Türkiye'deki en şeffaf banka

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin araştırmasında Akbank, Türkiyenin en şeffaf bankası olarak gösterildi.

Türkiye'deki en şeffaf banka
Türkiye'deki en şeffaf banka
GİRİŞ 17.06.2005 16:11 GÜNCELLEME 17.06.2005 16:11

Akbank, kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poors’un 52 Türk şirketiyle, sahiplik yapısı ve yatırımcı ilişkileri, finansal şeffaflık ve bilgi açıklığı ile yönetim yapısı ve süreçler başlıklı üç kategoride yaptığı şeffaflık ve kamuya açıklama standartları araştırmasında, ilk beş içinde yer alan tek banka oldu.Standart and Poors ve Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu’nun ortaklaşa gerçekleştirdiği araştırmanın raporunda, Akbank finansal şeffaflık ve bilgi açıklığı alanında Türkiye’nin en başarılı bankası olarak gösterildi. Akbank’ın bu başarısında finansal raporlama politikaları ve bu alandaki şeffaflığı özellikle etkili oldu.

Akbank’ın en şeffaf banka olarak belirlendiği araştırmada Anadolu Efes, Doğan Yayın Holding, Koç Holding ve Turkcell ilk beş içinde yer alan diğer şirketler oldular.

Araştırmanın sonuçlarını açıklayan raporda; Standard & Poors tarafından son birkaç yılda, IMF’nin ve potansiyel Avrupa Birliği üyeliğinin de etkisiyle, Türkiye’de kurumların kalitesini geliştirmede ve yatırım ortamının iyileştirilmesinde kayda değer adımların atıldığı belirtildi.

Standard & Poors’un yaptığı Şeffaflık ve Kamuya açıklama standartları araştırmasına dahil edilen 52 Türk şirketinden 44’ü S&P/IFC Global Endeksi’ne dahil firmalar arasında yer alırken geriye kalan 8 şirket ise, piyasa kapitalizasyonu ve likiditesine göre İMKB’nin ilk 60 listesinden seçilen şirketlerden oluştu. Şirketlere, üçü ana ketegori olmak üzere 106 alt kategoride 10 üzerinden puanlama yapıldı.