"Doğu-Batı savaşı çıkabilir" uyarısı: Boru hattına stratejik sabotaj

Rusya’dan gaz taşıyan Kuzey Akım-1 ve Kuzey Akım-2 doğalgaz boru hatlarında yaşanan patlamaların, Doğu-Batı ekseninde yıkıcı bir savaşı tetiklemesinden endişe ediliyor.

GİRİŞ 29.09.2022 07:06 GÜNCELLEME 29.09.2022 09:10
Bu Habere 71 Yorum Yapılmış

Ukrayna savaşı ile ağır enerji krizi ile karşı karşıya kalan Avrupa, Rusya’dan gaz taşıyan Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hatlarında yaşanan patlamalarla bir kere daha sarsıldı. St. Petersburg’tan Almanya’ya uzanan gaz hattının Baltık Denizi’nde üç ayrı patlama tespit edilirken, 20 milyar dolarlık koridor tamamen devre dışı kaldı. Gazprom’un tüm gaz akışını kesmesine rağmen 2 milyar euroluk gaz buhar oldu. Güvenlik Uzmanı Emekli Kurmay Albay Gürsel Tokmakoğlu, gelişmelerin Doğu-Batı denkleminde yıkıcı savaşları tetikleyebilecek nitelik taşıdığını söyledi.

"BU OLAY BİR SAVAŞ İLANINA KADAR GÖTÜREBİLİR" 

Tokmakoğlu, “Müssebibin net olmadığı patlamaların sabotaj ihtimali çok güçlü. Ukrayna savaşı bir işaret fişeği ancak esas sıkıntı daha farklı alanlarda görülecek” hatırlatmasında bulundu. ABD donanmasına ait gemilerinin olay yerine 50 kilometre mesafede olduğu bilgisini paylaşan Tokmakoğlu “Bununla birlikte Rus ve İngiliz gemileri de aynı alanda etkin durumdaydı. Boru hattına yönelik bu saldırı, diğer yandan nükleer dâhil tüm savaş enstrümanlarının masada olduğunu çok net bir biçimde ortaya koydu. ABD ve AB’den gelen açıklamalar da olayın ciddiyetini bir defa daha gösterdi. Bu patlama planlı bir faaliyet dâhilinde yapıldı. Sonuçlarının nerede ve nasıl ortaya çıkacağını kimse kestiremez. Bu olay bir savaş ilanına kadar götürülebilir” diye konuştu. 

BÜTÜN DÜNYAYI SARSABİLİR

Olaya ilişkin siber saldırı ve özel donanımlı bir tuzaklama yöntemleri dışında alternatif olmadığına dikkat çeken emekli Kurmay Albay Tokmakoğlu “Bunun kinetik bir saldırı olma ihtimali çok yüksek. Buna ek olarak ABD ya da Rusya dışında ihtimal de gözükmüyor. Rusya, hattın iptali ile Avrupa’ya yeni bir baskı mekanizması olarak bu yola başvurmuş olabilir. Ancak bu düşük bir ihtimal. Diğer yandan CIA’in bölgeye dönük uyarıları vardı. NATO, Doğu Avrupa’da gücünü beş kat artırdı. Baltık’taki patlamalar çok büyük meydan okumaydı. Zaten sıcak olan Baltık’ta sıkıntı daha da büyüyecek. Baltık’ta olan olayın karşılığı farklı bir coğrafyada verilebilir ve bu gerilim domino etkisi tüm dünyayı sarsabilir. Ukrayna sahası tali olarak görülmeli. Esas fırtına farklı coğrafyalarda kopabilir. Bizim dikkatlerimizi farklı alanlara yönlendirmemiz gerekiyor” şeklinde görüş belirtti.

Tokmakoğlu ayrıca bu yaşananların yeni enerji hatları ve Türkiye’nin durumunu da yakından ilgilendirdiği tespitinde bulundu. ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna’daki savaş başlamadan önce “Kuzey Akım’ı bitiririz” ifadeleri ile Rusya’yı tehdit etmişti. 

AVRUPA SUÇLADI, KREMLIN REDDETTİ

Avrupa, Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hatlarına yapılan saldırılar sebebiyle dolaylı olarak Rusya’yı suçlarken, iddialara Kremlin’den cevap geldi. 
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın, muhtemel sabotajda parmağı olduğuna yönelik suçlamaları “aptallık” olarak nitelendirdi.

“Tedariklerini çoğaltan Amerikan sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) şirketlerinin devasa kârlarını görüyoruz. Biz doğalgaz tedarik yollarımızı kaybettik” diyen Peskov “ABD Başkanı Joe Biden, Kuzey Akım-2’yi sonlandıracaklarına yönelik geçmişte açıklamalar yapmıştı. Neyi kastetmişti? Bilmiyoruz. Polonyalıların, deliliğin sınırında, isterik tepkilerini, ABD’ye bunun için teşekkür ettiklerini görüyoruz. Bunun da ne anlama geldiğini bilmiyoruz” diye konuştu.

Eski Polonya’nın Dışişleri ve Savunma Bakanı Radek Sikorski, sızıntı fotoğrafını sosyal medya hesabından paylaşarak “Teşekkürler ABD” ifadesini kullanmıştı. Sikorski, aynı zamanda Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili ve AP’nin ABD ile ilişkiler delegasyonu başkanlığı görevini yürütüyor.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 71
  • Çetin 1 yıl önce Şikayet Et
    Her taşın altından ABD çıkıyor. Barışın tek düşmanı ABD senin sonu görmek nasip olur inşallah
    Cevapla
  • Kaan 1 yıl önce Şikayet Et
    kim yapacak ingiliz abd ortaklığı müneccim olmaya gerek yok.borisi devre dışı bırakan akıl.abd ve ingiltere çok büyük bir savaş istiyor.çünkü ekonomileri batık bunu da silah satarak düzeltmeye çalışacaklar.
    Cevapla
  • Karanlık Kemal 1 yıl önce Şikayet Et
    USA nın işi. O geriden Avrupa ve Rusya yı fişekler. Son zamanlarda kurtarıcı olarak girer.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    "A M E R I K A"
    Cevapla
  • Prof 1 yıl önce Şikayet Et
    Menfaat kim sağlamışsa yapan/yaptıran o dur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle