CEBİT'te çevreci teknoloji ön planda

Dünyanın en büyük bilgisayar ve iletişim fuarı olarak nitelendirilen ve önceki gün Almanya'nın Hannover kentinde kapılarını açan CEBIT fuarının bu yıl ağırlıklı olarak daha çevreci teknolojilere odaklanıyor.

CEBİT'te çevreci teknoloji ön planda
CEBİT'te çevreci teknoloji ön planda
GİRİŞ 05.03.2008 12:23 GÜNCELLEME 05.03.2008 12:23

77 ülkeden 650'si Çinli 5845 firmanın katıldığı dev fuarda, az elektrik tüketen çevre dostu bilgisayarlar ve diğer iletişim teknolojileri sistemleri dikkat çekiyor.

Alman Stern dergisine göre, küresel internet kullanımı, kişisel bilgisayar ve dev ana bilgisayarlar (serverlar) için 14 elektrik santraline eşdeğer güce gereksinim duyarken, bu havayolu endüstrisinin havaya saldığı karbon miktarıyla aynı derecede çevreyi kirletiyor.

Microsoft CEO'su Steve Ballmer, düzenlediği basın toplantısında, dizüstü ve mobil teknolojiler hariç kişisel bilgisayarlar ile diğer iletişim teknolojilerinin, bugün dünyanın en hızlı şekilde elektrik harcaması artan sistemleri olduğunu belirterek, 'İletişim endüstrisinin elektrik tüketimini azaltma konusunda gerçek bir sorumluluğumuz bulunduğunu düşünüyoruz' dedi.

Cisco Systems yöneticisi Jan Roschek de, bu sektörün dünyanın karbondioksit salımının yüzde 2'sinin sorumlusu olduğunu söyledi.

İnternet dünyasının elektrik tüketimini anlatabilmek için, sanal dünya Second Life web sitesinin bir sanal sakininin yıllık elektrik tüketiminin, bir Brezilyalı ile aynı olduğu örneğini veren sektör uzmanları, Second Life'daki 'avatarları' yaşatabilmek için dev veri merkezlerinin büyük enerji tükettiğini belirtiyor.

Berlin'deki IZT araştırma enstitüsünden Siegfried Behrendt de hesaplamalarına göre, günlük gazetesinin elektronik versiyonunu bilgisayarına indirmenin, çamaşır makinesini çalıştırmak kadar elektrik tükettiğini vurguluyor.

Alman iletişim hizmetleri şirketi Strato da, Google'da bir arama yapmanın enerji tasarruflu bir ampulün bir saatte harcadığı enerji miktarına denk geldiğini belirtiyor.

Kişisel bilgisayarların harcadığı elektrik miktarının dev ana bilgisayarların harcadığının yanında 'devede kulak' kaldığını belirten uzmanlar, AMD işlemci üreticisi tarafından Stanford Üniversitesine ısmarlanan bir araştırmaya göre, dev serverların elektrik tüketimlerinin 2000 ile 2005 arasında ikiye katlandığını kaydediyor.

Dresden Üniversitesinden Gerhard Fettweiss da, bu ritmle 25 yıl sonra, sadece internetin tek başına insanoğlunun bugün tükettiği elektrik miktarı kadarına gereksinim duyacağını belirtiyor.

Cebit fuarında bu yıl özellikle daha az enerji tüketen ana bilgisayarlar ile yüksek veri depolama kapasitesine, hızlı internet bağlantısına sahip mini cihazlar ile insanlarla doğal yoldan iletişim kurabilen bilgisayarlar dikkat çekiyor.


(aa)