ABD'nin korktuğu başına geldi! Çin önce davrandı doları tahtından edecek

Çin’in dijital para birimi doların hakimiyeti için tehdit oluşturuyor. Pekin’in çalışmaları ABD para birimi karşısında en büyük rakip olmasını sağlayabilir

ABD'nin korktuğu başına geldi! Çin önce davrandı doları tahtından edecek
ABD'nin korktuğu başına geldi! Çin önce davrandı doları tahtından edecek
GİRİŞ 15.04.2021 10:01 GÜNCELLEME 15.04.2021 11:16
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Dijital para birimleri arasında Çin’in geliştirmekte olduğu merkez bankası kontrolündeki dijital yuan özel bir önem taşıyor. Templeton Global Macro’nun Baş Yatırım Sorumlusu Michael Hasenstab, Financial Times’taki yazısında dijital yuanın çıkışıyla birlikte yuanın rezerv para birimi haline gelebileceğini belirtiyor.

Fenerbahçe dijital para çıkarıyor: FenerCoin

Avrupalılar dijital euronun güvenli ve ucuz olmasını istiyor

Dünyanın konuştuğu NFT çılgınlığı Türkiye'de de yayılıyor! Satışlar patladı


İşte Hasenstab’ın tarafından derlenen o yazısı:

Piyasalar kripto para birimlerindeki ateşinin etkisi altına girdi. Kripto para teknolojisinin ortaya çıkmasıyla ilgili tartışmalar sürerken Bitcoin fiyatı yeni rekorlara ulaştı.

Ancak tüm bunlar gelişmekte olan büyük bir trend için bir gösterge olabilir: Yuanın hızla dijitalleşmesi.

Bu değişim, diğer makroekonomik ve siyasi faktörlerle birleştiğinde, dünyanın önde gelen rezerv para birimi olarak doların hakimiyetinin düşüşünü hızlandıran kilit rolü oynayabilir. Ayrıca, yuanın ABD para birimine ana rakip olarak kabul edilmesini de hızlandırabilir.

Dünyanın dört bir yanındaki merkez bankaları son yıllarda dijital para birimi teknolojisi kavramıyla boğuşuyor. Ancak çok az ülke, bir merkez bankası dijital para birimi (CDBC) geliştirme yaklaşımında Çin kadar agresif olabildi.

Böyle bir para birimi merkezi bir hükümet otoritesi tarafından denetlenecek ve Bitcoin veya Ethereum gibi merkezi olmayan popüler kripto para birimlerinde uygulanan blockchain yöntemindeki temel anonimlik unsurunu ortadan kaldıracaktır. Bu yeni dijital varlıkların devlet gözetiminde olmasının teorik faydaları oldukça fazla.

CBDC'ler dolandırıcılıkların veya suçun önlenmesi konusunda daha fazla imkana izin veriyor. Bu dijital para birimleriyle anlık uluslararası işlemlere olanak tanınıyor, işlem maliyetlerini azalıyor, daha fazla finansal kapsayıcılığa imkan sağlıyor ve vatandaşlara doğrudan mali teşvik sağlanmasına yardımcı olma imkanı taşıyor.

Çin açısından sınırları içinde ve ötesinde bir CBDC'nin benimsenmesi, finansal sisteminin dolara olan güvenini azaltmasına ve yabancı finans kurumlarının ve düzenleyici kurumların rolünü ve gözetimini sınırlamasına izin verecektir. Birçok ülke CBDC'lerin gelecekteki potansiyel uygulamasını tartışmaya başlarken, Çin geliştirme konusunda ise öne geçmiş durumda.

Nisan 2020'de Pekin yönetimi, dört şehirde dijital para birimi için pilot uygulamaları gerçekleştirdi ve ticari bankaların hesap bakiyesi kontrolleri ve ödemeler arasında nakit ve dijital para dönüşümünü sağlayan dahili testler yapmasına izin verdi. Pilot uygulama Ağustos ayında 28 büyük şehre yayıldı. Çin, dijital para birimini bu yıl Pekin ve Şanghay da dahil olmak üzere daha fazla sayıda büyük şehirlerde test etmeyi planlıyor.

Bu öncü yaklaşım, yuanın dünya sahnesinde yükselmesinde hızlandırıcı bir etki yaratacaktır. Çin dışındaki bazı kullanıcılarda, özellikle ABD'de, Çin tarafından kontrol edilen bir dijital para birimini kullanılması isteksiz olunabilir. Bununla birlikte, Asya, Latin Amerika ve Afrika'nın bazı bölgelerinde erken benimsenmenin önemli ölçüde daha hızlı ilerlemeyi sağlaması muhtemeldir.

Küresel rezerv para birimlerinin tarihsel olarak göreceli önemi Makro Ekonomist Barry Eichengreen tarafından açıklanmaktadır. Para birimleri iki koşulu karşıladıklarında rezerv varlıklar olarak daha fazla ödüllendirilir: birincisi, istikrarlı, likit ve uluslararası işlemlerde yaygın olarak kullanıldığında ve ikincisi, diğer devletlerle önemli güvenlik bağlantılarına sahip bir ülke tarafından desteklendiklerinde.

Çin'in göreceli olarak siyasi istikrarını korumasıyla birlikte son yıllardaki gelişimi, ülkeyi bu kriterleri karşılayabilecek bir yola net bir biçimde sokuyor. Ülke 2019'da küresel üretimin yüzde 16'sını oluşturmasına karşın, yuan geçen yılın ikinci çeyreği itibarıyla küresel rezervlerin yüzde 2'sinin biraz üzerinde fiyatlandı.

Yabancıların sahip olması için yuan cinsinden varlıkların olmaması, rezerv para birimi olarak yükselişini engelledi. Ancak şimdilerde yuan, Çinli yetkililerin 15 trilyon dolarlık iç tahvil piyasalarını yabancı katılımcılara açmasıyla desteklenecek. Bu tahvillere olan yüksek talep, getirileri aşağı çekerek borçlanma maliyetlerini düşürecektir.

Daha da önemlisi, Çin, uluslararası finansal işlemleri ve kendi dijital varlıklarını çözüme kavuşturmak ve dünyanın dijital para birimlerinin kullanım talebini karşılamak için ilk hamle avantajını yakalarsa, CBDC'sinin cazibesi keskin bir şekilde artabilir.

Çin, yuan ticaretini faturalandırma konusunda da büyük adımlar attı. Yuan tutmanın güvenlik ve jeopolitik mantığı, Çin'in gelişmekte olan ülkelerde uyguladığı proje finansmanlarıyla daha da güçlendi.

Yuanın küresel rezerv para birimi olarak daha fazla kabul edilmesi için Kovid-19 da bir katalizör olabilir. Pandeminin ekonomik etkileri halihazırda büyük mali açıklarla balon piyasası oluşturmuş durumda ve ABD'de daha da uzlaşmacı para politikası devam ettiriliyor.

Kısa vadeli faiz oranlarının sıfıra demirlediği süreçte aşıların yayılmasıyla birlikte yaklaşan devasa mali büyüme tarihsel olarak benzersiz bu kombinasyon oluşturuyor. Halihazırda büyük bir cari açığı olan ABD bu açığı genişleterek doların değeri üzerinde daha fazla baskı oluşturacaktır.

Yuanın dijitalleşmesi bu ekonomik ve jeopolitik faktörlere katkıda bulunacak; uluslararası ekonomi üzerinde dayanıklı, dönüştürücü bir etki yaratacaktır.

KAYNAK: FİNANS GÜNDEM
YORUMLAR 24
  • Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Biz kendi işimize bakıp güclenelim.Bati zaten bu kafayla giderse kaybeder.
    Cevapla
  • Uluhakan 3 yıl önce Şikayet Et
    dolar bittiği gün dünyanın kurtuluşu
    Cevapla
  • Türk Vatandaşı 3 yıl önce Şikayet Et
    Acaba reis avrupa ve amerika sömürgecilerine yuan 'a geçeriz canınıza okuruz diye hatırlatmada bulundu mu?
    Cevapla
  • abdullah 3 yıl önce Şikayet Et
    yani dolar batsın diye çinmi yükselsin çin hiç bir dini kabul etmeyen ve insan eti yiyen zalim bir millet , abd çin arasında tercih yapmam lakin abd en azından ehli kitaptır.. ve semavi dinlere tabidir.. şu istikbal inkılabı içinde en gür seda islamın olcaktır..
    Cevapla
  • Abdullah 3 yıl önce Şikayet Et
    Çinin neyini savunuyorsunuz bunlar insanliktan çikmiş birmillet soylari kurusun musluman lara yaptiklari katliamlar işkenceler dunya biliyor
    Cevapla
  • ser 3 yıl önce Şikayet Et
    çin abd nin sonun getirecek tek devlettir bunu 100 yıl önceden dedelerimiz haber verdi merak etme herkes görecek türkiye islamiyetin kalesi olacak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle