Ergün'ün 'büyüme' endişesi yok

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜİK'in açıkladığı 2. çeyrek büyüme rakamlarını değerlendirdi. Ergün büyümeyle ilgili ekstra tedbire ihtiyaç olmadığını öne sürdü...

Ergün'ün 'büyüme' endişesi yok
Ergün'ün 'büyüme' endişesi yok
GİRİŞ 10.09.2012 13:16 GÜNCELLEME 10.09.2012 13:16

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, büyüme rakamlarının, yılın üçüncü çeyreğinde biraz daha toparlanacağını belirterek, ''Dördüncü çeyrekte ise biraz daha hızlı bir büyüme rakamıyla karşı karşıya kalacağımızı tahmin ediyorum ve yüzde 4'lük yıllık büyüme hedefi bu şekilde teyit edilmiş olacak'' dedi.

NTV'de katıldığı programda soruları yanıtlayan Ergün, TÜİK'in açıkladığı 2. çeyrek büyüme rakamlarını değerlendirdi.

Genel beklentinin yüzde 3'ün üzerinde olduğunu ancak sonuçlara göre Türkiye'nin, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2,9 büyüdüğünü belirten Ergün, buna karşın, yılın bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Bakan Ergün, Orta Vadeli Program'da (OVP) yüzde 4'lük bir büyümenin öngörüldüğünü, özellikle üçüncü ve dördüncü çeyrek büyümelerinin bu hedefi yakalayacak bir performansa sahip olacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Şu anda ilk 6 aylık ortalama yüzde 3,1. Üçüncü çeyrekte bu biraz daha toparlanacak. Dördüncü çeyrekte ise biraz daha hızlı bir büyüme rakamıyla karşı karşıya kalacağımızı tahmin ediyorum ve yüzde 4'lük yıllık büyüme hedefi bu şekilde teyit edilmiş olacak. Türkiye'deki bu büyüme rakamlarını çevremizle birlikte değerlendirdiğimiz zaman, mesela Avrupa Birliği (AB) ortalamasına baktığımız zaman, Avro Bölgesi'nde ne var? Yüzde yarımlık bir küçülme var toplamda. OECD ortalamasına baktığımızda ise yüzde 1,6'lık bir büyüme. Yani, Türkiye'nin büyümesi OECD ile, AB ortalamasıyla birlikte düşünüldüğünde, bölgesindeki en hızlı büyüme rakamını gösteriyor.''

''Büyüme tahmininde revizyon gerekliliği yok''

Büyüme tahminlerinde revizyon gerekliliğinin olup olmadığı yönündeki bir soru üzerine de Ergün, bu konuda bir revizyon gerekliliğinin olmadığını söyledi.

Türkiye'nin büyümesini etkileyen unsurlara bakıldığında, bu dönemde ağırlıklı olarak ihracatın büyümeye katkısının görüldüğünü vurgulayan Ergün, şöyle konuştu:

''Türkiye'nin büyümesine ihracatın bu dönemde olumlu katkı yaptığını görüyoruz. Bunu tabii ithalattaki azalmayla birlikte değerlendirmemiz lazım. Çünkü, cari açık önemli bir konu olarak ele alındığı için cari açığı önleyici bazı tedbirler de getirilmişti. İşte bu nedenle de ithalatta bir azalma görüyoruz. İhracattaki artış ve ithalattaki azalma birlikte düşünüldüğü zaman, dış ticaretin büyümeye katkısının net olduğunu görüyoruz. Bazı ekonomik büyüklüklerde makro rakamlarda değişiklikler elbette olabilir, yani revizyon gerekirse yaparız ama bugün itibariyle revizyon gerektirecek bir konu yoktur. Büyüme rakamlarını olumsuz etkileyecek başka bir rakamın ortaya çıkacağını şimdiden öngörmüyoruz.''

KAYNAK: AA