LPG'li otomobil gerçekten zararlı mı

Benzin fiyatlarındaki periyodik artış sebebiyle sürücülerin gözdesi hâline gelen LPG’li otolar, bir yandan yaygınlaşırken diğer yandan tartışılmaya devam ediyor.

LPG'li otomobil gerçekten zararlı mı
LPG'li otomobil gerçekten zararlı mı
GİRİŞ 04.03.2008 08:02 GÜNCELLEME 04.03.2008 08:02
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Özellikle kazalarda yaşanan patlama hadiselerinin oto-gazın imajına büyük zarar vermesine rağmen araç sahipleri oto-gaz kullanmaktan vazgeçmiyor.

İtalyan Romano ve Polonyalı KME LPG sistemlerinin Türkiye distribütörlüğünü yürüten Akel Kahveci Yönetim Kurulu üyesi Ayhan Aydın, LGP’nin ülkemizde yanlış propaganda kurbanı olduğunu düşünüyor.

LPG’nin otomotiv sektöründeki yerini anlamak için Avrupa ülkelerindeki uygulamalar önemli ipuçları veriyor. Hem Alman ekonomisinin yüzde 30’unu otomotiv sektörünün oluşturması hem de tüm dünyada üretilen yıllık 5 milyon binek aracın yüzde 12’sinin Avrupa ülkelerinde üretilmesi Avrupa’daki gelişmeleri dikkate almayı zorunlu kılıyor. Otomotivde bu kadar büyük paya sahip Avrupa ülkelerinde son yıllarda çevreci özelliği sebebiyle LPG teşvik ediliyor. Yapılan ölçümlerde benzin, mazot gibi hidrokarbon yakıtların, oto-gaza oranla çevreyi 20 kat daha fazla kirlettiği tespit edilmiş. Bu yüzden Avrupa’daki fabrikalar doğrudan oto gazlı araç üretiyor. Sonradan dönüşüm ihtiyacı ortadan kalkıyor.

BAKIMI YAPILAN LPG’DE SORUN ÇIKMAZ

İşin ilginç yanı, bizde sadece ucuz olduğu için tercih edilen oto-gaz, çevreci özelliğinden dolayı gelişmiş ülkelerde hızla yaygınlaşıyor. Teşvik amacıyla Almanya, 5 yıllığına LPG fiyatını sabitlerken, İtalya ise sektöre her yıl 50 milyon Avro doğrudan teşvik sağlıyor. Türkiye’de gazlı diye kapalı otoparklara ve hızlı feribotlara alınmayan LPG’li araçlar, Fransa’da otoparkları ücretsiz kullanabiliyor. Otoyollar da, oto-gazlı araçlar için ücretsiz. Belçika sübvansiyon uygulayarak, oto-gazın benzine göre yüzde 70 daha ucuz olmasını sağlıyor. İngiltere’de ise Kraliçe Elizabeth sistemi özendirmek için makam otomobilinde LGP sistemini kullandırıyor.

Ayhan Aydın’a göre, Türkiye ile Avrupa arasındaki farklılığın birkaç sebebi var. İlki, Türkiye’de akaryakıttan yüksek vergi alınması. İkinci sebep ise doğru zannedilen yanlışlar. Her alanda olduğu gibi LPG’nin de bakımı yapılmadığı zaman tehlike oluşturabileceğine işaret eden Aydın, “Periyodik bakım yapılmalı. Araç sahipleri sorun çıkana kadar bakım yaptırmıyor. Bakımı yapılan ve dönüşümü lisanslı firmalarca yapılmış araçlarda hiçbir sorun yok.” diyor.

Hâlen benzinin yarı fiyatı olan LPG, çevre dostu özelliği sebebiyle bundan sonra otomotiv dünyasında daha fazla gündem oluşturacak.


(Aksiyon)

YORUMLAR 4
  • murat baytekin 16 yıl önce Şikayet Et
    İşi bilenden öğrenirsen tehlike yoktur.. Ben yedi yılda 200.000 km lpg li araç kullandım.Birgün segman attırmak için motor pistonlarını açtırdığımda usta bana bu motoru yenimi yaptırdın demişti.Oysaki aracın km.si 350.000 di ve ben yedi yıldır kullanıyordum.Demekki kullanmasını bilirsen sorun yokmuş.Ayrıca yedi yılda yaptığım yakıt tasarrufuda 12.000 ytl idi.Buyrun olaya siz karar verin ))Kalite varsa sorun yok demektir..
    Cevapla
  • murat baytekin 16 yıl önce Şikayet Et
    Güvenlik ellerimizdedir.. Nasılki depremden korunmak için sağlam bina yapmak elimizde ise.Araca takılan lpg sisteminin fiatı vede nerde takıldığı önemlidir.Lpg tankı benzin deposundan çok kalındır.Ayrıca darbe anında motora lpg akışını kesen termostat vardır depo çıkışında oysaki benzinde böye bir tertibat yoktur.Bizdeki bilinç kulaktan dolma hareket ettiği için her denilene inanırız.teknik bilgisi olmayan yada hiç kullanmamış olanlarda usta geçinir ne hikmetse )))
    Cevapla
  • Mustafa OVACIKLI 16 yıl önce Şikayet Et
    LPG. Bugüne kadar LPG kullanan araçlardan kaçının deposu havaya uçtu söylermisiniz?Bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az. Peki benzin deposu patlayan araç gördünüzmü? Ben çok gördüm haberlerde seyrediyorum ist\' de filan yerde aracın lpg den yandığı belirlendi diyorlar araca bakıyorum Doblo 1.9 Dizel bunlar sadece LPG yi karalama kampanyaları inanmayın buna bence LPG benzinden daha güvenlidir.
    Cevapla
  • Ertan YILMAZ 16 yıl önce Şikayet Et
    TAM TERSİ. Başka ülkeler lpg ye teşvik uygularlar bizdede tam tersi olur.Vatandaşın ucuz olduğu için lpg ye yöneldiğini gören siyasiler lpg ye zam yapıyorlar.
    Cevapla