Gözlük çerçevesi ithaline ek mali yükümlülük

Yerli üretimde ciddi zarar tehdidine neden olan gözlük çerçevelerinin ithalatında “ek mali yükümlülük” tahsil edilecek.

Gözlük çerçevesi ithaline ek mali yükümlülük
Gözlük çerçevesi ithaline ek mali yükümlülük
GİRİŞ 05.03.2008 10:35 GÜNCELLEME 05.03.2008 10:35
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Bakanlar Kurulu’nun “İthalatta korunma önlemi uygulanmasına” ilişkin kararı Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, yerli üretimde ciddi zarar tehdidine neden olan plastik ve diğer maddelerden gözlük çerçevesi ithalatında ek mali yükümlülük tahsil edilmesi kararlaştırıldı. Kararın yayımı tarihinden itibaren ilk bir yılda ithal gözlük çerçevelerinin her bir adedinde 3 dolar, ikinci yıl 2 dolar 85 cent ve üçüncü yıl 2 dolar 70 cent ek mali yükümlülük tahsil edilecek.
Ek mali yükümlülük, gümrük idarelerince, ithalatta alınan gümrük vergileri ve diğer mali yükümlülüklerden ayrı olarak tahsil edilecek ve genel bütçeye gelir kaydedilecek.


Ek mali yükümlülükleri yerine getirmeden ithalat işlemlerini gerçekleştirenler, diğer mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla, Dış Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun çerçevesinde ödenmeyen ek mali yükümlülüğün iki katı para cezasına çarptırılacak.

-129 ÜLKE İÇİN TARİFE KONTENJANI

Bu arada Afganistan, Angola, Aruba, Azerbaycan, Bahreyn, Bangladeş, Belize, B.A.E, Cezayir, Çad, El Salvador, Endonezya, Fas, Haiti, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, Kongo, Malezya, Nikaragua, Özbekistan, Pakistan, Rusya, Suriye, Suudi Arabistan, Türkmenistan, Venezuella, Vietnam, Zambiya’nın da aralarında bulunduğu 129 ülke menşeli ürünler için korunma uygulamasından muaf tutulması amacıyla tarife kontenjanı açıldı.
Tarife kontenjanı miktarı, bu ülkeler menşeli eşyanın tamamı için, birer yıllık her bir dönem için toplam 285 bin adet olarak belirlendi. Ancak ilgili dönemde her bir ülke veya gümrük bölgesi menşeli eşya için tarife kontenjanı 95 adedi geçemeyecek.
Tarife kontenjanı kapsamındaki ithalat ancak Dış Ticaret Müsteşarlığı’nca düzenlenecek ithal lisansı ile yapılabilecek. İthal lisansı gümrük beyannamesinin tescilinde ilgili gümrük idaresince aranacak. Ek maliyükümlülüğün tahsil edildiği ithalatta ise ithal lisansı aranmayacak.


(ANKA)

YORUMLAR 1
  • Alp Tegin 16 yıl önce Şikayet Et
    .... Aynı kaliteyi hatta daha iyisini yerli üreticilerimizden de bekliyoruz.Koruma var diye yan gelip yatmasınlar :)
    Cevapla