyah renkte sportif, üç kollu direksiyon simidinin üzerinde ses, hız sabitleyici ve cep telefonu kontrolü de dahil olmak üzere bir dizi kontrol düğmesi bulunuyor. Önceki Accord'a göre 10 derece daha fazla aşağı-yukarı hareket ettirilebilen direksiyon, derinlik ayarına da sahip.

Yeni Accord'da arkadan aydınlatmalı göstergeler bulunuyor. Hız göstergesinin tam ortasında bir dizi bilginin görüntülendiği çoklu bilgi LCD ekranı yer alıyor ve direksiyon simidi üzerindeki kontroller sayesinde sürücü bilgi ekranları arasında kolaylıkla geçiş yapabiliyor.

Yeni bir özellik ise, servis tarihine yaklaşıldığında geniş bir alarm simgesi ile sürücüyü, servis için kalan mesafe veya gün konusunda uyaran servis hatırlatıcısının bulunması.

Depolama alanları arasında orta konsolun iki yanındaki iki cep, direksiyon simidinin yan tarafındaki kapaklı bir saklama alanı, şişe ve haritaları koyabileceğiniz geniş ön kapı cepleri, arka kapı panellerindeki şişe tutacakları ve geniş bir orta konsol bölmesi bulunuyor. Aşağıya katlanır cep tasarımı yerine geniş torpido gözüne ayrı bir bölme tasarlanmış. Bu bölme, mendil kutusu ve araç bilgi kitapçığı bölmesi gibi çeşitli bölümlere ayrılıyor. Orta konsol kapağı yukarıya doğru yükselmekte, kol dayanağı olarak kullanılabilen kapak 89 mm kaydırılarak ayarlanabilmektedir. Orta konsolda iki adet bardak tutacağı bulunuyor, arkadaki iki yolcu da aşağıya katlanabilen kol dayanağı üzerindeki iki bardak tutucuyu kullanılabiliyor.