Genç bilim adamları yarışa hazırlanıyor

Türkiye’yi Fransa’da Mayıs ayında düzenlenecek Shell Eco-marathon Yarışması’nda temsil edecek projeler arasında hidrojen ve etanol ile çalışan araçlar da yer alıyor…

Genç bilim adamları yarışa hazırlanıyor
Genç bilim adamları yarışa hazırlanıyor
GİRİŞ 29.02.2008 20:44 GÜNCELLEME 29.02.2008 20:44

Türkiye’den genç mühendislerin, en az yakıtla en fazla yol alabilen çevreci araçlarının yapım çalışmaları son hızıyla devam ediyor. Fransa’da 22-24 Mayıs tarihinde düzenlenecek ve 200 takımın yarışacağı yakıt verimliliği yarışması Shell Eco-Marathon 2008 için geri sayım başladı. Yarının yetişkinlerini yakıt tasarrufuna ve yenilenebilir, çevreci enerji türlerinin araştırılmasına teşvik eden Shell Eco-marathon 2008’de Türkiye’den İstanbul, Adana, Sakarya, Eskişehir, Ankara, Kayseri ve Trabzon’dan toplam 16 okul yarışacak. Genç Türk mühendisleri, Mayıs ayında Fransa’nın Nogaro yarış pistinde yenilikçi araçlarını ilk kez gün ışığına çıkardıklarında, dünya devi otomobil tasarımcılarına, sürdürülebilir bir ulaşım için yarattıkları bu çözüm önerilerini sunma fırsatını yakalayacak.



 



Türkiye’den “hidrojen” ile çalışan geleceğin araçları



Bu yıl 23.’sü düzenlenecek Shell Eco-marathon’a Türkiye, 5. kez katılacak. Genç Türk mühendislerinin geliştirdikleri yarının akıllı araçlarında yeni enerji türlerinin kullanımı ve UrbanConcept tasarım çok üst seviyede. Türkiye’den yarışmaya katılacak olan projeler içerisinde, LPG ve petrolün yanı sıra, geleceğin enerji türü olarak nitelendirilen “hidrojen” ve “ethanol” ile çalışan araçlar bile var.



 



Shell Eco-marathon’a katılarak bilgi ve yeteneklerini uluslararası arenada yarıştırma şansını elde edecek olan Türk gençleri, araçlarının tasarım ve yapım çalışmalarına ise son hızla devam ediyor. Ekipler, önümüzdeki 3 ay içerisinde, en az yakıtı en yüksek verimlilikte kullanarak geliştirdikleri çevreci araçlarının yapımını tamamlayacak, ardından Mayıs ayında Fransa’da düzenlenecek organizasyonda yarıştıracak.



Türk okullarının projeleri



İTÜ öğrencilerinin Shell Eco-marathon’da UrbanConcept ketgorisinde yarıştıracağı “Hydrobee” isimli araç, Türkiye’de hidrojen pili ile çalışan araçlar kategorisinde öncü çalışmalar arasında yer alıyor. Yarışmaya 3. kez katılacak olan İTÜ’lü öğrenciler, tasarladıkları bu araçta, 1 litre yakıt ile bin-bin 500 km yol kat etmeyi hedefliyor.



Şişli Terakki Vakfı Okulları, Shell Eco-marathon’da bu yıl ülkemizi 4. kez temsil edecek. Terakki Vakfı öğrencilerinin benzin ile çalışan araçları ile hedefleri, 1 litre yakıt ile ortalama 800 km yol katetmek. “TERAKKI- 4 isimli araçlarıyla prototip klasmanında yarışmaya katılacak olan Terakkilili öğrenciler, araç ağırlığının 30 kg olması nedeniyle yarışmaya katılan en hafif pist aracını tasarlamayı amaçlıyor.




Shell Eco-marathon’da ülkemizi 4. kez temsil edecek olan okullardan Eyüboğlu Eğitim Kurumları ise, “Damla” isimli tasarımlarıyla, Shell Eco-marathon’da “Teknik Yenilik” ve “Çevre” alanında yarışacak. Çeşitli bilimsel yarışmalarda ödüllere değer bulunan yeni bir jenaratör geliştiren ekip, bu jenaratörün prototipini Shell Eco-marathon için geliştirdikleri araçta kullanacak. Ekip, aracını, “çevreye duyarlı, çevre dostu” olarak tanımlıyor.




Özel Kasımoğlu Coşkun Fen Lisesi de, ülkemizi « hidrojen » yakıtı kategorisinde temsil edecek olan okullardan. Araçlarına, Hydrose (Hidrojen Gülü) ismini veren ekip, geliştirdikleri teknoloji sayesinde, 1 litre yakıt ile bin-bin 500 km yol kat etmeyi hedefliyor. Shell Eco-marathon’a bu yıl 3. kez katılacak olan Özel Kasımoğlu Coşkun Fen Lisesi ekibi, toplam 224 okulun yarıştığı Shell Eco-marathon 2005’te, 1 litre benzin ile 117 km yol alarak, Türk ekipleri arasında en iyi dereceyi gerçekleştirmişti. Ekibin 2008 için tasarladığı araç, 40-50 kg ağırlığında, 275cm uzunluğunda.



 



Erciyes Üniversitesi öğrencileri de yarışmaya “hidrojen” kategorisinde katılacak. Temiz ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Kulübü’ne üye olan Erciyesli gençler, araçlarının sadece tasarımı için 2 aylık yoğun bir çalışma sürdürdü. Damla tasarımıyla hazırlanan aracın gövdesi, daha az ağırlık ve az yakıt tüketimi sağlanması için karbon elyaf ve ile üretildi.  Daha önce TÜBİTAK HİDROMOBİL 07 yarışmasına da katılan ve hidrojen kategorisinde 7. olan Erciyes Üniversitesi öğrencileri, bu performanslarını Fransa’da da devam ettirmek istiyor. Hedefleri ise iddialı: Shell Eco-marathon’da ilk 10’da yer alabilmek.



 



Yarışmaya “Bayrak” ismini taşıyan tasarımlarıyla urban concept katagorisinde hidrojen enerjisi ile katılacak olan Çukurova Üniversitesi öğrencilerinin hedefi, 1 lt hidrojenle maksimum mesafeyi katedebilmek.



 



“Ktujen-2” isimli araçlarıyla yarışacak olan Karadeniz Teknik Üniversitesi öğrencileri ise hidrojen yakıt pili kategorisinde bir litre yakıtla 1000 km gidebilmeyi hedefliyor.



 



Sakarya Üniversitesi öğrencileri ise, hidrojen ile urban concept kategorisinde yarışacak. Karbon ve aluminyum şase, karbonfiber kabuk, gelişmiş haberleşme sistemine sahip araç tasarlayan ekibin hedefi ise 1 lt benzin ile 500km gitmek.



 



Boğaziçi Üniversitesi, yarışmaya ilk kez katılacak. Hidrojen ile Prototip kotegorisinde yarışacak ekibin hedefi 1 lt benzin ile 1200 km yol katetmek.



 



Marmara Üniversitesi , “Hydrop” isimli araçları ile, şu an üzerinde çalıştıkları enerji sistemi ile 1 litre benzin karşılığı hidrojenle 1800 km. yapmayı hedefliyor.



 



Bu sene yarışmaya ilk kez katılacak olan TED Ankara Koleji ise alternatif enerji kaynaklarından kızarmış atık yağdan elde edilen biodizel deneyecek.. Hedefleri, yüksek aerodinamizm sağlayan malzemeler ve tasarım ile yakıttan maksimum verim elde ederek, 1 litre yakıt ile 175 - 200 km mesafe katedebilmek.



 



Yarışmaya ilk kez katılacak olan Irmak Okulları,Daces” ismiyle hazırladıkları araçlarının, minimum ağırlıkta olması için uğraş veriyor.



 



“Esata 2008” isimli araçlarıyla yarışmaya katılacak olan Eskişehir Anadolu Lisesi öğrencileri, 1 litre benzinle 300 km yol katedebilmeyi hedefliyor. Aracın ağırlığı, ortalama 70 kg ve 3 tekerleğe sahip.



 



Yıldız Teknik Üniversitesi’nin tasarladığı HYD-R X, dizayn edilmeden önce bilgisayar ortamında analizleri yapılmış, dizayn aşamasında da bu hesaplara uygun şekilde imal edilebilmesi için çaba harcanan bir araç. 2007 senesinde TÜBİTAK tarafından düzenlenen Hidromobil 2007 yarışlarına da katılan HYD-R’In bir üst versiyonu olan HYD-R X, ağırlık ve yakıt sarfiyatı olarak da iddialı tasarımlar arasında yer alıyor.



 



Yaş ortalaması 16 olan Marmara Koleji öğrencileri ise, “The Little Big” ismini taşıdıkları araç ile, yakıt tüketimini azaltmak yerine çevre kirliliğini minimuma indirmeyi amaçlıyor. Aracın en temel özelliği, dış kaplamada ve taşıyıcı sistemde kullanılan özel malzemeler sayesinde ağırlığının önceki araçlara göre çok daha hafif olması ve motor gücü aktarım sisteminde gerçekleştirilen değişiklikler. Bu yıl Güvenlik ve Tasarım kategorisinde yarışacak olan ekibin hedefi 1 lt yakıt ile 500 km yol almak.



 



2 yıl önce yarışmada, “SKF Tasarım Ödülü”nü kazanan Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi öğrencileri, SEM 2008’de “Kanola” isimli araçlarıyla, 1 litre yakıt ile yaklaşık 400 km km yol katetmeyi hedefliyor. Araç, hafifliği ile dikkat çekiyor.



 



25 ülkeyi temsilen 200 takımın yarışacağı ve benzin, dizel, LPG ile alternatif enerji türlerinin deneceği Shell Eco-marathon 2008’de, alternatif yakıtlar, benzinden sonra ikinci en populer yakıt kategorisini oluşturuyor. Araç kategorilerinin yüzde 75’i Prototip ve yüzde 24’ü ise UrbanConcept (görünüş olarak yol amaçlı normal otomobillere benzeyen) olacak. UrbanConcept kategorisinde geçen yıla oranla yüzde 40’lık bir artış görülüyor ve bir kez daha bu kategorinin popülerliğine dikkat çekiliyor. 



 



Shell Eco-marathon hakkında



Shell Eco-marathon’un amacı, dünyanın çeşitli bölgelerinden genç tasarımcı ve mühendisleri sürdürülebilir ulaşım için yeni yaklaşımlar geliştirmeye teşvik etmek. Bu amacın üç boyutu var



 



Yakıt ekonomisi ve modern ulaşımın geleecğine yönelik yenilikçi buluş ve fikirleri cesaretlendirmek

Teknik eğitim kuruluşlarına profosyonel teknik eğitim için yeni yetenekler kazandırmak

Dünyanın dört bir yanından gençlere teknik kariyer olanakları sunmak