Halk tipi ekmeğin gramajı yeniden belirlendi

Fırıncıların halk tipi ekmekte gramajın serbest bırakılması beklentisine karşın, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, halk tipi ekmekte asgari gramajını yeniden belirledi.

Halk tipi ekmeğin gramajı yeniden belirlendi
Halk tipi ekmeğin gramajı yeniden belirlendi
GİRİŞ 05.03.2008 14:49 GÜNCELLEME 05.03.2008 14:49
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Fırıncıların halk tipi ekmekte gramajın serbest bırakılması beklentisine karşın, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, halk tipi ekmekte asgari gramajı 300 gram olarak belirledi.

Bakanlığın ekmek tebliğinde yaptığı değişiklikle, ekmeğin 50 gramdan başlayıp, 50'şer gram artırılarak üretilip piyasaya sunulmasına ilişkin hüküm kaldırıldı. Halk tipi ekmekte asgari 300 gram şartı getirilirken, tüketicinin korunması amacıyla, kepekli, yulaflı, mısırlı gibi ekmek çeşitlerine katılacak tahıllara ilişkin alt ve üst limitler getirildi. Ayrıca, Trabzon/Vakfıkebir ekmeği de ilk kez mevzuata girdi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği'nde yaptığı değişiklik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğde ekmek, "buğday ununa; su, tuz ve maya (Saccharomyces cerevisiae) ilave edilip tekniğine uygun olarak; yoğrulması, şekillendirilmesi, fermantasyona bırakılması ve pişirilmesi ile yapılan ürün" olarak tanımlandı.

Çeşit ekmekler ise buğday unundan veya buğday ununa, tanımında belirtilen miktarlarda diğer tahıl unları ve gerektiğinde çeşni maddeleri ilave edilerek üretilebilecek.

Tam buğday unundan tekniğine uygun olarak üretilen ekmek, tam buğday ekmeği olarak pazarlanacak. Kepekli ekmek üretilirken, buğday ununa en az yüzde 10, en fazla yüzde 30 oranında kepek katılabilecek.

Çavdarlı ekmekteki çavdar unu oranı, yüzde 30'dan az, yüzde 50'den fazla olmayacak. İstendiğinde çavdar kırması veya çavdar ezmesi ilave edilebilecek.

Yulaflı ekmeğe en az yüzde 15 oranında yulaf unu veya yulaf ezmesi veya yulaf kepeği veya yulaf kırığı veya bunların karışımı katılacak.

Mısırlı ekmekteki mısır unu oranı, yüzde 20'den az, yüzde 50'den fazla olmayacak, istendiğinde mısır irmiği ilave edilebilecek.

Buğday ununa her birinden en az yüzde 5 oranında olmak üzere; mısır, arpa, yulaf, çavdar, pirinç, triticale unları, kırmaları veya ezmelerinden en az üçü ilave edilerek karışık tahıllı ekmek üretilebilecek.

-VAKFIKEBİR/TRABZON EKMEĞİ EN AZ 2 KG OLACAK-

Vakfıkebir/Trabzon ekmeği de tebliğle ilk kez mevzuata girdi. Buna göre Vakfıkebir/Trabzon ekmeği, "normal mayalı hamurun bekletilmesiyle asitliği yükselen ekşimiş hamurun, 4-8 saatlik fermantasyon süresi ile kabartılarak, 180-200 derecede pişirilmesi sonucu elde edilen en az 2 kg ağırlığındaki ekmek" olarak tanımlandı.

Bir veya birden fazla tahıl unu, tahıl ezmesi, tahıl kırması, tahıl irmiği, buğday, arpadan elde edilen malt unu, soya unu, bitkisel yağ, süt ve süt türevleri, bitkisel lif veya diğer çeşni maddelerinden bir veya birkaçının ilave edilmesi ile üretilen ekmekler ise "diğer ekmek çeşitleri" olarak adlandırıldı.

Kepekli ekmek üretiminde, gıda amaçlı kullanılan buğday ve yulaf kepeği, çeşni maddesi olarak da sert kabuklu meyveler, kurutulmuş meyveler, yağlı tohumlar, bal, pekmez, tahin, çikolata gibi yenilebilir ürünler kullanılabilecek. Ekmek üretiminde kullanılan su da "İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik'e uygun olacak.

Ekmek imalatında kullanılmasına izin verilen maddeler dışındaki ekmekte gözle görülebilen hiç bir yabancı madde olmayacak.

Ekmek çeşitlerinin etiketlerinde, tanımlarda ifade edilen isimler ve un çeşitlerinin yüzde oranları belirtilecek. Diğer ekmek çeşitlerinin etiketlerinde ise ekmeğe özelliğini veren bileşen, ekmeğin adı ile birlikte belirtilecek ve yüzde oranı verilecek.

Ekmeğe, herhangi bir katkı maddesi katılmaz ise etiket üzerinde ekmek adı ile birlikte "katkısız" ifadesi kullanılacak.

Ekmek, en az 300 gram ağırlıktan başlayarak 50’şer gram artırılmak suretiyle piyasaya sunulacak. Ekmek çeşitleri ise muhtelif ağırlıklarda üretilebilecek.

Ekmekler, "Türk Gıda Kodeksi Renklendiriciler ve Tatlandırıcılar Dışındaki Gıda Katkı Maddeleri Tebliği"nde yer alan hükümlere uygun olacak.

Tebliğ ile ekmek ve ekmek çeşitlerinin kimyasal özellikleri yeniden belirlenirken, halk tipi ekmekteki rutubet oranı yüzde 37'den, mısırlık ekmekteki rutubet oranı da yüzde 40, tam buğday ekmeğindeki rutubet oranı yüzde 42'den, çavdar, yulaf ve kepekli ekmekteki rutubet oranı da 43'den fazla olmayacak.

-FIRINLARI 3 AY UYUM SÜRESİ-

Tebliğ ile halen faaliyet gösteren ve tebliğ kapsamında ürünleri üreten ve satan iş yerlerine 3 ay uyum süresi verildi. Bu süre içerisinde gerekli düzenlemeleri yapmayan iş yerleri ve satış yerlerinin faaliyetine izin verilmeyecek ve "Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun" hükümlerine göre yasal işlem yapılacak.

Halk tipi ekmekte asgari gramajın belirlenmesi, tüketicinin korunması açısından büyük önem taşıyor. Tüketici, gramajına bakarak fiyat karşılaştırması yapabilecek. Asgari gramajın, kaliteli ve ekonomik ekmek üretimi açısından da önem taşıdığı belirtiliyor.

YORUMLAR 1
  • huseyin ozturk 16 yıl önce Şikayet Et
    Dar gelirliyi koruyun lütfen !. Ekmek bir yılda %100 zamlandı,fırıncıların insafına dar gelirliyi terk ederseniz iktidar sahipleri bunun faturasını pahalı ödeyeceğinizi bilin.Halk ekmek fabrikalarınımı çoğaltırsınız ne yaparsınız bilmem ama 350gr ekmek 90krş bir simit 75 krş olacak şey değil.Ayrıca mahalle sütçüleri ortadan kaldırıldı marketlerde süt fiyatları aldı başını gidiyor haberiniz olsun.
    Cevapla