Odessa'dan ilk tahıl gemisi yola çıktı

MSB, tahıl sevkiyatı anlaşması kapsamındaki mısır yüklü ilk geminin önümüzdeki dakikalarda Lübnan'a doğru Odessa Limanı'ndan yola çıktığını açıkladı. Razoni isimli geminin yarın İstanbul'a ulaşması bekleniyor.

GİRİŞ 01.08.2022 09:25 GÜNCELLEME 01.08.2022 15:10
Bu Habere 43 Yorum Yapılmış

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), tahıl sevkiyatı anlaşması kapsamında ilk geminin Odessa Limanı'ndan hareket ettiğini ve yarın İstanbul'da olacağını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Razoni isimli gemi Lübnan'n Tripoli Limanı'na gitmek üzere Odessa'dan hareket etmiştir. Geminin 2 Ağustos'ta İstanbul'da olması beklenmektedir. Gemi, İstanbul'da yapılacak denetimi müteakip varış limanına intikaline devam edecektir" bilgisi paylaşıldı.

Ukrayna'dan son dakika tahıl anlaşması açıklamasıUkrayna'dan son dakika tahıl anlaşması açıklaması

YARIN 15'TE İSTANBUL'DA OLACAK

Milli Savunma Bakanı Akar ise, geminin yarın saat 15 sıralarında İstanbul açıklarında olacağını ve müşterek merkez tarafından denetleneceğini ifade etti.

Mısır yüklü Razoni isimli Sierra Leone bayraklı kuru yük gemisinin Lübnan'a gideceği bildirilen açıklamada, "22 Temmuz 2022’de Türkiye, Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler arasında imzalanan 'Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi' belgesi kapsamında sevkiyat yapacak bu ilk gemiyi takiben diğer gemilerin de belirlenen koridor ve usuller çerçevesinde intikalleri planlanmaktadır" ifadesine yer verildi.

NATO, BM VE AB'DEN AÇIKLAMA

Birleşmiş Milletler (BM) Ankara Ofisi, M/V Razoni isimli kuru yük gemisinin Odessa Limanı'ndan sefere başlaması hakkında açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada, "M/V Razoni 26 bin tonun üzerinde mısır taşıyacak. Odessa'dan hareket ettikten sonra 2 Ağustos'ta Türkiye karasularındaki teftiş lokasyonuna varması bekleniyor. Teftişin ardından gemi, nihai varış yeri olan Lübnan'ın Trablus Limanı'na hareket edecek" denildi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "BM'nin aracılığında yapılan anlaşma kapsamında Odessa'dan yapılan Ukrayna tahılının ilk sevkiyatını memnuniyetle karşılıyorum. Bu önemli rolü için müttefikimiz Türkiye'ye teşekkür ediyorum. NATO müttefikleri Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının neden olduğu küresel gıda krizini hafifletmek için anlaşmanın tam olarak uygulanmasını güçlü bir şekilde destekliyor" ifadelerine yer verdi.

Avrupa Birliği (AB) ise, tahıl yüklü ilk ticari gemisinin limandan ayrılmasını memnuniyetle karşıladı.

İBRAHİM KALIN, KANAL7'DE DUYURMUŞTU

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, dün Kanal7'de katıldığı Başkent Kulisi programında, ilk geminin bugün yola çıkacağını duyurmuştu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın anlattı: Putin'in Erdoğan'a yarı şaka yarı ciddi teklifiCumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın anlattı: Putin'in Erdoğan'a yarı şaka yarı ciddi teklifi

Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte tüm dünyanın karşı karşıya kaldığı tahıl krizinin, Türkiye'nin girişimleriyle önüne geçilmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın girişimleri, uluslararası kamuoyunda takdirle karşılanmış, birçok lider teşekkürlerini sunmuştu. 

KAYNAK: AA, HABER7
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 43
  • cahil 1 yıl önce Şikayet Et
    vay be 2022 de bir geminin hareketi tarihi bir gün olmuş
    Cevapla
  • Serkan 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu mesele bütün dünya Medyasında konuşuluyor ingilizce uluslararası Basın ve Medya kuruşlarına haber sitelerine açın görün ve okuyun! CNN, BBC, CNBC... Medya kuruşların en üst manşeti! Ukranyadan buğday çıkması Milyonlarca Afrikalı ve ortadoğu daki insanlar için büyük umut dünyada açlık ve kıtlıık tehlikesi var!
    Cevapla
  • cano yılmaz 1 yıl önce Şikayet Et
    iyi güzelde hani gemiler Türkiye limanına yanaşacaktı. Lübnan nerden çıktı.
    Cevapla
  • Vvv 1 yıl önce Şikayet Et
    I ekmek dün 3 dün bugun 4 küçük büyük 6 idi 8 oldu
    Cevapla
  • Altan 1 yıl önce Şikayet Et
    hamdolsun nerden nereye geldik anlayana...
    Cevapla
  • alper 1 yıl önce Şikayet Et
    kendi kendine tahılda yeter halden ukraynadan gemi bekler hale gelmek nekadar acı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle