5 bin ton altın için harekete geçildi! Türkiye'den müthiş hamle, devreye giriyor

Son dakika haberi: Yastık altında yaklaşık 5 bin ton altının ekonomiye kazandırılmasına yönelik çalışmalar hızlandı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin işaret ettiği çalışmayı İstanbul Altın Rafinerisi yürütüyor.

GİRİŞ 01.01.2022 07:42 GÜNCELLEME 01.01.2022 09:12
Bu Habere 75 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi... Türkiye’de yaklaşık 5 bin ton yastık altındaki altınların ekonomiye nasıl kazandırılacağının detayları netleşmeye başladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı yeni modelde, altın rafineri ve kuyumcular da sisteme dahil olacak. Dünya uygulamaları da incelenen söz konusu modelin gelecek ay devreye girmesi planlanıyor.

TEBLİĞ HIZLICA ÇIKACAK

Konuyla ilgili tebliğlerin de hızlıca çıkması beklenen modelde vatandaş, öncelikle akredite olmuş kuyumculara ya da darphaneye giderek yastık altındaki altınlarını götürecek. Vatandaş, akredite kuyumculara ve darphaneye kaç gram altın götürdüyse o kadar sertifika alacak. Böylelikle komisyonsuz şekilde altınlarını sertifikalandırabilecek.

SERTİFİKA KADAR ALTIN

Bu sayede altınlar piyasaya çıkmaya başlarken, altınları karşılığı aldığı sertifikasının bedeli oranında zamana bağlı kar payı da alırken, sertifikayı istediği zaman gidip tekrar güncel fiyattan TL’ye çevirme imkanına da sahip olacak. Vatandaş isterse, altın sertifikasının bedeli kadar, yine altın alabilecek.

SAYI ARTTIKÇA TONAJ DA ARTACAK

Kuyumculardan edinilen bilgilere göre, yastık altındaki altının hızlı ve sürdürülebilir şekilde çıkması için gerekli adımların atılması önemli. Konuyla ilgili BDDK’yla görüşüldü ve bir mekanizma geliştirildi. Buna göre, sisteme dahil kuyumculardan vatandaşın altınını teslim alabilmesi mümkün olacak. Sisteme dahil olmak isteyen kuyumcular İstanbul Altın Rafinerisi’ne başvurabilecek. Kuyumcu Altın Değerleme Sistemi (KAD-SİS) olduğunu Sistem, Türkiye çapında yaygınlaştırılacak. Sistemin hayata geçmesiyle sayı geliştikçe tonaj da artacak.

VATANDAŞ HER TÜRLÜ KAZANACAK

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, önceki gün katıldığı canlı yayında, yastık altında 5 bin ton altın olduğunu tahmin ettiklerini, bunun döviz karşılığının 280 milyar dolara denk geldiğini açıkladı. Yastık altındaki altının ekonomiye kazandırılmasına yönelik çalışmaları anlatan Bakan Nebati, dünya uygulamalarına baktıklarını, gelecek haftalarda sisteme yönelik tebliğlerin hızlıca çıkacağını söyledi. Bakan Nebati, yeni modeli şöyle anlattı: “Altının olduğunu biliyorsun, likit olduğunu biliyorsun. Kaç gram altın getirdin, sertifikanı verelim. Sen istediğin zaman git sertifikanla altınını veya bileziğini al. Komisyondan kurtulmuş oluyorsun.” Altın alım satımında farkın yüksek olduğunu, bilezikte yüzde 20-30’unun gittiğine işaret eden Bakan Nebati, yeni modelde vatandaşın zarara uğramayacağına işaret ederek, “Zarara uğramayacaksın. Altının geri almak istiyorsan hiçbir kaybın yok. İstediğin zaman bileziğini geri alabilirsin” dedi.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 75
  • Maho 2 yıl önce Şikayet Et
    Altını getir karşısında kâğıt verecek çok zekice bir düşünce 40 yıl düşünsem aklıma gelmez.Çok zeki bir düşünce. Ben birkaç bileziği eşime mehir olarak verdim. Benim gözeme bakarmısınız pırıl pırıl parlıyor. Borç verdiğim adamın arkasından alacağım diye iki sene koştum iyi ki mahkemelik olmadan alabildim.
    Cevapla
  • Bekir.yilmaz 2 yıl önce Şikayet Et
    Zekasına.hayran.kalmak.lazim.bu.adamin
    Cevapla
  • Ferhat eren 2 yıl önce Şikayet Et
    Bana çok mantıklı gelmedi
    Cevapla
  • FSM 2 yıl önce Şikayet Et
    Devletin enflasyon ile şavaşı milletin yastık altı altınıyla olmaması lazım Her enflasyon döneminde doları boz altını boz olmaması lazım Devletin daimi bir yol bulması lazım
    Cevapla
  • Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Bunu aylar öncesinden duymuştuk.Demek ki doğruymuş.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle