Sabancı'dan Oxfort'lu öğrencilere ders

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, İngiltere'nin en iyi okullarından biri olan Oxford Üniversitesi'nin Avrupa Çalışmaları Merkezi'nde bir konuşma yaptı ve Türkiye'deki gelişmelerle ilgili soruları yanıtladı.

Sabancı'dan Oxfort'lu öğrencilere ders
Sabancı'dan Oxfort'lu öğrencilere ders
GİRİŞ 05.03.2008 08:07 GÜNCELLEME 05.03.2008 08:07

Güler Sabancı, Oxford Üniversitesi Rektörü Lord Christopher Patten'in davetiyle katıldığı panel öncesinde Türk öğrencilerle biraraya geldi. Öğrencilerin eğitimleri ve gelecek planları ile ilgili kısa bir süre sohbet eden Sabancı, daha sonra panele geçti.


Sabancı, dedesi Sakıp Sabancı'nın yaşamını ve felsefesini öğrencilerle paylaşarak, iş yaşamında dedesinden ne kadar etkilendiğini açıkladı. Sabancı, dedesinin mezarında yazan, 'Hilekarlık ahmaklık, gurur eşekliktir', 'Bu topraklardan kazandıklarımızla, bu toprağın insanlarına yardım etmeliyiz' sözlerini tercüme ederek, bunun kendi yaşam felsefesini de şekillendirdiğini ifade etti.


Oxford Üniversitesi Rektörü, aynı zamanda eski Avrupa Komisyon üyesi Lord Patten'in yönettiği ve sorular sorduğu panel, Oxford öğrencilerinin ve Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Yiğit Alpogan ile eşinin de katılımı ile gerçekleşti.


Lord Patten, ilk olarak, Türkiye'nin gündemini son dönemde oldukça meşgul eden başörtüsü sorununu, Sabancı'ya yöneltti. Güler Sabancı, başörtüsü konusunun iki farklı bakış açısı ile değerlendirdiğine işaret ederek, bu sorunun bir yandan oldukça basit, diğer yandan ise oldukça karmaşık bir konu olduğuna dikkat çekti.


Güler Sabancı, bir yandan üniversite öğrencilerinin 18 yaşını geçmiş yetişkinler olarak kendi özgür seçimleri olduğunu ve kendi kararlarını verebileceklerini ifade ederken, öte yandan Türkiye'nin yüzde 30'luk bir bölümünün laik bir ülkede, üniversitelerdeki başörtüsü sorunundan rahatsız olduğunu ve karşı çıktığını vurguladı.


Başarılı işkadını Sabancı, bayan bir doktorun erkek hastaya dokunmak istememesi' gibi bir durum yaşanması halinde neler olacağının da Türkiye'de tartışılmaya başladığını, Türkiye'nin demokratik bir şekilde başörtüsü konusunu tartışarak, ilerleme kaydettiğini sözlerine ekledi.


Avrupa ülkelerinde başörtüsü konusu tartışılırken farklı bir durum söz konusu olduğuna dikkat çeken Sabancı, bu ülkelerde Müslüman toplumun azınlık olduğunu ancak Türkiye'de ise çoğunluğun Müslüman olduğunu söyledi.


Rektör Patten'in, Türkiye'de iş hayatına atılan kadınların az olduğunu söylemesine şaşırdığını ifade eden Sabancı, 30 yıldır çalışma hayatında olduğuna işaret ederek, İngiltere'de ise 80'li yıllara kadar kadınların 'Bankers Club'a dahi giremediklerini, Margaret Thatcher ile kadınların iş yaşamındaki durumlarının biraz gelişme göstermiş olduğunu söyledi.


Bir öğrencinin Atatürk ile ilgili bir sorusu üzerine, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasının ve Türkiye'de modern yaşama geçilmesinin Atatürk'e borçlu olunduğunu dile getirerek, 'Bugün burada İngilizce konuşabiliyorsam ve dünyaya entegre olabiliyorsam, bütün bunlar Atatürk sayesinde oldu. Az önce de söylediğim gibi, Türkiye demokratik ve laik bir Cumhuriyet'tir. Avrupa'ya giden yolda, ülkemde her konusunun tartışılabilmesinden de gurur duyuyorum' dedi.