Ünlü işadamları nasıl komünist oldu

İlginç haber pazar günü Taraf'ın birinci sayfasında 'patronlar kızarıyor' başlığı ile yer aldı. Habere göre İshak Alaton, Ayhan Şahenk ve Hamdi Akın komünist olmuştu!

Ünlü işadamları nasıl komünist oldu
Ünlü işadamları nasıl komünist oldu
GİRİŞ 06.05.2008 09:12 GÜNCELLEME 06.05.2008 09:12
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Eyüp Can'ın köşe yazısı


İlk işaret fişeği 18 Nisan'da İshak Alaton'dan geldi.


Devamını hafta sonu katıldıkları 'MBA Forum 2008' toplantısında Ferit Şahenk ve Hamdi Akın getirdi.

İshak Bey, GE'nin efsanevi CEO'su Jack Welch'e İşTcell Liderler Konferansı'nda şöyle bir soru sordu: 'Aşırı derecede artan enerji ve gıda fiyatları binlerce insanın açlık ve yoksulluk çekmesine, hatta ölümüne yol açıyor. Serbest piyasa ekonomisi artık işlevini yerine getiremiyor mu? Adam Smith öldü sanırım. Çözüm için insanlığın Karl Marx'ı yeniden keşfetmesi mi gerekiyor?'

Salonda çok büyük bir alkış koptu.


Fakat Welch hem soruyu hem de alkışı tam olarak anlayamadığı-belki de Amerika standartlarında fazla ideolojik bulduğu-için 'saçma' diyerek kestirip attı.


Oysa ne kadar saçma bulursak bulalım, kapitalizmin muhteşem buluşu olarak sunulan türev piyasaların serbest piyasa ekonomisini işlemez hale getirdiği, İngiltere ve Amerika gibi en piyasacı Merkez Bankaları'nın batık bankalara hazine bonosu ve tahvil pompaladığı şu günlerde, Greenspan'in tanımlamasıyla 'Türbülans Çağı'nda, Alaton'un sorusu cevabımız ne olursa olsun tartışmayı fazlasıyla hak ediyor.


Bu yüzden olsa gerek Ferit Şahenk hafta sonu katıldığı bir toplantıda benim 'mahcup kapitalistler' diye tanımladığım bir tonda, önce Doğuş Grubu'nun 2001 krizinden bu yana yaşadığı muhteşem dönüşümü anlatıp sonra da, 'insanların mutlu olmasını, refah seviyelerinin artmasını istiyorum. Biraz kapitalist olmamıza rağmen böyle bir sosyal demokrat tarafımız da var' deme ihtiyacı hissetmiş.


Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ise o her zaman ki esprili üslubuyla meseleyi bir adım daha öteye götürmüş; 'kapitalizmin son aşamasını komünizm olarak görüyorum.'


Ertesi gün kendisini sol üzerinden tarif eden Taraf'ın espri seviyesi düşük sürmanşeti şu: 'patronlar kızarıyor.'


Oysa Alaton, Şahenk ve Akın'ı bir araya getiren haberin iç sayfa başlığı daha zekice 'iş dünyasında rüzgar soldan esiyor.'



Peki gerçekten öyle mi?


Türk burjuvazisi sola mı meylediyor?

Şahenk ve Akın'samimi ve esprili konuşmalarından böyle bir sonuç çıkartmak hadi irrasyonel demeyeyim ama en hafif tabirle gerçeküstü yaklaşım olur.


Şahenk'in konuşması üniversitelerde '2. nesil kapitalist nasıl olmalı?' sorusunun cevabı olarak ders niteliğinde okutulabilir.


Akın'ın 'son aşama komünizm' esprisine gelince kastının halka arzlar yoluyla sermayenin tabana yayılması olduğunu kendi söylüyor.


Anlayacağınız ikisi de dibine kadar kapitalist.


Hem de Türkiye'de son yıllarda yetişmiş girişimci ruha sahip çok iyi iki kapitalist.


Fakat her kapitalist gibi onlar da biraz mahcup.


Ne de olsa 'parayı elinin kiri' olarak gören, para kazanmanın hala ayıp sayıldığı bir toplumda yaşıyorlar.


Alarko Holding'in patronu İshak Alaton'a gelince onun durumu biraz farklı.


O hala yarım asır önce kaynak işçisi olarak gittiği İsveç'teki idealleriyle yaşıyor.


O kadar ki 'CHP'ye rağmen sosyal demokrasi idealinden' hiç vazgeçmedi.


Marks'ı bir ideolog değil bir düşünür olarak kendisine rehber ediniyor.
Ben hayatım boyunca solcu olmadım.


Muhafazakar bir çevrede yetişmeme rağmen dedemin İnönü-Ecevit, babamın Özal hayranlığından olsa gerek kendimi sağa da yakın hissetmedim.


Allah'tan her hangi bir ideolojiyi üzerime deli gömleği gibi geçirmemem gerektiğini erken yaşta anladım. Kategorik yaklaşımlardan ziyade analitik düşünceye daldım.


Bunda İshak Bey'le yaptığım felsefi sohbetlerin etkisi çok büyük.


Fakat bugün sevgili Alaton'a bir itirazım var.


Hayır İshak Bey, Adam Smith ölmedi. Tıpkı Marx gibi onun da yeniden keşfedilmeye ihtiyacı var.


Evet haklısınız, 'servet dağılımının çok hızlı ve haksız bir biçimde yer değiştirdiği haksız bir dünya ile karşı karşıyayız. Dünyanın bir kısmı şımarıklaşırken diğer kısmı fakirleşiyor.' Fakat çözüm Marx'dan ziyade Smith'de.


Çünkü Marksist teori sosyal demokrasinin gelişmesine yaptığı katkılara rağmen hala büyük ölçüde korumacı, anti-piyasacı ve küreselleşme karşıtı.


Oysa Smith'in talebeleri sürdürülebilir-karlı modellerle kapitalizmi yeni bir aşamaya taşımanın yollarını arıyorlar.


Uzun zamandır ertelediğimiz sohbette ayrıntılı konuşuruz ama inanın kapitalizmin kendi çözümünü kendi içinden çıkarma yeteneği, sermaye-ticaret-kar karşıtı alternatif çözümlerden daha gerçekçi.


Şu sıralar C.K Prahalad'ın İnovasyon Çağı kitabıyla birlikte başlayan tartışmayı izliyorum. Aslında Prahalad 2004 yılında çıkan 'The Fortune at the Bottom of the Pyramid' kitabının devamını yazmış. Bill Gates'e 'yaratıcı kapitalizm' ilhamını veren çalışmasında özetle şunu diyor:
'Büyük şirketler için asıl servet piramidin alt kısmında. Yani günde 2 doların altında gelirle yaşayan 4 milyarlık nüfusta. Bütün mesele bu geniş kitleye uygun yenilikçi iş modellerini nasıl geliştireceğiz?'


Nasıl mı? Onu da yüz yüze konuşalım.


eyupcan@referansgazetesi.com


(Referans)

YORUMLAR 4
  • DeeP DeBRiS 15 yıl önce Şikayet Et
    DİKKAT!!! adamlar itiraf etti herşeyii . Bir TİMSAH düşünün gövdesi SİYONİZM Alt VE Üst Çeneleri KAPİTALİZM ve KOMÜNZİM (timsahın iki çeneside her türülü hareket eder başka hiçbir yaratıkta yoktur bu) VE BU 2 ÇENENİN arasındanki meze de biz insanlaR, Yahudilikte yayılmacılık yoktur ÇÜNKÜ O DİN SADECE İSRAİL OĞULLARINA AİTTİR onların düşmanları ise diğer din ve ırktırlar NASIL TÜRKLER İSLAMLA TÜRKLÜĞÜNÜ BULMUŞSA ONLARDA diğer dinleri yok ederek insanları İNANÇSIZ SONRADA KOCAMAN BOŞLUK HALİNE GETİRMEK İSTİYORLR, Vadedilen leri almaları buna bağlı
    Cevapla
  • yıldırım 15 yıl önce Şikayet Et
    Garabete bakın. Bir çoğu burunlarının ucunu bile görmekden uzak adamların 150 yıl evvelki ekonomik ve sosyal politikalarını değişmez kanun gibi algılayan otoritelere ne demek gerek bilmem ki. O zamanlarda ekonominin büyük ağırlığı beden gücüne dayanıyor ve yine tarim çok büyük ekonomik değer taşıyordu. Be akıllılar Marx ı ve daha bilmemkimleri tartışacağınıza aklınız yokmu yeni sistem geliştirin dünya ekonomisi tekdüze olmak zorundamıdır. Ne yani şimdi biz o MArx denen adamın zeka düzeyine ulaşamadık mı daha.
    Cevapla
  • atabey paşa 16 yıl önce Şikayet Et
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^. Bu,dünyadaki kapitalizmin ve kominizmin Türkiyeye tersden iz düşümü. Dünya konjoktöründe zenginler hep kapitalist ve sağ iklimde beslenirken bizde solcu olunmuştur. Bu,ya solculuğun sakatlığından veya tersinden okunmasından,veyahut birileri bizim zenginlerimize bu donu uygun görmesinden. Bence Türkiye zenginlerine verilen bu rölün sebebi... İnancın sağcılıkla tanımlanıyor olması, yada birileri;zenginsen inancın olmamalı çünkü;inanç avam yaşam şeklidir,kendini onlardan sıyırmalısın diye fısıldamış.
    Cevapla
  • Cenap Köse 16 yıl önce Şikayet Et
    KOMUNIZM TEORIK OLARAK ÇÖKTÜ. Karl Mark\'ın dediği gibi \"Evrim Teorisi Komünizmin temelidir\". Evrim teorisinin bir teori bile olmakdan çıktığı şu günlerde Komünizmin teoride olduğu gibi pratikdede gerçekleşemeyeceği ortada. Evrimin var olduğunu söylemek, dünyanın bir öküzün boynuzları üzerinde olduğunu söylemek kadar dogmatik ve hurafe bir inanca sahip olmak demekdir. Bilimsel temeli çökmüş bir inancın başarıya ulaşması mümkün değildir. Gerçek olan ise Yeri, göğü ve ikisi arasındaki herşeyi yaratan Allah\'dır.
    Cevapla