Renault, Rus otomotiv firmasına ortak oldu

Renault'tan yapılan açıklamada, Rus otomotiv firması AvtoVAZ ile stratejik ortaklık anlaşması imzalandığı bildirildi.

Renault, Rus otomotiv firmasına ortak oldu
Renault, Rus otomotiv firmasına ortak oldu
GİRİŞ 29.02.2008 22:43 GÜNCELLEME 29.02.2008 22:43

Açıklamada, bugün Russian Technologies Genel Müdürü, AvtoVAZ Yönetim Kurulu Başkanı Serguey Chemezov, AvtoVAZ Grubu Başkanı Boris Aliochine ile Renault Başkanı Carlos Ghosn'un, Moskova'da, AvtoVAZ ile Renault arasındaki stratejik ortaklığı teyit eden bir dizi anlaşmayı imzaladıkları belirtildi.

Açıklamada Renault'un, AvtoVAZ'ın sermayesinde yüzde 25 1 oranında hisse almak üzere 1 milyar dolar yatırım yapacağı bildirildi.

8 Aralık 2007'de duyurulan stratejik ortaklığın uygulamaya konulmasını sağlayan bu anlaşmaların, AvtoVAZ'a ve Renault'a; AvtoVAZ'ın büyümesi, araç gamının yenilenmesi ve genişletilmesi, Lada markasının kimliği korunarak geliştirilmesi ve Rus pazarındaki konumunun pekiştirilmesi, teknolojik uzmanlıkların ve bilgi birikimlerinin karşılıklı paylaşım ve aktarımı imkanı sağlayacağı kaydedildi.

AvtoVAZ'ın ana hissedarı Russian Technologies ve Renault'un, uzun vadeli bir ortaklık anlayışı içinde AvtoVAZ'da eşit hissedar olacakları, AvtoVAZ'ın 2008'in ilk yarısında gerçekleştirilmesi gereken sermaye yapısı değişikliğinden sonra, hem Russian Technologies hem de Renault'un, AvtoVAZ'ın hisselerinin yüzde 25 1'ine sahip olacakları bildirildi.

AvtoVAZ ile Renault'un, özellikle üretim ve pazarlama alanlarında olmak üzere, AvtoVAZ'ın ürünlerini, rekabet gücünü ve kalitesini artırmak amacıyla bilgi birikimi ve teknoloji paylaşımı yapacakları ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"AvtoVAZ, gamının tamamını hızla yenilemek ve zenginleştirmek için platformlar ve motor-vites kutusu grupları konusunda Renault'un katkısından yararlanacak. Ortaklığın ürünü ilk Lada marka araç, 2009 sonunda pazara sunulabilecek. AvtoVAZ'ın muvafakatı ile Lada'nın satışları Renault tarafından konsolide edilecek. Böylece Rusya, Renault grubunun birinci pazarı haline gelecek."

Açıklamaya göre AvtoVAZ, Doğu Avrupa'nın en büyük otomobil üreticilerinden biri konumunda bulunurken, Rusya'daki otomobil üretiminin yaklaşık yüzde 70'ini gerçekleştiriyor. 6 segmentte 14 model üreten AvtoVAZ'ın üretim kapasitesi yılda 750 bin adedin üzerinde bulunuyor.