İngiltere'de enflasyon 40 yılın zirvesinde

İngiltere'de enflasyon, enerji ve gıda fiyatları öncülüğünde yükselişini sürdürerek eylülde yıllık yüzde 10,1 ile son 40 yılın zirvesine ulaştı.

GİRİŞ 19.10.2022 09:32 GÜNCELLEME 19.10.2022 10:51
Bu Habere 44 Yorum Yapılmış

İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi’nin (ONS) verilerine göre, ülkede tüketici fiyat endeksi (TÜFE) bu yılın eylül ayında yıllık bazda bir önceki ayda kaydedilen yüzde 9,9 seviyesinden yüzde 10,1’e yükseldi.

Enflasyonun son 40 yılın en yüksek seviyesinde olduğu ülkede, son 70 yılın içerisinde yüzde 10 seviyesinin üstü sadece 5 kez görüldü.

İngiltere’de enflasyonda çift hane en son 1982 yılının şubat ayında yüzde 10,2 ile görülmüştü. Enflasyon bu yılın temmuz ayında yüzde 10,1 olarak kayıtlara geçmişti.

Ülkede 1951-1952, 1973-1977, 1979-1982 yılları arasında enflasyonda yüzde 10 seviyesinin üstü kaydedilirken ağustosta ise akaryakıt fiyatlarındaki düşüşün ardından yüzde 9,9’a gerilemişti.

Enflasyon eylülde yüzde 10,1 ile tekrar çift haneye yükseldi. Verinin İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) yakın vadeli yaklaşımını da etkilemesi bekleniyor.

BoE tarafından dün yapılan açıklamada kasım ayı başından itibaren 80 milyar sterlinlik İngiliz devlet tahvilinin satışına başlamasına karar verildiği kaydedildi.

Bankadan yapılan açıklamada, daha önce bu ayın sonunda yapılması planlanan 80 milyar sterlinlik tahvil satış planının 1 gün ertelenerek, 1 Kasım 2022'de uygulamaya konulmasının planlandığına vurgu yapıldı.

İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt, dün hükümetin kamu borçlanmasını yaklaşık 45 milyar sterlin hacminde artıracağı için piyasalarda gerilime neden olan mini bütçe düzenlemeleri kapsamındaki vergi indirimlerinden geri adım atıldığını bildirmişti.

Daha önce pek çok kez bütçe düzenleme planı kapsamındaki vergi indirim planının arkasında duran İngiltere Başbakanı Liz Truss ise geçen cuma kamuoyu baskısına dayanamayarak Kwasi Kwarteng'i Maliye Bakanlığı görevinden almış, yerine Jeremy Hunt'ı getirmişti.

Başbakan Liz Truss, ciddi piyasa oynaklığına neden olan “hatalar” için özür dilerken, Truss'un görevde ne kadar kalacağı konusunda İngiliz kamuoyunda tartışmalar başlamıştı.

İNGİLTERE'DE HALK ÖĞÜN ATLAMAYA BAŞLADI

İngiltere'de, milyonlarca kişinin öğün atlamak ve günün tamamını bir şey yemeden geçirmek zorunda kaldığı bildirilmiş öğrencilerin, sınıf arkadaşlarının yiyeceklerini çalmaya başladığı kaydedilmişti.

EMEKLİ MAAŞI SKANDALI

Dün İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt "Emekli maaşlarının enflasyon kadar yükseleceği sözünü veremem" demişti.

İNGİLTERE'DE BÖLÜNMENİN AYAK SESLERİ

İskoçya Bölgesel Hükümeti Başbakanı Nicola Sturgeon, İskoçya'nın İngiltere'den bağımsızlığını kazanması durumunda mümkün olan en kısa sürede yeni "İskoç sterlini"ni kullanıma koyacaklarını bildirmişti.

KAYNAK: AA
Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 44
  • nireli 1 yıl önce Şikayet Et
    bizde yüzde seksen onlarda yüzde yüzde yüzbir anlamadım hangisi düşük hangisi yüksek
    Cevapla
  • yunus 1 yıl önce Şikayet Et
    EtİN KİLOS 160 LİRA BEDAVAYMIŞ BURDA DAHA FAZLA
    Cevapla
  • coşar kurtuluş 1 yıl önce Şikayet Et
    Azdan az çokdan çok gider. Çok değil 1 sene veriyorum avrupada yer yerinden oynayacak. Gerçek şu ki bizlerin kaybedecek birşeyi olmadığı için bizi çok etkilemiyor ama avrupa refaha alıştığı için olası negatif bir durumda komple dağılma eğilimindeler. Bir de bu ülkelerin para ile birbirine tutunduğu gerçeği var ki ona da ayrı bir parantez açmak lazım. Almanya, ispanya, fransa ve ingiltere içerisinde çok fazla federe yapı barındırıyor. Hükümetlerin finansal desteği kaybettiği her durumda bu ülkelerde isyanda başlar ayaklanmada çıkar. Yaz başını bekleyin
    Cevapla
  • Fahri25 1 yıl önce Şikayet Et
    biz dogustan iki öğün yiyoruz.yani biz bir asırdır aciz.
    Cevapla
  • HABİB NEBLEMEB 1 yıl önce Şikayet Et
    Ben de İngilizler gibi %10 enflasyonla sürünmek istiyorum.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle