Cenevre 78'inci şova hazır

Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı, önümüzdeki hafta 78'inci kez kapılarını açıyor. 30'u aşkın ülkeden gelen 260 otomotiv firmasının 77 bin 550 metrekarelik alanda ürünlerini sergileyecek.

Cenevre 78'inci şova hazır
Cenevre 78'inci şova hazır
GİRİŞ 28.02.2008 20:27 GÜNCELLEME 28.02.2008 20:27

4 Mart'ta basına kapılarını açacak olan fuarı, 6-16 Mart tarihleri arasında 700 binin üzerinde otomobilseverin ziyaret etmesi bekleniyor. Otoyaşam olarak bizim de izleyeceğimiz fuarda dünya lasmanı yapılacak seri üretim modeller ise şöyle sıralanıyor: Alfa Romeo 8C Spider, Audi A4 Avant, Audi A3 Convertible, BMW M3 Convertible, Dacia Logan Pick-up, Ford Fiesta, Ford Kuga, Infiniti FX, Mercedes-Benz SL Roadster, Mercedes-Benz CLS, Rolls-Royce Phantom Coupe, Toyota IQ, Toyota Urban Cruiser, Volkswagen Scirocco ve Volvo XC60.


4 Mart'ta basına kapılarını açacak olan fuarı, 6-16 Mart tarihleri arasında 700 binin üzerinde otomobilseverin ziyaret etmesi bekleniyor. Otoyaşam olarak bizim de izleyeceğimiz fuarda dünya lasmanı yapılacak seri üretim modeller ise şöyle sıralanıyor: Alfa Romeo 8C Spider, Audi A4 Avant, Audi A3 Convertible, BMW M3 Convertible, Dacia Logan Pick-up, Ford Fiesta, Ford Kuga, Infiniti FX, Mercedes-Benz SL Roadster, Mercedes-Benz CLS, Rolls-Royce Phantom Coupe, Toyota IQ, Toyota Urban Cruiser, Volkswagen Scirocco ve Volvo XC60.

TOFAŞ İMZALI FIORINO MPV OLDU

Otomobil fuarlarının vazgeçilmezi konsept otomobiller de yine bu yılki Cenevre Fuarı'nda yer alıyor. Dünyada ilk sergilenecek konsept modeller ise BMW X5 hybrid SUV, Fiat Fiorino MPV, Hyundai HED-5, Mercedes-Benz GLK Hibrid, Mitsubishi Prototype-S, Opel Meriva ve Saab 9-1 olarak sıralanıyor. Bu konseptler arasında dünyada yeni bir segment yaratan Tofaş imzalı Fiat Fiorino'nun MPV konseptinin fuarda büyük ilgi görmesi bekleniyor. Tofaş tarafından Fiat, Peugeot ve Citroen için hayata geçirdiği 380 milyon Euro'luk Minicargo projesinin ürünü olan Fiorino, bir hafif ticari aracın nasıl da bir MPV'ye (Multi-Purpose Vehicle) dönüşebileceğini gözler önüne seriyor.

ÇEVRECİLER VE İLK KEZ GELENLER

Son yıllarda neredeyse tüm otomotiv üreticileri çevreye duyarlı ve az yakıt tüketen yeni model ve konseptleriyle otomobil fuarlarında yer alıyorlar. Bu yıl Cenevre'de de çevreci teknolojiler ve alternatif yakıtları kullanan araç trendinin devam etmesi bekleniyor. Bu yıl ki Cenevre Fuarı'nın bir başka dikkat çekici özelliği ise ilk kez bu fuara katılan 3 otomobil üreticisinin olması. Çinli marka BYD bir hibrid modeliyle fuarda yer alırken, Norveçli üretici Think Global ise elektrikli şehir otomobilini tanıtacak. Lüks Japon otomobil markası Infiniti de ilk kez fuara katılarak, Avrupa pazarına sunacağı yeni modelinin lansmanını gerçekleştirecek. İşte, ilk kez Cenevre Fuarı'nda sergilenecek yeni model konsept otomobillerden sizin için seçtiklerimiz:

FIAT FIORINO MPV

Fikri mülkiyet hakları Tofaş ait olan ve Fiat ile PSA Grubu için Bursa'da üretilen Minicargo Cenevre Fuarı'na konsept versiyonuyla katılıyor. Ticari araçlarda yeni bir segment yaratan Fiat Fiorino'nun 'MPV' konsepti farklı tasarımı ve göz alıcı rengiyle dikkat çekiyor. Boyu 10 santimetre uzatılarak 3.96 metreye ulaşan Fiorino MPV konsepti, dinamik tasarımının da etkisiyle şehir içi kullanım için tam bir küçük otomobil kimliğine bürünmüş.

HONDA ACCORD

Japon Honda, bu yıl Accord’un en yeni sedan ve Tourer modelleriyle fuarda. Yeni Accord’un sedan modeli, sportif ve görkemli dış hatları ile yepyeni bir görünümdeyken, Tourer modeli de son derece göz alıcı. Ayrıca, Accord’un tamamı yakında yürürlüğe girecek olan Euro 5 emisyon standartlarını karşılayan yenilenmiş 2.0 ve 2.4 litrelik benzinli motorları ve yeni 2.2 litrelik dizel motoru da görülebilecek.

TOYOTA IQ

Toyota, fuarda yepyeni küçük aracı IQ modelinin lansmanını gerçekleştirecek. Geçtiğimiz yıl Frankfurt Motor Show’da konsept olarak sunulan IQ’nun, 2008 yılı sonlarında seri üretimine başlanması hedefleniyor. Küçük şehir araçlarında yeni bir dönemi başlatacak IQ’nun toplam uzunluğu sadece 3 metre. 3 yetişkinin rahatlıkla oturabileceği alanın dışında, bir çocuk ve bagaj için de uygun alan sağlıyor.

TOYOTA URBAN CRUISER

Toyota, fuarda ayrıca yeni küçük SUV modeli 'Urban Cruiser'ın Avrupa tanıtımını da gerçekleştirecek. Toyota’nın yeni modeli tüm yol koşullarına uygun küçük bir SUV. Hem SUV konforunu yaşamak hem de yakıt tasarrufu sağlamak isteyen sürücüler için bir alternatif oluyor. Çevreye karşı duyarlılığı ile de ön plana çıkan Urban Cruiser, düşük CO2 emisyon değerlerine de sahip.

VOLVO XC60

Bugüne kadarki en güvenli ve en çarpıcı Volvo olarak tanımlanan XC60, ilk kez Cenevre fuarında sergilenecek. 2008 sonbaharında Avrupa’da satışa sunulması beklenen araç, önümüzdeki yıllarda tanıtılacak olan S60'tan izler taşıyor. XC60, üç motor seçeneği ile sunulacak. Tüm modellerde dört tekerlekten çekiş sistemi standart olarak sunulacak.

MITSUBISHI PROTOTYPE-S

Cenevre'de en dikkat çekici konseptlerden biri de Mitsibishi Prototype-S olacak. Lancer Sportback hakkında ipucu veren Prototype-S, canlı metalik turuncu rengiyle dikkat çekiyor. Yukarıya doğru açılan arka panel ve esnek arka koltuklarını yeni Lancer’ın sürüş dinamiklerine ekleyecek olan konsept otomobil, Mitsubishi’nin jet ızgarasının bir sonraki evrimini de gözler önüne seriyor.

ALFA ROMEO 8C SPIDER

İtalyan Alfa Romeo 2006 yılında Paris fuarında tanıttığı 8C Competizione sonra şimdi de 8C Spider'in lansmanını gerçekleştiriyor. Sadece 500 adet üretilecek olan bu özel spor otomobil, kumaş tavanını çıkardıktan sonra oldukça çekici bir Cabrio'ya dönüşüyor. Yeni model, kardeşi 8C Competizione ile aynı motor ve şanzımanı kullanıyor.

MAZDA2 ÜÇ KAPI

Japon üretici Mazda2'nin başarısı üzerine sportif üç kapılı versiyonunu da pazara sunmaya karar verdi. İlk kez Cenevre'de dünyaya tanıtılacak olan Mazda2'nin bu versiyonu, 1.3 litre benzinli, 1.5 litre benzinli ve 1.4 litre turbo dizel olmak üzere 3 farklı motor seçeneğine sahip.

VOLKSWAGEN SCIROCCO

Volkswagen'in büyük bir merakla beklenen yeni Coupe modeli Scirocco, fuarda yüzünü gösterecek. Önümüzdeki yaz aylarında satışa sunulması beklenen otomobilde 122 ve 200 beygirlik iki benzinli motor seçeneği bulunuyor. Portekiz'de üretilecek olan aracın 140 ve 170 beygirlik dizel versiyonları ise daha sonra pazardaki yerini alacak. 4.25 metrelik uzunluğa sahip olan araçta Eos'un teknolojileri kullanılmış.

FORD FIESTA

Sonbaharda yollara çıkması beklenen yeni Ford Fiesta da agresif görünümüyle fuarda yerini alıyor. Uzunluğu 3.93, genişliği 1.68 ve yüksekliği 1.46 metre olan yeni Fiesta, daha tutumlu motorları sayesinde çevreci bir otomobil. Yeni Fiesta'da 1.2 litre 60 beygir, 1.2 litre 80 beygir, 1.4 litre 91 beygir, 1.6 litre 155 beygir benzinli motorların yanı sıra 1.6 litre 90 beygir dizel motor seçeneği bulunuyor.

LANCIA DELTA

Lancia Delta 9 yıllık aranın ardından geri dönüyor. Dünya lansmanı Cenevre'de gerçekleştirilecek olan Delta marka için büyük önem taşıyor. Uzunluğu 4.5, genişliği 1.8, yüksekliği 1.5 ve dingil aralığı 2.7 metre olan otomobil geniş bir iç mekan sunmayı başarıyor. Motorlarda ise turbo beslemeli ve güçleri 120 ile 200 beygir arasında değişen benzinli ve dizel seçenekler bulunuyor.

LOGAN PICK-UP

Dacia da fuarda yeni bir pick-up modelinin dünya lansmanını gerçekleştirecek. Özellikle gelişmekte olan pazarlar için üretilecek olan Logan Pick-up, 4.5 metrelik uzunluğu, 1.74 metrelik genişliği ve 1.55 metrelik yüksekliğiyle oldukça büyük boyutlara sahip. 1.80 metre uzunluğundaki yükleri bile taşıma imkanı sunan Logan Pick-up'ın uygun bir fiyatla pazarda yer alması bekleniyor.