Son dakika haberi: Emekli aylığı için işten ayrılmaya son

Anayasa Mahkemesi'nden emekli olacaklar için önemli bir karar çıktı. Emeklilik başvurusu yapabilmek için aranan işten ayrılma şartı kaldırıldı.

Son dakika haberi: Emekli aylığı için işten ayrılmaya son
Son dakika haberi: Emekli aylığı için işten ayrılmaya son
GİRİŞ 03.03.2021 16:13 GÜNCELLEME 03.03.2021 16:13
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

AYM'den milyonları ilgilendiren son dakika kararı geldi. Anayasa Mahkemesi, hizmet akdine bağlı olarak çalışan sigortalının, Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK) yaşlılık aylığı talebinde bulunabilmesi için çalıştığı işten ayrılması şartını öngören kuralı anayasaya aykırı buldu.

Bugünkü Resmi Gazete'de yer alan karara göre, başvurucu, hizmet akdine bağlı olarak çalışan sigortalının yaşlılık aylığı talebinde bulunabilmesi için çalıştığı işten ayrılması şartını öngören kuralın, çalışma hak ve özgürlüğünü ihlal ettiği gerekçesiyle anayasaya aykırı olduğunu ileri sürdü.

Son dakika: Enflasyon rakamları açıklandı

Kredi kartlarını yok edecek milyar dolarlık plan adım adım işliyor

Başvuruyu değerlendiren yüksek mahkeme, kuralda, hizmet akdine bağlı çalışan sigortalıya yaşlılık aylığı bağlanması için SGK'ye yazılı başvurudan önce çalışılan işten ayrılma koşulunun öngörüldüğünü, böylece sigortalılık statüsünde meydana gelen değişikliğin iş yeri ile SGK kayıtlarına sağlıklı olarak işlenmesi ve sosyal güvenlik sisteminin düzenli bir şekilde işleyişinin sağlanmasının amaçlandığını belirtti.

Sigortalının çalıştığı işten ayrılmadan da pasif sigortalı statüsüne geçirilerek prim ödemelerini buna göre düzenlenmesinin sosyal güvenlik sisteminin düzenli işleyişi üzerinde olumsuz bir etki oluşturmayacağını bildiren Anayasa Mahkemesi, kararında şu ifadelere yer verdi:
"Yaşlılık aylığı tahsis talebinde bulunan sigortalının ya da SGK'nin, tahsis talebinde bulunulduğunu işverene bildirmesi ve SGK ile işveren kayıtlarının buna göre düzenlenmesi mümkündür.

Öte yandan 506 sayılı Kanun'un mülga 31. maddesi ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 42. maddesinde yaşlılık aylığı bağlanacak sigortalıların tahsis taleplerine SGK tarafından gerekli belgelerin ve incelemelerin tamamlandığı tarihten itibaren en geç üç ay içinde yazılı olarak cevap verilmesi öngörülmüştür.

İtiraz konusu kural uyarınca sigortalının yaşlılık aylığı talebinde bulunabilmesi için işten ayrılması gerektiği gözetildiğinde kural, sigortalının söz konusu üç aylık dönemi herhangi bir gelir elde etmeksizin geçirmek zorunda kalmasına neden olmaktadır. Her ne kadar daha sonra aylık bağlandığında sigortalıya aylık bağlanmayan dönemlerin ödemesi yapılabilmekte ise de bu durum sigortalının aylar boyunca hiçbir gelir elde edememesinin neden olduğu mağduriyetleri tümüyle ortadan kaldırmamaktadır. Dolayısıyla kural orantılı değildir."

Anayasa Mahkemesi, bu gerekçelerle hizmet akdine bağlı olarak çalışan sigortalının, SGK'den yaşlılık aylığı talebinde bulunabilmesi için çalıştığı işten ayrılması şartını öngören kuralın anayasaya aykırı olduğuna ve iptaline karar verdi.

YORUMLAR 25
  • memduh 3 yıl önce Şikayet Et
    aym artık gençlere iş bulur .öyleya hem emekli ol hemde işe devam . gençler işsiz güçsüz beklesin. nerdeyse her evde 1-2 tane üniversite mezunu 30 yaşını geçmiş birçok işsiz genç insan var .
    Cevapla
  • Yasar 3 yıl önce Şikayet Et
    Peki sgk hesabı nasıl yapacak dilekçeden sonrada (üstelik aydan sonraki ayda pirimler ödeniyor) pirim ödemeleri devam edecek
    Cevapla
  • osman ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşim bağkur lu bir kişi SSK lı olunca emekli sistemi değişiyor sizce mantıklı bir açıklaması varmı bunun bağkurluysan 57 yaşında diyor SSK lı isen 53 yaşında emeklisiniz diyor bende diyorum ki bir şahıs ne zaman sgk lı olmuşsa olmuş emekli olacağı tarihin bu kadar değişmesi akıl alır gibi değil bu duruma mantıklı bir gerekçe söyleyin de bilelim haksızlıklar ancak Adalet ile olur partimizin adı Adalet kalkınma partisi uygulama Adaletsiz bu tezatı düzeltin ya partinin adı değişsin ya da yasa değişsin
    Cevapla
  • Yavuz 3 yıl önce Şikayet Et
    Anayasa mahkemesi defalarca gelen 2000 sonrası emeklileri için gelen intibak başvurularını meclise attığı gibi bunu da atsa ya...Sayın ilgililer 2000 sonrası İntibak unutuldu zannetmeyin.
    Cevapla
  • Poyraz 3 yıl önce Şikayet Et
    Aynen doğru diyosunda yazdıklarını unursamazlar.çünki işlerine gelmez.
    Cevapla
  • Byd 3 yıl önce Şikayet Et
    Karar isabetli olmuş
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle