Enflasyonla mücadelede yeni dönem! Mobil uygulama ve mücadele timi kuruluyor

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım Toplantısı'nda enflasyonla mücadelede yeni döneminin başladığını duyurdu. Bakan Nebati, vatandaşların ucuz ürünleri nereden alabileceğini gösteren mobil uygulama ve enflasyonla mücadele timinin kurulacağını söyledi.

GİRİŞ 12.02.2022 15:09 GÜNCELLEME 12.02.2022 16:48
Bu Habere 79 Yorum Yapılmış

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Enflasyonu tetikleyecek adımlara da hep beraber göğüs gereceğiz. Kazanırken, tasarruf ederken beraberiz, enflasyonla ilgili tedbirleri de hep beraber alacağız." ifadelerini kullandı.

Nebati, tüketiciye fiyat takibinin yapılmasına fırsat verecek ve en uygun fiyatla ürün bulmasına katkı sağlayacak bir mobil uygulamanın 1 Mart'ta kullanıma sunulacağını bildirdi.

"ÜRETİM VE İHRACATI ARTIRARAK ENFLASYONDA KALICI DÜŞÜŞÜ AMAÇLIYORUZ"

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, tasarruf ettiklerini ve dağıttıklarını, dağıtmaya da devam edeceklerini belirterek, dağıtım paketlerinin süreceğini söyledi.

Türkiye Ekonomi Modeli'nin bugüne kadar ortaya çıkan risklerin bertaraf edilmesini amaçladığını dile getiren Nebati, kısa sürede sermaye hareketlerinin negatif etkilerini zayıflatmayı, döviz kurunun enflasyon üzerindeki etkinliğini azaltmayı, üretim ve ihracatı artırarak enflasyonda kalıcı düşüşü sağlamayı amaçladıklarını anlattı.

Nebati, enflasyon problemlerinin Türkiye ve dünyada uzun süre daha konuşulacağını, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin ortak belası olduğuna vurgu yaptı.

Enflasyona karşı tek başına parasal olarak alınan önlemlerin bu sorunu önleyemediğinin altını çizen Nebati, enflasyonun talep ve arz yönlü arttığını, beklenti nedeniyle kendilerini de zorladığını bildirdi.

Emtialarda, petrolde, ham maddede, enflasyonda ve maliyetlerde yaşanan artışlardan bahseden Nebati, Türkiye'de elektrik ve doğal gaz fiyatlarının reel olarak negatif olduğunu bildirdi.

"ELEKTRİK VE DOĞAL GAZ FİYATLARI REEL FİYATLARIN DA ALTINDA"

Bakan Nebati, Türkiye'nin hala sübvansiyonlara ciddi şekilde devam ettiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Elektrik fiyatlarındaki yükselişten serzenişte bulunanlar şunu çok iyi bilsinler: Türkiye'de elektrik ve doğal gaz fiyatları reel fiyatların da altındadır. Şu anda satın aldığımız doğal gazın neredeyse 5'te dördünü Türkiye, kamu maliyesi yani bu millet yüklenmiş durumdadır. Elektrik fiyatları yine aynı şekilde. Sübvansiyonlar devam ederken bunun üzerine kurulu muhalif söylemlerin daha adil olması noktasında bir çağrımız var. Dünya bir sıkıntı yaşıyor. Biz de bir fanusta yaşamıyoruz. Net enerji ithalatçısıyız. Dünyanın tamamını etkileyen böyle bir durumda yapılması gereken tüm ülkenin üzerine yüklemiş olduğu bu sübvansiyonların takdirle karşılanmasını beklemekten daha öte bir şey değil."

Nebati, doğal gaz ve elektrikte uygulanan sübvansiyonun enflasyona yaptığı olumlu etkilerden bahsetti.

ENFLASYON TAKİBİ İÇİN MOBİL UYGULAMASI BAŞLATILIYOR

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, üretim ve satış noktalarının gönüllülük esası çerçevesinde fiyat indirimlerine katkı vermesini sağlayacaklarını belirterek, "Üreticinden tüketiciye tüm kesimlerin iş birliğiyle enflasyonu düşürerek kazananın Türkiye olacağı bir sonuca ulaşacağız." diye konuştu.

Enflasyonla mücadelede yeni bir mobil uygulama başlatacaklarını dile getiren Nebati, şu bilgileri verdi:

"Bu mobil uygulamayla vatandaşlarımız enflasyonun düşüşüne katkı veren üretici ve satış noktalarında ürün-fiyat takibine bakacak; satış noktaları, kategori ve ürün filtrelemeyle kolay arama yapabilecek; toplam alışveriş tutarını hesaplayabilecek; en ucuz ve en yakın nerede haritası ortaya çıkacak. Uygulama 1 Mart'ta başlayacak. Tüketiciye fiyat takibi imkanı sunacak, en uygun fiyatlı ürüne hızlı ulaşma imkanı sağlanacak. Bu mobil uygulamanın geliştirilmesiyle enflasyonla mücadelede hayata geçirilecek adımların fiyatlara yansımasını engelleyecek tedbirlerimizi ortaya koymuş olacağız."

"ENFLASYONLA MÜCADELE TİMİ KURUYORUZ"

Nebati, tüm sektörlerden enflasyonla mücadelede gerekli adımları atacaklarını kaydederek, "Enflasyonla mücadele timi kuruyoruz. Fiyatların daha sıkı bir şekilde denetlendiği bir sistem olacak. Kârınızla, ticaretinizle alıp veremediğimiz yok. Vergi Denetim Kurulu'ndaki müfettişlerimiz ve Gelir İDaresi'ndeki denetleyicilerimizle birlikte fahiş fiyat uygulayanlara karşı özel tim oluşturuyoruz. Arz talep dengesiyle uyuşmayan fiyat hareketleriyle ilgili her türlü enstrümanı ilgili bakanlıklarımızla yasal zaman zemin dahilinde kullanacak ve yanlış yapanlarla ilgili en sert tedbirleri alacağız." ifadelerini kullandı.

Nebati, yüksek zam yaparak sonradan kampanya adı altında gerçekleştirilen indirim şeklindeki uygulamaların 1 Mart'tan itibaren önüne geçileceğini söyledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 79
  • ibrahim 2 yıl önce Şikayet Et
    ihlas finansı bir temizleyin ondan sonra altınımız varsa veriririz.
    Cevapla
  • Mizah 2 yıl önce Şikayet Et
    Dün eski fişlere baktım YTÜİK'e güvenmediğim için fiş biriktiriyorum. 2 litre ay çiçek yağı geçen sene bu zaman 26.9 du pahalı diyorduk. Dün aldım 54 lira. 1.5 kilo yoğurt 12.5 geçen Şubat , dün aldın 21.5. Düştü düştü.
    Cevapla
  • misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Uygulamada, ucuz benzin, mazot ve ucuz elektrik menüsü nerede gösterecek mi?
    Cevapla
  • Boynukalın 2 yıl önce Şikayet Et
    Tek çözüm Şeriat.
    Cevapla
  • misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Şeriatla ne alakası var, namuslu ticaret yapmak için birinin dürtmesi gerekiyorsa zaten müslüman değilsin, biri dürtüyorsa da zorla müslümanlık olmaz. Şeriat olan ülkelerde ekonomi iyiyse buyur bir dene afganistanı, kafana uyarsa biz de isteriz şeriat. Da afganistandan kaçanlar neden kaçıyormuş sor bakalım. Şeriata ihanet eden hainlerse biz neden alıyoruz afganları onu da güzel güzel izah et de dinleyelim. Boynun mu kalın kafan mı kalın anlarız o zaman.
    Cevapla
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Büyük boy mutfak tüpü geçen yıl 80 90 tl.aralığında seyrediyordu bu yıl üst üste benzine motorine doğalgaza gelen zamlardan sonra 200 250 tl.civarında el insaf yahu sizde Allak korkusu yok mu nedir bu vatandaşa eziyet!....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle