İzmitli Matrix, Cenevre'de görücüye çıktı

2007 Nisan ayından itibaren sadece Türkiye’de üretilip dünya pazarlarına ihraç edilmeye başlanan Hyundai Matrix, yenilenen görünümü ve özellikleriyle Cenevre Otomobil Fuarı’nda dünyaya tanıtıldı.

İzmitli Matrix, Cenevre'de görücüye çıktı
İzmitli Matrix, Cenevre'de görücüye çıktı
GİRİŞ 04.03.2008 21:30 GÜNCELLEME 04.03.2008 21:30
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Bu yıl 78’incisi gerçekleştirilen ve 6-16 Mart tarihleri arasında kapılarını açık tutacak olan Cenevre Otomobil Fuarı’nda, Hyundai’nin yenilikleri sadece Matrix ile sınırlı kalmadı. Hyundai’nin Resmi Sponsor olduğu UEFA EURO 2008 temasıyla hazırlanan stantta ayrıca özel olarak geliştirilen MPV konsepti HED-5 “i-mode”, yenilenen Sonata, Hyundai modelleri üstüne geliştirilen i-blue Eko-Dinamik versiyonları ve Avrupa’da satışa sunulmaya başlanan i10 da yer aldı.

HYUNDAI'NIN CENEVREDE SERGİLENEN OTOMOBİLLERİ

Hyundai’nin tüm dünya için sadece İzmit Fabrikası’nda üretilen MPV-B segmentindeki modeli Matrix, 20 milyon USD tutarında yapılan yatırım ile yenilenerek Cenevre Otomobil Fuarı’nda dünya vitrinine çıktı. Yeni tasarımıyla daha da çekici bir görünüme kavuşan Matrix, Nisan ayından itibaren Türkiye’de satışa sunulacak ve tüm dünyaya yine Hyundai Assan İzmit Fabrikası’ndan ihraç edilecek.

Tasarımı Pininfarina tarafından çizilen ve yıllara meydan okuyan çekici görünümüyle satışlarını sürdüren Matrix, diğer Hyundai modellerine yakınlaştırılan çizgileriyle Hyundai’nin tasarım anlayışını iç ve dış dizaynında sunuyor.

Özellikle genç aileler tarafından tercih edilen Matrix’teki yenilikler ön taraftan başlıyor. Çamurluklara kadar uzanan ve daha da büyütülen ön farlarla birlikte yeni tasarıma kavuşan radyatör ızgarası, ilk bakışta dikkati çeken değişiklikler arasında yer alıyor. Matrix’in öndeki yenilikleri tamponda da devam ediyor. Tasarımı yenilenen ön hava giriş kanalı daha da büyütülürken yanlardaki sis farları da daha belirgin hale getirilerek aracın kendine özgü bir havaya kavuşması sağlandı. Bu değişim, Matrix’in daha sportif hale getirilen ön kaputunda, ön kanatlarında ve yeni tip jant kapaklarında da görülüyor. Arka tarafta ise en önemli değişiklik tamponda yapıldı. Sportif çizgilerle yeniden tasarlanan arka tamponda formu değiştirilen sis farları da dikkat çekiyor.

Matrix’in iç tasarımındaysa yeni gri döşemelere yer verilirken orta konsolda bulunan radyo/CD/MP3 çalar etrafındaki çerçeveler yenilendi. Ancak Matrix ile özdeşleşen ve kullanıcılar tarafından oldukça beğenilen göstergeler, orta konsoldaki bilgi ekranı, klima kontrolleri, dört kapıda elektrikli camlar, yüksek oturma pozisyonu, görüş açılarını artıran geniş camlar ve 40/60 oranında katlanan arka koltuklar gibi özellikler aynen korundu. Sunroof opsiyonel olarak sunulmaya devam ederken Matrix’in 350 litrelik bagaj hacmi, arka koltulklar tam olarak yatırıldığında 1.284 litreye çıkıyor.

Matrix’in motor seçenekleri de 110 PS gücündeki 1.5 litre CRDi-VGT dizel, 103 PS gücündeki 1.6 litre benzinli ve 123 PS’lik 1.8 litre benzinliden oluşuyor. Türkiye pazarında sadece 1.5 dizel ve 1.6 litre benzinli motorlar sunulmaya devam ederken diğer pazarlar için tüm motor seçenekleri İzmit Fabrikası’nda üretilip ihraç ediliyor.

HED-5 “i-mode” Konsepti

Hyundai’nin Cenevre Otomobil Fuarı’ndaki bir diğer yeni aracı ise, firmanın tasarım anlayışını yansıtan, yeni teknolojilerin kullanıldığı çevre dostu özelliklere sahip HED-5 “i-mode” konsept otomobili. 6 kişilik tek hacimli bu konsept araçta yüksek teknoloji ürünü materyaller, dünyada ilk kez kullanılan oturma düzeni ve gelişmiş iletişim sistemleri bulunuyor.

Bayer MaterialScience AG, Keiper ve LG Electronics gibi dünyaca ünlü firmalarla birlikte çalışılarak hazırlanan sistemler sayesinde Hyundai, en son teknolojileri en kısa sürede araçlarında kullanıp tüketicilere sunmayı hedefliyor. Bayer MaterialScience AG ile yapılan işbirliği sayesinde “i-mode”un radikal tasarımındaki yuvarlatılmış içbükey ve dışbükey bölümler çok daha kaliteli ve hızlı bir şekilde hayata geçirilebiliyor. Ayrıca cam ve metal yerine kullanılan farklı materyaller sayesinde hem aracın ağırlığı düşürülüp performansı artırılıyor hem de yakıt tüketimi ve CO2 gazlarının salınımı azaltılıyor. Özel hazırlanan su bazlı boya sayesinde de aracın çevre dostu özelliklere sahip olması ve küçük çiziklerin mucizevi bir şekilde kendi kendine kaybolması sağlanıyor. Bununla birlikte “Bay-Vision” isimli cam sistemi ve Makrolon’dan yapılan Collimator ön far lensleri de dünyada ilk kez i-mode ile birlikte tanıtılıyor.

HED-5 “i-mode”un gelişmiş multimedia ve eğlence sistemleri ise LG Electronics tarafından hazırlandı ve tüm yolcuların internet bağlantısı, müzik, video ve oyunlarla araçta en iyi şekilde vakit geçirmesi sağlandı. Mühendislik firması Keiper ise, i-mode ile birlikte Döner Koltuk isimli projesi sayesinde bir dünya tanıtımı gerçekleştirdi. Bu sistemde, ön koltuklar arkaya doğru dönerek, ikinci ve üçüncü sırada oturan yolcularla yüzyüze görüşme imkanı sunuyor. Ayrıca yeni geliştirilen ve günümüz sistemlerinden farklı olan koltuğa entegre emniyet kemerleri ve ayarlanabilir koltuk başlıkları da i-mode’un öncülüğünü yaptığı teknolojik gelişimler arasında yer alıyor.

Kullanılan yeni teknoloji ürünü materyaller sayesinde HED-5 “i-mode”un tasarımında çok farklı şekil ve çizgilere de rahatlıkla yer verilebiliyor. Özellikle tavanın yapısı sayesinde araçta B ve C sütunları bulunmuyor ve bir “kalkan” gibi görünmesi sağlanıyor. Ön camın şekli de, eski zamanlarda hazırlanmış araçları andırıyor.

i-mode’un kabin içinde de birçok yeni sistem kullanılıyor. Farklı açılarla açılan kapılar sayesinde aracın iç mekanı geniş bir salonu andırıyor. Gelişmiş teknoloji ve lüksün hakim olduğu bej ve kahverengi tonlu kabinde geniş ön konsol, farklı tasarıma sahip konforlu Recaro koltuklar, ipeksi dokunuşa sahip çizilmeyen deri döşeme dikkat çekiyor.

i-mode’da yeni geliştirilen 2.2 litre hacminde “R” kodlu dizel motor bulunuyor. Bu motorda, öncelikle hava, düşük basınçlı bir turbodan geçiriliyor ve yüksek basınçlı ikinci turboya iletiliyor. Böylece motor 215 PS maksimum güce ve 461 Nm gibi inanılmaz bir torka ulaşıyor. Motor hacminde litre başına 95.2 PS güce sahip olan bu motor, gücünü 6 kademeli otomatik şanzımanla yola aktarıyor. Zorlandığında bile düşük yakıt tüketim değerlerine sahip olan bu R serisi motor, zararlı gaz salınımlarını da en aza indiriyor ve gelecekte daha da katı olması beklenen ve henüz yürürlüğe girmemiş egzoz emisyon standartlarını şimdiden karşılıyor. Bu motorun standart versiyonunun 2009, çift kademeli turbo versiyonunun da 2011 yılı itibariyle seri üretim araçlarda kullanılması planlanıyor.

Yenilenen Sonata

78’inci Cenevre Otomobil Fuarı’nda, Hyundai’nin D-Segmenti’nde yer alan başarılı otomobili Sonata da yenilenen görünümü ve özellikleriyle sergilendi. Daha çekici tasarıma, geliştirilen yol tutuşa, gücü artırılan ve tüketimi düşürülen motorlara ve düşürülen gürültü seviyelerine kavuşan Sonata, rakipleri arasında bomba etkisi yaratmaya hazırlanıyor.

Süspansiyon ve direksiyonunda yapılan gelişimler sonucunda daha Avrupalı bir karaktere kavuşan Sonata’nın yenilenen tasarımı, Avrupalı tüketicilerin beklentilerini daha da fazlasıyla karşılıyor. Hyundai tasarımcıları, Sonata’nın göze hitap eden çizgilerini koruyarak özellikle detaylarda değişiklikler yaptılar. Bunun ilk örneği, Hyundai logosunu ön plana çıkaran dört yatay çıtaya sahip krom çerçeveli ön ızgarada ve görünümü yenilenen ön farlarda fark ediliyor. Ayrıca tamponda daha geniş konumlandırılan hava giriş kanalı ve yeni tip sis farları da dikkat çekiyor. Dış görünümdeki yenilikler 16 inçlik alaşım jantlarda, geniş çamurluklarda, gövde rengi kapı kollarında, daha ince yan çıtalarda ve sportifliği yansıtan arka tamponda devam ediyor.

Kabin içindeki değişikliklerse, baştan yaratılmış havasını veriyor. Kullanılan materyallerin kalitesi daha da artırılırken siyah çerçeveli ve beyaz LED ışıklı göstergeler hemen göze çarpıyor. Ayrıca orta konsolda mavi renkli LED ışıklar ve yine LED’den hazırlanan bilgi ekranı, yeniden tasarlanan havalandırma kontrolleri, krom çerçeveli havalandırma ızgaraları, iki kademeli koltuk ısıtma, yeni tip elektrikli cam butonları, farklı konumlandırılan el freni, ahşap çıtalar, 6 CD değiştiricili MP3 çalarlı yeni müzik sistemi dikkat çekiyor.

Hyundai Sonata’da kullanılan başarılı Aktif Geometri Kontrollü Süspansiyon sisteminde amortisörler, yaylar ve viraj denge çubukları geliştirilerek yol tutuş, sürüş ve titreşim-gürültü seviyeleri de iyileştirildi. Direksiyon turu 3.28’den 3.01’e indirilerek daha tepkili ve dinamik hale getirildi ve hidrolik sistemi yenilendi.

Sonata’nın yenilikleri bu kadarla sınırlı kalmadı. 2.0 litre ve 2.4 litre hacimli benzinli motorlara DCVT (Çift Değişken Supap Zamanlaması) ve gelişmiş VIS (Değişken Emme Sistemi) adapte edildi. Böylece 2.0 litrelik benzinli motorun gücü 144 PS’den 164 PS’e çıkarılırken 2.4 litre hacimli motorun gücü de 9 PS artarak 174 PS’e yükseldi. 2.0 CRDi motorun da egzoz gazı ısı transfer oranı geliştirildiği için gücü 150 PS’e çıktı. Bu motorda 4 ileri otomatik şanzıman haricinde 6 ileri manuel şanzıman da alınabiliyor.

i-blue Modelleri

Hyundai, son yıllarda gündemden hiç düşmeyen çevrenin korunması çalışmalarında öncülük etmeye devam ediyor. Hibrid ve hidrojenle çalışan yakıt hücreli araçların gelişiminde dünyada önemli bir görev üstlenen Hyundai, aynı anda mevcut otomobilleri için yeni sistemleri de sürekli olarak geliştirmeyi sürdürüyor.

Cenevre Otomobil Fuarı’nda i-blue isimli teknolojisini yeni bir motor ve CNG (Sıkıştırılmış Doğal Gaz) uygulamasıyla tanıtan Hyundai, bu sayede zararlı sera gazlarını ve CO2 salınımını en aza indiren ve yakıt tüketimini azaltan araçlarının seri üretim versiyonlarını bugünden tanıtmış oluyor. i-blue teknolojisi, şu an i10, i10 CNG, i30 ve yakın zamanda tanıtılacak i20’de kullanılıp hem CO2 gazlarını azaltacak hem de daha düşük yakıt tüketimi sunacak.

i-blue modellerinde motorların yanı sıra araçlarda da gelişimler yapılıyor. Bu pakette motorlarda düşük sürtünmeli yağlar, optimize edilmiş soğutma sistemi, değiştirilmiş yazılım, elektronik kontrol ünitesine bağlı vites değişimi ve Bosch’tan alınan dur-kalk sistemi bulunuyor. Ancak araçlarda düz bir alt kaplama kullanılıyor, yeniden tasarlanan ön ile arka taraf ve çamurluklar aerodinamiyi artırıyor ve optimize edilen ön hava girişi ile arka spoylerler sayesinde sürtünme katsayısı yüzde 10 oranında düşürülüyor. Yeni pakete sahip araçlarda ayrıca süspansiyonlar 15-20 mm kısaltılacak, basınçları artırılmış düşük rezistanslı Michelin lastikleri kullanılacak, 6 ileri manuel şanzımanlara yer verilecek, büyük üç vitesin oranları değitirilecek ve hangi vitesin seçildiği doğrudan gösterge panelinde yer alacak.

i-blue araçları arasında CO2 salınımı düşürülen 90 PS’lik i30 1.6 CRDi-VGT, i10’larda sunulan ve şu an bile oldukça düşük emisyona sahip 1.1 litrelik motorların yerine sadece 95 g/km’lik emisyon değeri elde eden 1.6 litre i-blue U2 motoru ve i10 blue CNG için özel geliştirilen 0,8 litrelik 3 silindirli motor bulunuyor. Bu turbo beslemeli motor 98 PS’lik gücüne rağmen sadece 65 g/km’lik CO2 değeriyle sınıfının en iyi rakamına ulaşıyor.


Diğer modeller

Hyundai standında ayrıca Avrupa’da satışa sunulan i10 modeli de sergilendi. Sadece Hindistan fabrikasında üretilip tüm dünyaya ihraç edilen i10’da, her ikisi de 1.1 litre motor hacmine sahip 66 PS’lik benzinli ve 75 PS’lik dizel motor seçenekleri bulunuyor. i10, Nisan ayından itibaren Türkiye’de de satılmaya başlanacak.

Stantta Hyundai’nin güncel model yelpazesinde yer alan i30, i30 CrossoverWagon, Getz, Santa Fe, Tucson, Grandeur ve Coupe FX modelleri de sergilendi.


YORUMLAR 1
  • esk semih 16 yıl önce Şikayet Et
    . bence eskisinde çok daha güzel olmuş ben çok beğendim doğrusu şuandaki modelin hiç bir çekiciliği yok bence bu çok daha güzel tasarlanmış
    Cevapla